Ny som chef? Här är vanligaste fällorna

Du har gått från anställd till chef – men dina gamla arbetsuppgifter hänger kvar.
Här är expertens råd hur du undviker fällan.
– Även om det är svårt måste man våga säga nej, säger Anders Kinding, ledarskapskonsult och författare.

Kan du bli medlem i Unionen Chef?

 

Ny titel, nya ansvarsområden och högre lön. Som nytillträdd chef väntar en spännande tid, samtidigt är risken överhängande att du tvingas behålla en hel del uppgifter från din tidigare roll.
– Detta är extremt vanligt oavsett storlek på företaget, min känsla är också att detta har ökat på senare tid, säger Anders Kinding.

 

Anledningarna till att situationen uppstår är framförallt två, menar Kinding:
– Det råder brist på kompetens inom många områden och det tar tid att få folk på plats, vilket innebär att ingen kan ta över ditt gamla jobb när du blivit befordrad. Den andra orsaken är mer personlig. Du är duktig, levererar och blir chef. Samtidigt är risken stor att du fortsätter driva vissa gamla projekt för att få beröm.

 

Kinding, som även utbildar nya chefer hos Unionen Chef, betonar vikten av att ta upp frågan kring gamla arbetsuppgifter innan man tackar ja till en chefstjänst:

 

– Många drar sig för att våga säga nej, de tror att det är ett misslyckande. Mitt råd är att man tar ett ordentligt snack med arbetsgivaren redan på förhand: ”Dessa uppgifter lämnar jag över och dessa uppgifter ska jag ha som chef”, säger Kinding och fortsätter:

– Det vilar ett stor ansvar på arbetsgivaren när man rekryterar chefer internt, vill man ha chefer som kan utföra sitt jobb bra måste frågan lösas.

 

Om jag som nybliven chef ändå hamnar i en situation där gamla arbetsuppgifter ingår, hur ska jag agera?
– Har du en mentor så bolla frågan med den personen, annars kan du vända dig till Unionen Chef och ta hjälp av en rådgivare. Visst kan man jobba dubbelt en kort period, men i slutändan ledsnar man eller – i värsta fall – går in i väggen.

 

Inkomstförsäkring upp till 150 000 kr/mån

 

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies