Hela denna artikel är en annons från AEG

Som kemtvätt hemma

Publicerad 4 april, 2017

Smäckra kurvor möter iögonfallande metall. Pratar vi sportbilar eller exklusiva klockor?
Nej, tvättmaskiner och tumlare.
Tvättstugans nya smycken ska få oss svenskar att minska klädsvinnet: Plaggen håller sig som nya längre – tack vare smart teknik.

AEG Fashion Wash – bry dig mer om dina kläder och miljön

Vi bär varje plagg i snitt fyra gånger, och kastar åtta kilo textiler per person varje år. Slit och släng-mentaliteten gäller förstår inte bara Sverige; totalt slänger jordens befolkning en miljon ton kläder årligen.

Samtidigt finns mottrender. Hållbarhet är en hype i modebranschen där miljövänliga material möter nya attityder. Ett klädföretag lanserade kampanjen ”Don’t buy this jacket” för att förmå konsumenterna att tänka efter innan de handlar – och en annan klädjätte har nyligen skapat en volangklänning med tyg av återvunna petflaskor.

Vi ville bevisa att våra maskiner kan tvätta det mest otvättbara. Därför gick också Whyred med på att maskintvätta och torktumla utvalda visningsplagg. Bara några timmar innan modevisningen.

Vintagemarknaden, där schyssta modekläder återanvänds, växer snabbt. Allt fler väljer också att ta hjälp av personal shoppers, för att få hjälp att köpa kläder som man sedan faktiskt använder. Garderoben blir mindre, men smartare och mer hållbar.

Garderoben blir mindre, men smartare och mer hållbar.

Även vitvarutillverkaren AEG satsar på att hjälpa oss till minskat svinn och medveten klädvård. Ett första steg är förbättrad teknik i tvättmaskinerna:
– Våra nya produkter vårdar kläderna bättre än tidigare, så att de ser nyare ut en längre tid. Maskinerna i dag har korta program som är särskilt anpassade för specifika material – det ökar livslängden på plaggen, förklarar Palle Laursen, Nordic Product Line Manager på AEG.

Det andra steget är att få svenskarna att använda dessa smarta program.

– I stället för att tvätta tröjan man burit en dag i ett långt program i 60 grader räcker det med ett kort refresh-program i en låg temperatur, vilket är mycket mer skonsamt för plagget.

AEG Fashion Wash – bry dig mer om dina kläder och miljön

Frågan engagerar också designföretaget Whyred vars signum är hållbara, tidlösa kläder med kvalitet. Under Stockholm Fashion Week i februari i år lät man AEG maskintvätta och torktumla utvalda nyckelplagg i nya kollektionen av siden, ylle och tweed strax före visningen, som ett test. Finska modeexperten och modellen Saimi Hoyer var på plats och uttryckte sin skepsis mot experimentet:

Finska modeexperten och modellen Saimi Hoyer.

– Du riskerar allt! Färgerna kan blekas, tyget förstöras, sa hon och fick medhåll av norska modeexperten och stylisten Marianne Jemtegård:
– Whyred ska göra det? Varför?
Men Roland Hjort, chefsdesigner och grundare av Whyred, var full av entusiasm:
– Det här är det galnaste jag någonsin hört. Jag älskar det!

Roland berättar att hans passion är att jobba med rena, naturliga material som silke, kashmir och ull.

– Våra kunder vill också ha rena, naturliga material – och jag vill inte att tvättråden ska hindra dem.

För AEG var Whyreds utmaning ett ultimat test av tvättmaskinen AEG 8000, som nu lanseras i Sverige.
– Kläderna måste se perfekta ut på catwalken. Klarar vi av att hantera de mest avancerade och ömtåligaste textilerna i helt vanliga maskiner är det beviset för att 8000-serien klarar alla sorters kläder, säger Palle Laursen, Nordic Product Line Manager på AEG.

Våra kunder vill också ha rena, naturliga material – och jag vill inte att tvättråden ska hindra dem.

Roland Hjort, chefsdesigner och grundare, Whyred

Hur gick då testet? Jo, på catwalken gick modellerna med de nytvättade och nyss tumlade plaggen – och färgerna var lika klara som tidigare, inga plagg hade krympt eller förlorat sin spänst. Roland Hjort var helnöjd och hos AEG var humöret på topp efteråt:
– Vi visste inte på förhand exakt vilka typer av material det skulle handla om, men vi var trygga med att maskinerna skulle hantera kläderna på bästa sätt, säger Palle Laursen.

8000-serien tillhör en av AEG:s allra mest avancerade tvättmaskiner. Och snyggaste: Precis som kyl och frys, spis och ugn har blivit viktiga estetiska moment i köket, ska tvättmaskinen och tumlaren förgylla badrummet eller tvättstugan med metallytor och slimmad design.

