Så lockar du de bästa unga talangerna

Dagens unga vill ha ett utmanade och flexibelt jobb.
 Här är handfasta tips som hjälper ditt företag att fånga upp unga talanger.
– Många företag behöver skapa nya strukturer och strategier för att locka den här gruppen, säger Jaana Lindström, coach hos Unionen.

Kan du bli medlem i Unionen Chef?

 

Hur hantera dagens unga talangfulla medarbetare? Jaana Lindström, som regelbundet utbildar chefer via Unionen Chef, märker att allt fler bolag brottas med frågan:
– Det är förmodligen en av de vanligaste frågeställningarna som kommer upp, säger hon.

 

Därför har Jaana tagit fram en grundläggande checklista (se faktaruta) så företagen har större chans att lyckas med sina unga medarbetare:
– Man måste förstå målgruppen. Det viktigaste är att som arbetsgivare ta reda på vad som driver talangerna. Varför försvinner vissa från vårt företag medan andra stannar? Precis som man ofta har ”exit”-intervjuer när någon lämnar bolaget kan det vara läge att införa ”stay”-intervjuer med de som väljer att fortsätta.

 

Ett stort ansvar för hur företagen behandlar talangerna faller på ledningen, menar Lindström:
– Det är en ledningsfråga hur man hanterar sina talanger. Är man duktig sprider sig ryktet, precis som att det funkar på samma sätt åt andra hållet.

 

På en del punkter är det tydligt att dagens unga skiljer sig gentemot andra grupper. Man är mer benägen att röra på sig och leta nya utmaningar. Dessutom är den klassiska ”9-17-dagen” inget som lockar:
– Högst på listan står ofta att få frihet under ansvar. I stället för att hela tiden vara på arbetsplatsen vill man gärna sitta lite var man vill och jobba.

 

I grund och botten skiljer sig dock inte hanteringen av unga talanger gentemot andra grupper på företaget – i alla fall inte utifrån chefens perspektiv, anser Lindström:
– ”Hur ska jag motivera och engagera mina medarbetare?” är en fråga som alltid kommer upp oavsett vem det gäller. Men för att kunna ställa den frågan gäller det att du som chef är tydlig i ditt ledarskap, tar reda på vad medarbetarna behöver och är intresserad av att utveckla dem. Hela frågeställningen kring motivation och engagemang bottnar i det.

 

Jaanas 5 punkter – för att lyckas med unga talanger

1) Tydlighet
Var tydlig med vad du erbjuder talangen. Hur uppfattas företaget internt och externt? Var står ert varumärke? Vilka kärnvärden har ni?

 

2) Rekrytering
Undersök möjligheterna att rekrytera via sociala medier och informella nätverk. Talanger vill gärna jobba med andra talanger, hur kan ert företag använda sig av talanger i organisationen för att locka fler?

 

3) Fritid
Det är tydligt att unga idag värdesätter såväl flexibilitet vad gäller närvaro och var man jobbar. Se till att ni har riktlinjer för en god balans mellan arbete och fritid.

 

4) Ledningen
Företagsledningen måste tydligt signalera att fokus på talanger är prioriterat, att de får stöd och snabb återkoppling från sina chefer. Det skapar ett gott rykte och får talanger att söka sig till företagen.

 

5) Kompetensutveckling
Unionens hjärtefråga. Här kan företagen skaffa sig ett försprång genom att hjälpa en nyanställd talang med mentorer och en långsiktig plan för kompetens- och karriärutveckling.

 

Gör som över 100 000 andra chefer

 

Chefsliv

► En webbserie från Unionen där vi får följa Christer Björkman, Frida Boisen, Håkan Ericson, Karin Bodin och Per Svärdson om deras ledarskap.

 

► Serien är uppdelad i fem olika teman: digital transformation, att byta jobb, hållbart arbetsliv, ledarskapets utmaningar och trygghet på jobbet.

 

► Programledare är Magnus Hedberg, känd från ”Lyxfällan”.

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies