Hela denna avdelning är en annons

En av Göteborgs mest kända byggnader står inför en förvandling.
Gamle Port har varit en av stadens nöjesinstitutioner i nästan 100 år. Nu omvandlas huset för att bli Sveriges mest spektakulära nöjesarena – ett unikt hus på en historisk plats.

The Concept

En känsla av dekadens och galenskap

Två män på väg hem efter en lyckad natt på Gamle Port slår sig ned på den imponerande bronsstatyns sockel för att vila benen innan den långa vägen hem. En av dem vänder blicken uppåt till den rustningsklädde krigaren. ”Vem är gubben som sitter på Kopparmärra”, frågar han sin kamrat. ”Ingen aning”, svarar vännen. ”Men om vi välter den står det nog i tidningen i morgon”.

Historien berättas ofta när turister och besökare frågar vem som sitter på hästen på den välkända Göteborgsstatyn. Statyn som föreställer Göteborgs grundare Karl IX är mer känd som Kopparmärra i folkmun och har stått på Kungsportsplatsen sedan 1936 när den flyttades från sin tidigare plats mitt på Östra Hamngatan.

Se ett smakprov från The Concept här.

Både Kopparmärra och Kungsportsplatsen är klassiska mötesplatser för såväl inbitna Göteborgare som stadens besökare. I hjärtat av centrala Göteborg –, ett stenkast från Avenyn och grönskande Trädgårdsföreningen med en mix av butiker, caféer, restauranger och hotell – är Kungsportsplatsen en levande plats, perfekt för en ny nöjesinstitution.

Här dundrar spårvagnar fram medan Paddans turistbåtar tuffar på i den gamla vallgraven och en strid ström av människor passerar över platsen under hela dagen.

Från och med nästa år kommer människor att vallfärda till platsen av andra anledningar än att titta på Kopparmärra. Då invigs nämligen Sveriges häftigaste matupplevelse – The Concept – i det färdigrenoverade Kungsportshuset, som blir byggnadens nya namn.

– Det blir en helt unik matupplevlese skapt ur en känsla dekandes och galenskap.

The Concept är något du aldrig har upplevt förut eller ens kan föreställa dig. En kväll fylld av värme, överflöd och drabbande upplevelser. En dinner club som när den öppnar i mars kommer att slå Sverige och Skandinavien med häpnad.
– Det blir en helt unik matupplevlese skapt ur en känsla dekandes och galenskap.
Fantastisk mat och cocktails blandat med artister i världsklass serveras i en specialdesignad miljö som hela tiden överraskar, säger Johan Espeland, konstnärlig chef på Wallmans Group och hjärnan bakom konceptet.

Precis som vännerna som slog sig ned vid sockeln av Kopparmärra efter en kväll på Gamle Port kommer tusentals nöjeslystna mötas upp vid statyn inför eller efter sin kväll på The Concept, oavsett om man bor i staden eller har rest dit för att uppleva det alla pratar om.

Anmäl ditt intresse till The Concept här.

image

Historiens vingslag

Anrik byggnad med moderna inslag

Säg Gamle Port och det finns väl knappt någon Göteborgare som inte vet vilket hus det handlar om. Som en av staden äldsta restauranger, inredd och öppnad redan 1918, har den tjänat som nöjesinstitution för generationer av Göteborgare och tillresta.

100 år efter att Gamle Port invigdes öppnar i stället framtidens nöjesarena när The Concept placerar sig på stadens – och hela landets – nöjeskarta.

Med det nya namnet Kungsportshuset, strax intill Kopparmärra, genomgår huset nu en omfattande förändring där den anrika byggnadens historia blandas upp med dagens moderna anslag.

Fram till nu har lite avslöjats om vad som pågår bakom det övertäckta huset, men när byggnadsställningarna nu har tagits ner faller fler pusselbitar på plats. Man ser bland annat det hörntorn som fanns med på originalritningarna från mitten på 1800-talet och som kommer att vara entrén till The Concept.

– Vi har höjt huset och tornet för att markerna platsen på ett nytt sätt vilket dessutom ger oss ytterligare ett våningsplan, säger Martin Gidenstam, projektutvecklingschef på fastighetsägaren Castellum.

Bakom byggnadsställningarna vilar hörntornet från 1800-talet som kommer att bilda entrén till The Concept.

Intresset för vad som händer vid den kända mötesplatsen är givetvis stort.
– Det är verkligen en känd plats som ligger göteborgarna varmt om hjärtat. Så det finns så klart en stor nyfikenhet kring vad som pågår.

I dagsläget är fasaden färdig men bygget fortsätter på insidan. Runt 60 personer jobbar på plats för att skapa magi i huset.
– Nu håller vi på att avsluta grovarbetena och sätter igång med ytskikten invändigt. Resultatet börjar synas och det går väldigt fort just nu, säger Martin Gidenstam.
– Vi ville bevara så mycket som möjligt av det gamla fina vilket innebär att vi måste vara varsamma med alla gamla detaljer både invändigt och utvändigt.

En stor utmaning har varit en öppning mitt i huset som kommer att bli en riktig snackis.
– I normala fall hade vi inte gått med på en sådan åtgärd, men eftersom hyresgästen har ett avtal på så många år och detta är ett så unikt projekt så anpassar vi oss väldigt mycket efter kunden.

Förutom den häftiga dinnercluben The Concept ryms ytterligare ett nytt koncept i husets gatuplan.
– Där ska det bli en lokal, mysig restaurang med skandinaviskt tema. Det är nödvändigtvis inte skandinavisk mat men inredningen och allt porslin är det. Det är som en Carl Larsson-tavla på sommaren och ”Fanny och Alexander” på vintern, säger Johan Espeland, konstnärlig chef på Wallmans Group som har tagit fram restaurangidén.

Här byggs den imponerande trappan som ska bli den häftiga entrén upp till The Concept.

I framtidens Kungsportshuset kommer historiens vingslag samt platsens och byggnadens betydelse fortsatt vara närvarande, men innehållet kommer att vara uppdaterat, spännande och unikt.

– Efter många års letande efter en perfekt lokal, för ett nytt och kreativt koncept, har vi med Kungsportshuset äntligen hittat hem. Göteborgarna kommer få en unik produkt som jag är säker på att de kommer vara mycket stolta över, säger Johan Espeland, på Wallmans Group.

Nyfiken? Besök theconcept.se för att få veta mer.

image