AEG Fashion Wash – bry dig mer om dina kläder och miljön

Teknologin ÖKOMix gör det möjligt att behandla kläderna extra skonsamt eftersom både tvättmedel och sköljmedel blandas med vattnet innan respektive ”mix” når kläderna. I andra maskiner blandas allt med vattnet först i trumman.
– Om maskinen är ganska full når inte tvättmedlet eller sköljmedlet alla kläder utan bara plaggen som är närmast trummans vägg. Tack vare den nya teknologin slipper vi det problemet, förklarar Palle Laursen.

Står det ”handtvätt” eller ”kemtvätt” på plaggets tvättråd?
8000-serien tvättar de ömtåligaste plagg och kan torktumla allt från ylle till siden.

Om skjortan är av ett grövre material kan jag nästan lova att du inte behöver stryka den alls.

Men frågan är om inte ångprogrammet – som gör skjortor och blusar nästan som nystrukna – är kronan på verket:
– Ett fantastiskt program! När tvätten avslutas går ångan på, vilket drar ner skrynklorna med en tredjedel. Om skjortan är av ett grövre material kan jag nästan lova att du inte behöver stryka den alls, säger Palle Laursen.
Ångprogrammet fungerar också separat, alltså utan att tvätta innan: Om du har några rena skjortor som är lite skrynkliga kan du slänga in dem i tvättmaskinen torra, köra ”steam” – och hänga upp dem en stund. Sedan är skjortorna redo att bäras.

Tack vare ÖKOMIx-tekniken har 8000-serien även kunnat utrustas med ett nytt effektivt tvättprogram som bara tar 59 minuter med minimal energi- och vattenförbrukning:

– Det är ett snabbt vardagsprogram på 30 grader som kan användas på kläder som inte är allt för hårt smutsade. Den korta tiden och låga temperaturen skonar plaggen och du kan tvätta nästan allt.
Till skillnad från de flesta maskiner väger 8000-modellen tvätten ytterst noggrant, vilket hjälper maskinen att med precision uppskatta tiden för tvättprogrammet:
– Efter de första 30 sekunderna ser du på displayen när tvätten är klar nästan på sekunden – andra maskiner ger en grövre uppskattning som inte alltid stämmer.

 

Med monteringssatsen kan du skapa mer utrymme i hemmet genom att säkert montera torktumlaren ovanpå tvättmaskinen. Den har även en utdragbar hylla som gör det mycket enkelt att fylla och tömma torktumlaren.

Nya trender och tekniker i all ära. För att minska klädsvinnet krävs att vi slutar lyssna på gamla tvättråd. Undersökningar visar att 7 av 10 svenskar ärver sina tvättråd av sina föräldrar, som i sin tur ofta fått dem av sina föräldrar. Men tvättmaskinerna har utvecklats snabbt de senaste åren, och många tvättråd är därför förlegade.

Vilken är den absolut vanligaste tvättmissen?

– Att man kör tvätten i för höga temperaturer, för långa program och för ofta. En tröja som tvättas på det viset kan ganska snabbt se sliten ut. Samma tröja hade kunnat se som ut som ny i flera år om den tvättats på ett skonsamt sätt, säger Palle Laursen.

Många av oss har vant oss vid tre-fyra standardprogram när vi tvättar. Men den nya generationens tvättmaskiner har smarta program anpassade till såväl olika typer av material som situationer.

AEG har lanserat en app som kan guida oss rätt: Om du till exempel har jeans med fettfläckar från gårdagens hamburgare – ja, då visar appen ett specifikt förslag på hur du ska tvätta plagget i maskinen.

Tvätta det mest otvättbara – läs mer här

5 tips till smartare tvätt
Tvätta inte för ofta. Snitthushållet tvättar 3,2 gånger i veckan, men många kläder behöver bara fräschas upp i korta ång-program.
Dra ner på temperaturen. Om plaggen inte är hårt nedsmutsade räcker ofta snabba 30-gradersprogram.
Använd specialprogrammen. För ylle, handtvätt, ja till och med jeans, finns egna program som skonar plaggen bättre än en vanlig 40 graders-tvätt eller fintvätt.
Överdosera inte tvättmedel. Eftersom dagens maskiner använder mindre vatten än tidigare, var noga med att ha rätt mängd tvättmedel. För mycket tvättmedel sliter både på plagg och miljö helt i onödan.
Ha rätt mängd tvätt. AEG:s moderna maskiner visar vad tvätten du lagt i väger. Är det för mycket kommer maskinen att varna för överlast.