Hela denna avdelning är en annons

Glöm traditionella middagar där varje gäst tittar ner i sin egen tallrik utan chans att mötas över maten.
Glöm utekvällar där showen är grejen och maten en bisak.
På The Concept är maten lekfull, inbjudande och nästan löjligt god.
Här har maten huvudrollen.

The Concept

En matupplevelse utöver det vanliga

38 003 timmar. Eller närmare 4,4 år. Det är så lång tid vi lägger på att äta under våra liv. En del av de timmarna kommer garanterat vara trista luncher från kylen på jobbet, alldeles för dyra flygplatsfrukostar, matlådor du inte är sugen på eller ensamma middagar framför teven. Fyra anledningar så goda som några att se till att de andra timmarna du lägger på att äta blir en mycket trevligare historia. Att äta mat som är välsmakande, tillagad med passion och serverad på ett spännande och nytänkande sätt.

The Concept som öppnar på Kungsportsplatsen i centrala Göteborg i mars 2018 är en dinner club där maten är basen i hela konceptet.
Receptet på en matupplevelse utöver det vanliga innehåller några viktiga ingredienser. Förutom dedikation, kärlek och en sällsynt känsla för detaljer finns här en av Sveriges absolut bästa kockar som kökschef. En erkänd kökschef med flera utmärkelser bakom sig. Skaparen bakom The Concept vill dock vara fortsatt hemlighetsfull kring vem det är, men lovar att avslöja personens identitet till hösten. Klart är att kökschefen ska få ta plats och skapa magi.

– Det är kärleken bakom maten som är det viktigaste, inte att den ligger perfekt på tallriken. Det är passionen i kockens skapande som folk älskar och minns, att man känner att kreatören har en stark och utpräglad personlighet. Det är det som gör att matupplevelsen lever och blir spännande. De flesta kreatörer och konstnärer som är duktiga på sitt hantverk trivs bäst när de får skapa under frihet. Det största hotet mot deras kreativitet är att göra samma sak igen och igen. Detta är en av anledningarna till att vi bestämde oss för att skapa en levande meny som ständigt är föränderlig och där vi ger kökschefen möjlighet att utmana sin kreativitet.

– Man ska komma dit igen och igen för att man vill äta den goda maten. Man ska bli nyfiken på att se vad det blir nästa gång. Sedan är underhållningen en bonus – en underhållning som råkar vara i världsklass, säger Johan Espeland, konstnärlig chef på Wallmans Group och den som har skapat konceptet.

Nyfiken? Besök theconcept.se för att få veta mer.

image

”Det är passionen i kockens skapande som folk älskar och minns, att man känner att kreatören har en stark och utpräglad personlighet. ”

På The Concept handlar upplevelsen om shared dining där gästerna kan mötas kring och ”över” maten. Något som har varit viktigt är att det ska finnas utrymme att prata om maten och att njuta av smakerna.
– Det är spännande att skapa en diskussion kring mat. Hur saker och ting doftar, hur strukturen på maten känns i munnen, hur den känns att ta i. Kan man äta med händerna? Måste man äta med bestick eller kan man äta med något annat, säger Johan Espeland och fortsätter:

– Bara för att man sitter fyra personer vid ett bord så betyder det nödvändigtvis inte att det finns fyra stycken av varje rätt. Det kanske finns tre av varje vilket skapar en diskussion om vem som har smakat vad, vad man har provsmakat och vilken rätt som var just din favorit.

Dricker man te kan även detta vara en upplevelse. The devil's in the details.

Eftersom man ska servera så många människor samtidigt är utmaningen inom den här typen av koncept att man kanske inte alltid kan göra det man skulle vilja. Man kan inte ha saker på menyn som man kanske hade önskat för att det tar för lång tid eller kräver för mycket personal. På The Concept har man knäckt koden för det.

– Det kommer bli en uppgraderad mat- och dryckupplevelse för alla dina sinnen. En upplevelse där vi har skapat en möjlighet att kunna göra något extra.

Allting ska vara vackert upplagt, det ska dekoreras med blommor och vara en fest för ögat.
– Man ska ha känslan av att den här kvällen får inga andra uppleva. Att den är för vårt exklusiva sällskap. En unik engångsföreteelse – som bara jag får vara med om.

Anmäl ditt intresse till The Concept här

image

The Concept

Restaurangen som ska bli bäst i världen på pommes frites

Om den färgstarka och galna Fursten bor där uppe på The Concept så håller tjänstefolket till på nedervåningen av Kungsportshuset.
Här serveras mat från hela världen med en skandinavisk touch och stämningen är gemytlig och anspråkslös.
Dessutom ska man specialisera sig på pommes frites, snaps – och skäggiga män.

I bottenplanet på det nyrenoverande Kungsportshuset hittar vi Wallmans Groups nya restaurang eller ”matbar” som man kallar det. Öppen för alla måltider, 365 dagar om året, är känslan en helt annan än den på The Concept. Där det på ovanvåningen andas dekadens och överflöd ska det på nedervåningen kännas mer avslappnat och anspråkslöst.

– Man ska känna att man kan komma in närsomhelst och hursomhelst. Det är ett hängställe där man umgås och pratar med folk. Jag vill gärna försöka få till den där känslan som man får i London, när engelsmännen stannar till vid puben på vägen hem från jobbet. Man går förbi och tar en öl, umgås och pratar med vänner, kollegor eller nya bekantskaper. Man kommer och går som man vill, säger Johan Espeland och fortsätter:

Se ett smakprov från The Concept här.

– Det blir ju inte heller sämre av att vi ligger vid Kopparmärra mitt på Kungsportsplatsen. Det är ju otroligt enkelt att ta sig dit.

På menyn, som kommer i form av en lokal dagstidning, hittar vi specialiteter från hela Skandinavien eller ”street food” från hela världen men med en skandinavisk touch. Drinkarna smaksätts med rabarber, fläder och äpple. Det finns influenser från havet och skärgården och maten är enkel, snabb och effektiv.

– Det ska absolut inte vara posh utan hemtrevligt. Vi serverar gärna räkor men du får skala dem själv och du får en korg med nybakat bröd och så gör du din egen räkmacka, precis som hemma. Det är väl det som är den enda likheten med The Concept. Att även här har vi valt att servera mat som skapar och lägger en grund för ett gemytligt och trevligt umgänge.

Bland specialiteterna hittar vi äggtoddy på vintern, (smakar bäst vid den öppna spisen) den danska julspecialiteten ris a la mand som är en variant på vår ris a la malta med hackade mandlar och en varm körsbärssås med hela körsbär i, smörrebröd, äppelpaj och prinsesstårta. Och snaps – från Norge, Sverige och Danmark.

– Vi kommer att vara specialister på snaps. Det står alltid ett snapsglas framdukat, morgon, middag och kväll.
På ”matbaren” ska man också bli specialister på pommes frites, men självklart med en skandinavisk touch.

– I Holland är det vanligt att man köper en strut med pommes med någon sås på när man är på väg hem från krogen. Hos oss kommer man in och tar en öl och en pommes fast med dillmajonnäs, västkustsallad eller skagenröra. Har du inte smakat det så kan jag säga att det är ett måste. Det är grymt gott, och trevligt, säger Johan Espeland och ler.

Den bohuslänska känslan återfinns också hos personalen som enbart består av män. Skäggiga sådana.
– Det kommer att vara ett charmigt och grabbigt killgäng med glädje och glimten i ögat. Man ska dock vara orakad eller ha skägg.

På sommaren kommer de skäggiga männen och deras gäster att kunna inta uteserveringen ut mot Kungsportsplatsen.
– Uteserveringen ska vara en förlängning av restaurangen där man vill umgås med sina vänner heta sommardagar eller ljumma sensommarkvällar. Eller varför inte stanna till en tidig morgon för att ta en skål med färska jordgubbar och vaniljfil, säger Johan Espeland med ett skratt och fortsätter:
– Jag vill få fram känslan av när morfar hade plockat blåbär och man fick en skål med mjölk, socker och blåbär. Det finns inte mycket som är mer svenskt än det, och samtidigt är det så enkelt. Där har vi Göteborgs nya mötesplats.

Nyfiken? Besök theconcept.se för att få veta mer.