Den enkla säkerheten för svenskar som reser i höst

Att resa hör till svenskarnas absoluta favoritintressen. Vad som helst kan hända under semestern – vilket självklart både kan vara bra och dåligt. Därför är det positivt att veta vart man kan vända sig om olyckan är framme.

Ska du ut och resa i höst? Här kan du enkelt hämta hem en läkare till din telefon.

 

För att säkra soltimmarna väljer många svenskar att resa söderut under sommarmånaderna. Under hösten och vintern väljer lika många, om inte fler, att ta en välbehövlig paus från det kalla klimatet. Så fort det vankas lov i skolorna blir flygplansstolarna snabbt uppbokade och likt flyttfåglar flyger svenskarna mot varma breddgrader.

 

Förutom soliga destinationer som Thailand, Mallorca och Grekland väljer många att ta en weekend till städer som New York och Prag. Oavsett resmål ska semestern vara en härlig tid – därför är det viktigt att veta vart man kan vända sig om någon av er skulle bli sjuk, eller råka ut för något annat som kräver att ni söker vård.

– Grundidén med KRY är att du ska kunna träffa läkare via videosamtal. Det är ett mötesrum där du kan koppla ihop patient och läkare, säger Johan Flodin, läkare på KRY, och fortsätter:

– Om man är utomlands kan det vara en trygghet att kunna konsultera med en svensk läkare.

 

Om du råkar ut för något under resan, exempelvis hudutslag eller ett infekterat myggbett, kan det kännas komplicerat och tidskrävande att söka vård. Med appen KRY får du träffa en legitimerad läkare var i världen du än befinner dig – och det digitala besöket kan ske på dina villkor. Det enda som krävs är BankID, internetuppkoppling och en telefon som tillåter videosamtal.

 

Innan läkarbesöket får du som patient fylla i ett symtomformulär, vilket gör att läkaren är förberedd redan innan besöket börjar..

– Om man går igenom ett riktat frågeformulär får man en jättebra grund inför mötet. Patienten har tänkt igenom sitt besvär och läkaren är påläst. Ett bra ifyllt formulär kan resultera i en färdig handlingsplan redan innan vi ens startat mötet, säger Johan och fortsätter:

– Vi har bara sett början på det smarta systemet. Det går även att ladda upp bilder innan och en bild säger mer än tusen ord – i alla fall när det gäller till exempel hudutslag.

 

Behöver du rådfråga en läkare? Här kan du ladda ner KRY.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies