”Det är inte liv och död, det är bara bröd”

Ständig tillgänglighet kan sudda ut gränsen mellan arbete och fritid.
Karin Bodin, vd för Polarbrödsgruppen, berättar hur man hittar en hållbar balans i arbetslivet.
– Det är så otroligt lätt att vara tillgänglig, det är en sport att inte vara det, säger hon i serien Chefsliv.

Inkomstförsäkring upp till 150 000 kr/mån

 

Som barn tyckte hon att det ”var väldigt tråkigt” när pappa pratade om jobbet på brödfabriken. I dag har Karin Bodin axlat faderns vd-roll i familjeföretaget – och hon försöker undvika att prata jobb alltför mycket hemma:

– Livet kommer först, jobbet är inte det viktigaste. Jag brukar säga: ”Jobbet är inte på liv och död, det är bara bröd”. Det är bra att prestera på jobbet, det är kul om man lyckas och vi blir framgångsrika, men det allra viktigaste är din familj och dina nära relationer.

 

Därför är hon noga med att inte kräva full tillgänglighet av sina chefer utanför arbetstid, men om någon vill jobba lite på helgen sätter hon inte stopp:

– Vi har diskuterat det där, men man får heller inte vara rigid – som att man inför en regel om att du inte får mejla klockan tre på en lördag, när det faktiskt passar.

– Det är viktigt att inte sätta upp onödiga barriärer för människor att ta ansvar för sina liv. Vi har ingen sådan regel men det är klart att vi försöker vara uppmärksamma så vi inte skapar en kultur: ”Jag fick inga mejl av dig i lördags, vad gjorde du?”

 

Samtidigt erkänner Bodin att hon, som högsta operativa chef, måste vara tillgänglig om något oförutsett händer:

– Om det är en akut kris, då är det förstås bra att vara tillgänglig direkt. Så det är klart, man måste alltid på något sätt tänka att man har jour, men det mesta går att lösa på vanlig vettig arbetstid. Hon tillägger dock:

– Som familjeföretagare, som ägare, är man aldrig riktigt helt avkopplad.

 

Kan du bli medlem i Unionen Chef?

 

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies