Tvåbarnsmamman Therese fick hjälp av KRY på Thailandsresan

När äldsta sonen fick en besvärlig öroninfektion under familjesemestern i Thailand bestämde sig Therese för att ta hjälp av KRY.
– Jag kände att jag ville rådgöra med en svensk läkare.

Ska du ut och resa i höst? Här kan du enkelt hämta hem en läkare till din telefon.

 

I vintras bestämde sig Therese Färsjö och hennes man att ta ut två månader föräldraledigt i Thailand tillsammans med sönerna Elliot och Morris. Under resan fick äldsta sonen Elliot, då tre och ett halvt år, besvär med sitt ena öra.

– Ganska tidigt på semestern fick han swimmer’s ear, en infektion i ytterörat, som beror på fukt och bakterier och gör jätteont, säger Therese.

 

De tog kontakt med en läkare i Thailand, fick örondroppar som skulle torka ut och råd om att använda vadd för att undvika att örat skulle bli blött. Therese kände sig lättad över att doktorn inte skrev ut antibiotika, eftersom medicinen som vanligtvis skrivs ut i Thailand skiljer sig från den svenska sorten.

– Jag vet att de är glada i att ge antibiotika i Thailand. Där har de en annan typ av penicillin som är bredare och som vi i Sverige inte använder som första alternativ. Jag ville inte att min son skulle behöva äta penicillin i onödan och inte heller äta en sort där det finns en risk att skapa resistens.

 

Elliots öra blev bättre men under resans gång fick han tillbaka problemet, då hade familjen rest vidare till en mindre ö där sjukvården inte var lika tillgänglig.

– Jag kände att jag ville rådgöra med en svensk läkare, innan vi uppsökte sjukvården där, då kom jag att tänka på KRY. Jag vet att de har videosamtal och eftersom det handlar om ett barn kan det vara bra att läkaren får se honom, för att lättare göra en bedömning, säger Therese och fortsätter:

– Vi fick välja mellan olika kategorier, vilket gjorde det enkelt att beskriva symtom och sedan få en läkartid som passade. Det var smidigt att man kunde välja fritt mellan olika tider eftersom vi befann oss i en annan tidszon.

 

Läkaren ringde upp Therese och de hade ett videosamtal – något Therese tyckte kändes väldigt bra.

– Det var precis som när man går till en läkare på vårdcentralen, och kan se varandra istället för långa mailtrådar.

 

Under samtalets gång kom läkaren fram till att Elliot inte behövde medicin, det skulle räcka med alsolsprit för att torka ut örat. Efter fyra dagar var han frisk.

– När vi gick till läkarstationen på ön för att få tag på alsolsprit ville hon genast ge honom penicillin. Då var jag glad att jag hade utlåtandet från KRYs läkare i ryggen och visste att han inte behövde det.

 

Behöver du rådfråga en läkare? Här kan du ladda ner KRY.

 

Det här är KRY

Med KRY kan du träffa en läkare var och när du vill via videosamtal. Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid. Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket. KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies