Håkan Ericson: ”Man behöver en plan A, B och plan C”

Jobbet som chef är utsatt och avgångskraven kan komma snabbt. Håkan Ericson, tidigare förbundskapten i U21-landslaget i herrfotboll, vet att det blåser hårt på toppen:
– Det är viktigt att ha någon typ av beredskapsplan för oväntade händelser, säger han i serien Chefsliv.

Gör som över 100 000 andra chefer

 

Ena dagen hyllad av alla, andra dagen borttvingad från sin post. Som tränare inom elitidrotten lever man ytterst osäkert – något som skapar en speciell inställning till yrket och risken att mista jobbet, menar Håkan Ericson:

– Alla vill väl ha en trygghet, men när man har varit i ett antal sådana situationer några gånger så har man hittat ett förhållningssätt och skapat sig trygghet i att det brukar lösa sig. Jag har varit i ett par perioder där det inte löst sig direkt men jag har överlevt det också, säger han och fortsätter:

– Det har utvecklat mig som ledare och även som människa.

 

För att klara sig i en så osäker chefsvärld som elitfotbollen ser Ericson till att löpande stärka sin egen kompetens:

– Vad jag har gjort är att satsa mycket på personlig utveckling i form av coachingkurser och mental träning. Det har jag gjort av tre anledningar: dels för att utveckla mig själv och sätta nya mål med mitt liv, dels för att kunna förändra mitt ledarskap till en viss del – men också att för skapa processer och planer: hur hanterar man stress, hur hanterar man yttre påfrestning.

 

Vid en uppsägning råder Ericson att man har en genomtänkt strategi som snabbt kan sättas i verket. För egen del har den tidigare U21-kapteten följande upplägg:

– Nätverkande är väldigt viktigt, till och med jag har insett att man måste vara lite mer aktiv på sociala medier och sådana saker. Men framför allt fungerar mun-till-mun. Sedan ska man givetvis göra ett så bra intryck man kan när man väl får chansen att visa upp sig.

 

Kan du bli medlem i Unionen Chef?

 

Chefsliv

► En webbserie från Unionen där vi får följa Christer Björkman, Frida Boisen, Håkan Ericson, Karin Bodin och Per Svärdson om deras ledarskap.

 

► Serien är uppdelad i fem olika teman: digital transformation, att byta jobb, hållbart arbetsliv, ledarskapets utmaningar och trygghet på jobbet.

 

► Programledare är Magnus Hedberg, känd från ”Lyxfällan”.

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies