Chef och alltid redo? Så varvar du ner

Du är ständigt tillgänglig och jobbar ofta kvällstid hemma.
Som chef är det lätt att arbetet tar över även fritiden.
– Visst finns det organisationer där du förväntas vara nåbar, men den största pressen lägger vi på oss själva, säger Anders Kinding, ledarskapskonsult och författare.

Inkomstförsäkring upp till 150 000 kr/mån

 

Pling, pling. Trots att timmen är sen får du mejl, och mejlar själv, om jobbrelaterade ämnen. Faktum är att du nästan alltid är tillgänglig – även kvällar och helger.
– En gång i tiden tyckte vi att e-post och mobilen var det fiffigaste som fanns. ”Då kan jag svara på alla jobbmejl ikväll.” Men istället har det lett till att vi succesivt suddat ut gränsen mellan jobb och fritid. Vi har blivit offer för den fantastiska teknologin, säger Anders Kinding.

 

Enligt honom är ständig tillgänglighet inget som generellt förväntas av arbetsgivare:
– Många organisationer har exempelvis som policy att man inte får mejla på helger. I en fungerande organisation respekteras detta.

 

Lätt att sätta press på sig själv

Samtidigt är det lätt som chef, framförallt som nybliven sådan, att ändå känna en press att hela tiden finnas till hands. Och ämnet dyker upp på de chefskurser Kinding håller hos Unionen Chef:
– Ja, inte minst genom att några har datorn eller mobilen nära till hands för att inte missa något på jobbet. Mina deltagare får ta ansvar själva för om de vill göra så, men jag vet ju att de inte kommer att få ut så mycket av kursen eftersom annat stjäl deras fokus. Kan man inte vara borta en dag från företaget, så är mitt råd att titta över sin situation.

 

Tog båten för att hitta lugnet

Hur ska man då få till en fungerande chefstillvaro, där en pipande mobil utanför arbetstid inte stjäl uppmärksamhet? Svaret är lika enkelt som svårt:

 

– Man måste träna sig själv på att våga stänga av ordentligt. Du kan faktiskt vara oanträffbar ibland.
– Stressforskare har visat att man måste ha perioder av återhämtning. Om kroppen går på högvarv jämnt går vi sönder efter ett tag och vägen tillbaka är lång.

 

Kanske kan en chefs båtturer fungera som inspiration? Kinding berättar:
– Han hade en dag inskriven varje månad i kalendern då han satte sig på en skärgårdsbåt ut till Sandhamn och reflekterade över tillvaron. Efter en lunch på ön tog han båten hem. Hela resan var mobilen avstängd.

 

Kan du bli medlem i Unionen Chef?

 

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies