<< TILLBAKA TILL DI.SE

Innehåll från ÅlandsbankenANNONS

Konst som investering – så ska du tänka

Osannolika fynd, tavlor som säljs för svindlande belopp, förfalskningar och spekulationer. Konstmarknaden lockar många – men är minst lika komplex och nyckfull som börsen. För att göra konst till en god affär är det oftast säkrast att lita på hjärtat, menar Ålandsbanken.

Hösten 2017 ropade ett auktionshus i London ut en tavla som sades vara målad av självaste Leonardo da Vinci. Utgångspriset låg på svindlande 100 miljoner dollar. Men det passerades snabbt. Efter en intensiv budgivning landade slutpriset på 450 miljoner dollar, eller motsvarande nästan 4,5 miljarder kronor.

Uppståndelsen kring verket, Salvator Mundi, har fortsatt efter köpet. Men i dag tror de flesta experter att målningen till största delen är målad av en av da Vincis lärlingar, snarare än av mästaren själv.

Liknar aktiemarknaden

Detta är förstås en ovanlig historia. Men även om det är ett exceptionellt fall väcker det en del frågor om konstmarknaden. Är det rimligt att en målning säljs för över 4 miljarder kronor? Vad ligger i ett sådant värde? Salvator Mundi blev den dyraste tavlan någonsin att säljas på en auktion, men det är som bekant långt ifrån det enda konstverk vars pris har skjutit i höjden.

De enorma ekonomiska värden som kopplas till vissa verk har gjort konstmarknaden till en plats där många, likt på aktiemarknaden, spekulerar i möjliga värdeökningar. Samtidigt finns det såklart många aktörer på konstmarknaden som är genuint intresserade av konst.

Många faktorer påverkar priset

Så hur ska man då tänka om man som lekman vill ge sig in på marknaden? Vad är det egentligen som avgör priset på ett konstverk – och vilka tavlor är det som stiger i värde?

Till viss del handlar det om konkreta aspekter som storlek, teknik och popularitet. För okända konstnärer eller sådana som befinner sig i ett tidigt skede i sin karriär, är det faktorer som är kopplade till konstverket i sig som styr prissättningen. Men snart blir konstnären och konstnärskapet den avgörande faktorn. “Sämre” verk av en känd konstnär kan till exempel ge högre priser än ett fantastiskt verk av en okänd konstnär. Ju mer känd och erkänd, desto högre pris.

Även tillgången på verk kan påverka prisbilden. En konstnär som producerar väldigt många verk kan sälja mer, men kanske då för lägre pris per verk. Samtidigt måste produktionen vara tillräckligt stor för att skapa uppmärksamhet och nå ut till en stor publik. Till viss del kan utbudet påverkas av gallerister och samlare själva, som kan se till att verk inte kommer ut för ofta på auktion för att priserna inte ska riskera att sjunka.

Om Ålandsbanken Private Banking

Private Banking passar den som är i behov av hjälp med komplexa affärer och strukturer, till exempel fastighetspaketeringar, bolagsstrukturer, finansiering, försäkringslösningar, utlandsflytt samt kapitalförvaltning. (Minst 10 mkr i förvaltning).
Premium Banking passar den som är ute efter en sund helhetslösning för privatpersoner och företagare där ett erfaret team hjälper till med alla delar i ekonomin. (Minst 1 mkr i förvaltning).

Ålandsbanken har kontor i Stockholm, Malmö och Göteborg.

EXTERN LÄNK: Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad

Lita på hjärtat

De flesta experter råder alla som vill köpa konst på en ”rimlig” nivå att göra det utan att spekulera i värdeökning. En bra affär är helt enkelt att få tag i något du tycker om, eftersom det då blir en daglig avkastning i att ha konstverket nära dig hela tiden, så fort du tittar på det. Ekonomiprofessorn Michael Moses, en av upphovsmännen till Sotheby’s Mei Moses Fine Art Index, menar också att du inte ska vänta dig några snabba klipp. Det finns redan så mycket kompetens och expertkunskap på konstmarknaden att det blir som att hitta en nål i en höstack, menar han. Michael Moses lyfter istället fram vikten av långsiktighet. Detta bekräftas i en magisteruppsats från Handelshögskolan i Stockholm. I den studerades nästan 26 000 högkvalitativa oljemålningar av icke nu levande svenska konstnärer, som såldes i Sverige mellan 1985 och 2016. Uppsatsen kom fram till att den svenska konstmarknaden genererade en genomsnittlig blygsam avkastning på 0,6 procent per år. Aktiemarknaden avkastade under samma period 10,3 procent. En slutsats som går att dra är därför att om man ska köpa tavlor, bör det motiveras med att man älskar konst, snarare än att man vill göra sig en hacka. En välkänd konstälskare är Ålandsbankens störste ägare, Anders Wiklöf, vars konstintresse väcktes redan på 1980-talet. Idag har han en av de främsta privatägda konstsamlingarna i Norden. Det som framför allt fångar hans intresse är finländsk och svensk konst från förra sekelskiftet. På privatmuséet Andersudde på Åland hänger målningar av kända konstnärer som Anders Zorn, Carl Larsson, Helene Schjerfbeck och Albert Edelfelt. Anders Wiklöf har berättat att han aldrig har sålt en tavla – och inte kommer att göra det heller.

Ålandsbankens sex råd: Så kommer du igång med din samling

  1. Lita på din smak. Låt din känslomässiga dragning till verket avgöra
  2. Köp i första hand konst på förstahandsmarknaden, det vill säga direkt från gallerister och konstnärer, hellre än på auktion. Då går de pengar du betalar till dem som faktiskt håller konstlivet vid liv och du blir en mini-mecenat.
  3. Välj konstnärer som är särpräglade, helst sådana som tillför nya dimensioner till sitt medium. Välj konstnärer som skapar verk som berättar något om sin samtid.
  4. Välj verk som väcker funderingar, som du kanske inte riktigt förstår och som ger lite motstånd.
  5. Köp grafiska verk – litografier, etsningar eller liknande. Det är ett sätt att kunna köpa ”dyrare” konstnärer för ett lägre pris, och till skillnad från en plansch eller affisch räknas ett signerat grafiskt verk fortfarande som ett konstverk.
  6. Vill du köpa på auktion? Läs på, försök få koll på trender och köp tidigt. En trend kan till exempel vara att det börjar pratas om att det finns för få kvinnliga konstnärer i museernas samlingar. En idé – för den som vill se ett stigande pris – kan därför vara att titta på kvinnliga 1800-talskonstnärer.

Alla artiklar

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefritt

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefritt

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefrittMånga vet att man kan få skattereduktion på gåvor upp till 12 000 kronor per år. Men det finns ett än mer effektivt sätt att skänka pengar till välgörenhet – och här finns inget tak. Jonas Svensson på...

Artikeln är producerad av Brand Studio, en del av Bonnier News, i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri