Proffsens tips – när du vill byta jobb

Dags att gå vidare till en ny chefsroll hos en annan arbetsgivare? Här är experternas råd inför bytet – och fällorna att undvika.
– Välj ditt nya jobb med både hjärtat och hjärnan, säger Jaana Lindström, coach hos Unionen.

Inkomstförsäkring upp till 150 000 kr/mån

 

Förra året funderade 1,8 miljoner svenskar på att byta jobb, visar Unionens egna undersökningar. 700 000 av dessa valde dock att stanna kvar på sin nuvarande arbetsplats. Jaana Lindström, som utbildar chefer, är inte förvånad:

– Jag har träffat personer som funderat i tre år innan de har tagit steget. Att gå från tanke till handling kan vara jobbigt, en del orkar inte genomföra detta utan fastnar i ett ”uppskjutarbeteende”.

 

För att undvika den typen av beteende, och faktiskt ge sig ut på jobbjakt, har Lindström ett knep: att visualisera en bra arbetsdag på sitt drömföretag:

– Hur ser resan till jobbet ut? Vad är det första du ser på plats? Hur känns det att vara på jobbet? Vilka arbetar du med? Vilka möten är inbokade och vilka kommer du träffa? Allt det där kan lura hjärnan en aning och skapa en vilja att faktiskt göra det till verklighet.

 

Samtidigt råder hon att man noga funderar på varför man vill byta innan man startar jakten på ett nytt jobb, då det är en krävande process:

– Att söka jobb tar tid och man måste göra ganska mycket för att få drömjobbet. Uppdatera cv:t och sin LinkedIn-profil, kontakta och marknadsföra sig till headhunters, skriva ansökningar, förbereda sig för intervjuer, kontakta headhunters, gå på många intervjuer, välja rätt referenspersoner och kontakta dem och jobba på sitt nätverk.

– Man bör ta fram en strategi och ställa sig frågan var vill jag arbeta, med vad och vem kan hjälpa mig framåt?

 

När man väl fått ett erbjudande gäller det att som chef noga ta reda på villkoren i det nya avtalet. Det menar Martin Wästfelt, chefsjurist hos Unionen:

– En hel del blir smickrade och glada över att få ett nytt jobb och en högre lön, men tar lite för lätt på allt annat som ska regleras i avtalet. Hur ser det ut med kollektivavtal, semester och tjänstepension? Utan ett kollektivavtal är det oerhört viktigt att man får till regleringar kring flera frågor i sitt avtal.

 

Han pekar på ytterligare faktorer att undersöka innan bytet av jobb: eventuella konkurrensklausuler och uppsägningstider i ens nuvarande avtal:

– Vår rådgivning kring dessa frågor har ökat kraftigt, det blir allt vanligare och kan skapa problem för den enskilde. Man ska vara medveten om att juridiken tillåter ganska starka bindningar i avtalen och risken finns att man står utan skydd i glappet mellan två jobb. Man måste sätta sig in alla de här sakerna och inte vara naiv.

 

Jaanas tips när du vill byta jobb

Hur trivs du på ditt nuvarande jobb?
”Om motivationen har saknats under en längre tid och du inte får utrymme att visa dina kompetenser fullt ut, kan det vara läge att byta.”

Vilket är ditt drömjobb?
”Det låter kanske mycket, men jag brukar rekommendera att man listar 50 möjliga arbetsgivare som känns intressanta. Utifrån den listan kan du se vilken typ av företag och organisationer som är intressanta för dig och där du skulle kunna göra skillnad.”

Hur mycket tid vill du lägga på jobbsökandet?
”Bestäm hur mycket tid du har per vecka, lägg upp en realistisk tidsplan och skapa rutiner och prioriteringar.”

Var förberedd
”Läs på ordentligt om företaget/organisationen inför intervjun. Förbered både dina svar för eventuella svåra frågor och dina egna frågor till arbetsgivaren. Var beredd på att kunna svara på frågan vad du vill, vem du är som ledare och hur du skapar goda relationer. Det är viktigt att du är tydlig med dina spetskompetenser och vad nästa steg i din karriär skulle kunna vara.”

 

Kan du bli medlem i Unionen Chef?

 

Martins checklista för juridiken


Ditt nuvarande avtal

”Det är viktigt att sätta sig in vad som gäller. Hur lång är uppsägningstiden? Har du konkurrensklausuler och riskerar karantän? Ju mer kunskap du har, desto bättre.”

 

Ta hjälp före påskrift
”Gå igenom statistik och löneläge innan förhandlingen. För medlemmar kan Unionen Chef hjälpa till att se över kontraktsförslaget.”

 

Våga vara jobbig

”Ställ frågor om avtalet till din nya arbetsgivare, vad gäller egentligen i olika situationer som kan uppstå? Alla frågetecken ska vara reglerade innan du börjat nya jobbet.”

 

Se upp med provanställningar

”En del arbetsgivare har det även för chefer, vi avråder generellt från att acceptera sådana villkor. Du har i princip inget skydd.”

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies