Annons
Innehåll från Bisnode

Artificiell Intelligens nytt vapen i kampen mot tvättade pengar

EXTERN LÄNK: Så kan du med hjälp av data identifiera penningtvätt och finansiering av terrorism

För något år sedan var AI, artificiell intelligens, på allas läppar. AI skulle in i varenda vrå i våra liv och hos företagen var frågan ”top of mind”. Huruvida det blivit så många konkreta resultat kan låtas vara osagt – men inom ett område har AI blivit en allt viktigare pusselbit: att analysera stora mängder data.

– Ett företag som vill göra en ”känn din kund”-utredning, KYC, vet att kontrollen kan ta allt från 30 minuter till tre dagar. Det gör att man drar sig för att starta större utredningar då man inte kan avsätta den personal som krävs. Här behövs AI som stöd, då tar en företagskontroll bara några sekunder, säger Erica Olivius.

Satsar inte på att skydda sig

Samtidigt pekar Olivius på att det är relativt vanligt att företag slarvar med kontroller av sina kunder – vilket gör dem sårbara för bedrägerier och penningtvätt. Detta trots att lagstiftningen kring penningtvätt skärptes så sent som 1 januari 2020.

– Företag tror generellt att penningtvätt drabbar mest banker, men det är vanligt att helt vanliga företag drabbas av bedrägerier. På många håll saknas stöd för att minska risken för penningtvätt och finansiering av terrorism, säger hon lägger till:

– Alla vill ha en god beredskap för att undvika bedrägerier. Men skydd kostar pengar och kräver systemintegrationer som kanske inte finns på plats. Sedan tycker många att det är kostsamma investeringar att satsa på skydd och då hamnar det längre ner på listan.

”Gör att dina beslut förfinas”

Men effektiva kontrollmekanismer ska inte ses som en kostnad – utan som en investering som företaget tjänar på i längden, anser Olivius. Och det är här AI kommer in i bilden:

– Bisnodes tjänster analyserar nya och befintliga kunder genom olika riskanalyser, som kontroll av historik genom datadrivna och automatiserade beslut. Med AI kan du arbeta parallellt med olika spår för att lära känna dina kunder bättre. Det automatiserade flödet hjälper till att bedöma risker hos olika kunder, som risk för penningtvätt, kreditrisker och bedrägerier säger hon och fortsätter:

– Vi kan också genom prediktiva modeller ge en framtidsanalys inom tolv månader för exempelvis köpkraft hos företag och privatpersoner. Risk för konkurs hos företag kan också förutspås med dessa modeller. Allt detta sammantaget gör att dina beslut kan förfinas och bli mer skarpa, vilket minimerar risken att utsättas för brott.

Om vi tittar framåt fem år, hur tror du vi står rustade i kampen mot penningtvätt?
– Företagare och allmänheten kommer vara bättre informerad om riskerna med penningtvätt. Idag ifrågasätts verksamhetsutövarnas kontroller då man tycker att de är integritetskränkande. Kontroller mot penningtvätt kommer att vara utökade och kombineras med transaktionsövervakning. Myndigheterna kommer inte vara lika naiva.

EXTERN LÄNK: Få juridiska råd av en specialiserad AML-jurist, kostnadsfritt

Penningtvättslagen

Penningtvättslagen bygger på EU-direktiv som tillkommit för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Lagen trädde i kraft augusti 2017 och har skärpts i omgångar, senast 1 januari 2020. Lagen kräver att företag inom framförallt den finansiella sektorn, som banker, tvingas kontrollera sina kunder ännu hårdare än tidigare.