”Man ska vara oerhört ärlig”

Uppsägningar, uppsträckningar och andra obekväma situationer.
Pär Svärdson, grundare av Adlibris och vd för Apotea, har sitt recept klart för sådana lägen.
– Bättre att vara hård och ärlig än att sminka över det, säger han i serien Chefsliv.

Läs mer om vad du får i Unionen Chef

 

Livet som chef är inte bara en dans på rosor. Ibland tvingas man hantera lägen som är obekväma, som när företaget måste säga upp folk.

– Tack och lov så har jag inte sagt upp så många människor i mitt liv, men tyvärr några. Men om man inte oroar sig för det, eller inte tycker det är jobbigt, då är det något fel på en.

– Bland det absolut värsta är om någon medarbetare, som man kanske egentligen tycker jättemycket om, måste sluta. Det är jobbigt.

 

Svärdson menar att ärlighet är viktigast i den här typen av situationer, annars blir det lätt fel:

– Min åsikt är att man ska vara oerhört ärlig, säger han och målar upp ett scenario där en medarbetar inte sköter sig:

– Jag tror att det absolut värsta, och kanske det vanligaste, är att chefen säger till den här medarbetaren att: ”Du är jättejätteduktig.” Och så går man ut och säger: ”Nu har jag minsann lärt dem exakt hur det är”, vilket gör att medarbetaren och chefen har helt olika åsikter efteråt om vad som har sagts och det är ju väldigt taskigt mot en medarbetare.

 

Han tror att man som chef, utöver ärligheten, behöver känna sig trygg i sin chefsroll för att lyckas – oavsett situation:

– Jag tror framför allt att du behöver vinna någon egen form av trygghet. Jag tror inte någon blir en bra chef om man inte känner det själv. Om man själv tror man är en dålig chef, då kommer man att vara det.

– Om man gör någonting flera gånger och får uppskattning för det, då är det klart man känner sig trygg av det. Det är lite som med körkort, för varje gång man kör känner man sig tryggare med att svänga.

 

Kan du bli medlem i Unionen Chef?

 

Chefsliv

► Över 100 000 chefer är medlemmar i Unionen Chef – Sveriges största fackförbund för chefer.

 

► Som medlem kan du försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån.

 

► Vi kan dina rättig­heter som anställd och vi kan hjälpa dig med frågor i din yrkesroll som chef – vi är experter på privat svensk arbets­marknad.

 

► Undrar du något är det bara att ringa! Vi har en direktlinje för dig som är medlem i Unionen Chef.

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies