Annons
Innehåll från Bisnode

Analys: Så kan penningtvätten fortgå – trots ökade kontroller

Trots betydligt tuffare lagstiftning avslöjas nya härvor av penningtvätt. Men det går att stoppa brottslig verksamhet – med rätt verktyg. – Gör det till en vana att göra företagskontroller, både på nya och befintliga kunder, säger Erica Olivius, produktansvarig inom affärsinformation hos data- och analysföretaget Bisnode.

EXTERN LÄNK: Så kan du med hjälp av data identifiera penningtvätt och finansiering av terrorism

Häromveckan slog nyheten ner att ytterligare en storbank utnyttjats för misstänkt penningtvätt. Som vid tidigare uppmärksammade fall riktas misstänkta mot bland annat en filial i Baltikum.

– Mycket tråkigt, men inte oväntat. Vi vet sedan tidigare att särskilt banker i de baltiska staterna varit utsatta och har haft bristande kontroll. I de mest uppmärksammade fallen rör det sig om transaktioner som passerat 100-tals länder där pengar kommit från forna Sovjetunionen. Det gäller också penningtransaktioner som ligger bakåt i tiden mellan 2013 och 2017 som nu upptäckts, säger Erica Olivius.

Brister i kunskap och kundkännedom

Så sent som 1 januari 2020 skärptes EU:s penningtvättsdirektiv, som är lag i Sverige, ytterligare. Men trots myndigheternas utökade befogenheter och ökande krav på företagen kvarstår problematiken.

– Det tar längre tid än förväntat att uppnå medvetenhet om hur man ska skydda sig. Det gäller också länder som inte är lika digitalt utvecklade som Sverige. Sedan måste man tänka på att storbanker som är mest drabbade är enormt stora organisationer med enorma plattformar som ska synkas. Så det tar tid att bygga om och bygga nytt. Det som brister är dels kundkännedom, dels kunskap om transaktionernas syfte och art. Men framför allt har man inte rätt verktyg.

Snabbar upp beslut – och säkerhet

Just verktygen är vägen framåt för att stävja penningtvätten, anser Olivius. Hon pekar på att lagstiftningen ställer hårda krav på att företag ska säkra att kunderna är legitima – samtidigt har många svårt att hinna med de förväntade kontrollerna:

– Arbetet för företag för att kontrollera sina kunder och leverantörer tar för lång tid. När vi talat med våra kunder kan tiden att godkänna en ny kund ta allt från 30 minuter till tre dagar. Genom att med att använda automatiserade kontroller kan ett företag kontrollera ett företag och se koncernkopplingar med några knapptryckningar, säger Olivius och fortsätter:

– Vi kan erbjuda kreditupplysningstjänster där kontroller av företaget, dess historik, betalningsförmåga, kreditvärdighet och bedömning av styrelsen ingår. Det snabbar upp besluten men framför allt säkerheten, säger hon.

”Drabbar hela samhället”

Även om kampen mot penningtvätt intensifierats på senare år tror inte Olivius att den typen av kriminalitet kan utrotas helt – men det går att begränsa skadorna:

– Man kan minska företeelsen och göra det svårare genom myndighetssamverkan. Mitt förslag är också att utöka vandelsprövning av personer som söker tillstånd från myndigheter inom fler områden. Sedan behöver lagstiftningen och straffen skärpas.

Varför är det viktigt att ta denna fråga på allvar?
– För att det drabbar hela samhället. Hederliga företag drabbas av illojal konkurrens. Skattemedel som behövs i vårt samhälle betalas inte in. Människors förtroende för rättssamhället och trygghet skadas.

LÄNK: Få juridiska råd av en specialiserad AML-jurist, kostnadsfritt

Penningtvättslagen

Penningtvättslagen bygger på EU-direktiv som tillkommit för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Lagen trädde i kraft augusti 2017 och har skärpts i omgångar, senast 1 januari 2020. Lagen kräver att företag inom framförallt den finansiella sektorn, som banker, tvingas kontrollera sina kunder ännu hårdare än tidigare.