Christer Björkman: ”Fy fan vilka träiga, tråkiga människor”

När schlagerfesten i tv drar fram på vårkanten är synlighet i sociala medier en självklarhet.
Men bara för några år sedan var public service inställning till de digitala plattformarna en helt annan.
– Vi hade lite den här von oben-attityden mot dem, säger Christer Björkman, programmets exekutiva producent, i serien Chefsliv.

Kan du bli medlem i Unionen Chef?

 

I drygt 15 år har Christer Björkman styrt tv-schlagern. Antalet tittare kan räknas i miljoner och programmets app rankas som en av världens mest framgångsrika. Vrider man tillbaka klockan till schlagerns nystart i början av 2000-talet, med Björkman vid rodret, var dock tongångarna annorlunda. Ledningen ville helt enkelt inte satsa digitalt:
– Om du frågar dem som jobbade med det digitala de två åren, så tror jag att de tyckte om oss som styrde: ”Fy fan vilka träiga, tråkiga människor. Jädra bakåtsträvare”, säger han.

 

Efter hand har statstelevisionen inte bara fokuserat på nätet och sociala medier, nu ligger man i framkant vad gäller den digitala utvecklingen:
– Det handlar om att vara öppen för vilka fördelar ett projekt kan få av de här digitala plattformarna.
Samtidigt erkänner Björkman att han inte har full koll på allt nytt som ständigt tillkommer inom området:
– Jag känner inte att jag måste kunna alla tekniska incitament vad en plattform innebär eller vad den kräver. Det finns andra som kan göra det bättre.

 

Han råder därför chefer att slappna i sitt förhållande till digitala frågor. Det är viktigare att kompetensen finns inom företaget än specifikt hos chefen, menar Björkman:
– Var inte rädd för det, våndas inte över det. Se bara till att skaffa dig rätt kompetens, omge dig med den och var lyhörd inför vad de säger. Lita på att de kan sin sak. Man behöver inte kunna allt.

 

Inkomstförsäkring upp till 150 000

 

Chefsliv

► Över 100 000 chefer är medlemmar i Unionen Chef – Sveriges största fackförbund för chefer.

 

► Som medlem kan du försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån.

 

► Vi kan dina rättig­heter som anställd och vi kan hjälpa dig med frågor i din yrkesroll som chef – vi är experter på privat svensk arbets­marknad.

 

► Undrar du något är det bara att ringa! Vi har en direktlinje för dig som är medlem i Unionen Chef.

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies