Single post hero

Så utmanade småbarnspappan hela försäkringsbranschen

Småbarnspappan Andreas Broström tröttnade på dyra och orättvisa kostnader för bilen. Då fick han idén att utmana hela försäkringsbranschen med en helt ny typ av försäkring. Det visade sig vara ett genidrag.

Varför ska det vara så dyrt att försäkra sin bil? Och varför ska man behöva betala lika mycket när den står parkerad som när man kör? Efter att ha jobbat i tio år på ett stort etablerat försäkringsbolag tröttnade Andreas Broström från Stockholm på hur de traditionella försäkringarna fungerar och bestämde sig för att hitta en ny lösning.
– Jag hade en dröm om att starta ett eget försäkringsbolag, jag kunde inte släppa tanken, säger Andreas Broström, grundare och VD för Paydrive.

Andreas drivkraft var att hitta en lösning som erbjuder schyssta villkor och möjlighet för vanliga svenskar att sänka sina kostnader.
– Med den modell som de traditionella försäkringsbolagen fortfarande använder sig av kan de tjäna mycket pengar – men det blir inte rättvisa försäkringar. Systemet bygger på att alla som kör bra får vara med och betala för dem som tar onödiga risker och orsakar olyckor. Jag tänker tvärtom, de som kör bra ska i stället belönas.

2016 lanserade Andreas Broström Paydrive, en lösning som bygger på en liten dosa som enkelt monteras i bilen. Med hjälp av dosan mäts hur föraren kör och så länge man kör säkert får man rabatt på sin försäkring. De flesta kan spara tusenlappar varje år jämfört med en traditionell försäkring. 8 av 10 som provar stannar. Det visar sig att de flesta är värda en billigare bilförsäkring utan att veta om det, baserat på hur de kör.

Paydrive löser också problemet med att många tvingas betala dyra försäkringspengar även när bilen inte används så mycket.
– Med Paydrive betalar man bara för de kilometer man faktiskt kör. Vi tycker att det är mest rättvist, det är ju mycket större risk att något händer när bilen används, säger Andreas Broström.

Tekniken med en digital bilförsäkring är inte ny, det finns flera försäkringsbolag i Europa som har testat systemet och som har konstaterat att det fungerar bra. Andreas Broström insåg dock att ingen kommit på tanken att ta den till Sverige.
– Ja, jag såg att tekniken användes utomlands, men inte här. För mig är det här det smartaste sättet att försäkra en bil och jag ville jobba med konceptet. Och det har visat sig att det blir billigt även för de svenska kunderna, säger han.

Hur mycket kan du spara med Paydrive? Räkna här!