Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Avslöjar: Signalerna som varnar för dåliga affärer

Suspekta boxadresser, flera styrelseförändringar på kort tid och ljusskygga målvakter. Här är de vanligaste varningssignalerna att hålla koll på när du ska göra affärer. – Att få in en oseriös kund kan ge ödestigna konsekvenser ekonomiskt men också ge företaget badwill, säger Christian Zittenbaum, utbildningsspecialist hos Bisnode Academy.

Så får du hjälp att ta trygga affärsbeslut – läs mer

Tar du kreditupplysning på företag som vill göra affärer med dig? Bra, men ibland det räcker inte. Det menar experten Christian Zittenbaum:

– Är kunden bara kreditvärdig släpper många igenom företaget i sina kreditprocesser och de oseriösa kan till exempel plocka ut bilar, produkter eller få krediter med syftet att aldrig betala tillbaka. Kriminella vet om det här och håller sig oftast på rätt sida för att just bli kreditvärdiga. Brotten kan pågå under längre perioder utan att upptäckas, säger han och fortsätter:

– En av anledningarna till att brottslingarna kan fortsätta med sina kriminella handlingar är att personerna som ska utreda eller genomföra kontroller på dessa företag eller personer helt enkelt inte upptäcker varningssignalerna.

Tar upp verkliga fall
Just dessa varningssignaler är Christan Zittenbaums specialområde. I snart 14 år har han via Bisnode Academy utbildat över 13 000 personer i konsten att upptäcka oseriösa kunder och leverantörer med koppling till bland annat ekonomisk brottslighet.

– Det finns ett stort behov av att lära sig identifiera och tolka information för att kunna ta rätt beslut. Det är en av de största utmaningar våra deltagare har.

På utbildningen får deltagarna lära sig upp till 50 varningssignaler på personer och företag. Förutom att utbildas i hur InfoTorg fungerar (se faktaruta) tas även verkliga fall upp.

– Vi belyser allt från Sveriges största bilmålvakter, förfalskade årsredovisningar som används för kreditbedrägerier, suspekta adresser och postboxar som företag döljer sig bakom till ljusskygga personer som sitter som målvakter i företag.

Rätt kunskap och erfarenhet krävs
Exemplen ovan pekar ut några av de vanligaste varningssignalerna, men enligt Zittenbaum är dessa lätt att missa utan rätt kunskap – och viss erfarenhet:

– Har ett företag betalningsanmärkningar på tre miljoner så förstår de flesta att det kan vara ett problem. Men en boxadress kan betyda olika saker för olika personer. För mig kan den vara en ökänd adress där kriminella samlar deras företag medan andra inte alls känner till detta, säger han och fortsätter:

– En signal som ibland är svår att upptäcka är hur länge en ledamot har suttit i en styrelse. Vi har bland annat ett exempel på en notorisk målvakt som alltid sitter en till två månader i företagen. Strax innan företaget går i konkurs kliver han in. Han ska helt enkelt ta det juridiska ansvaret så huvudmännen går fria. Det är heller inte helt ovanligt att målvakterna är hemlösa eller utvandrade från Sverige sedan många år tillbaka vilket kan innebära att de är svåra att hitta.

Skapa checklistor
En bra metod för att undvika dåliga affärer är att skapa en checklista för att inte glömma bort vad man ska kontrollera – gärna genom InfoTorg (se faktaruta):

 Det finns en rad olika finesser i tjänsten som kan effektivisera kontroller av bland annat varningssignaler på personer och företag. En av dessa är att skapa en skräddarsydd rapport med exakt den information du behöver för att göra en bra och säker affär, säger Zittenbaum och lägger till:

– Merparten av informationen som finns i en kreditupplysning kan du hitta i InfoTorg men du kan också hitta massa annat. Här kan du till exempel se om företaget eller dess styrelse förekommer i rättsliga sammanhang, om de är dömda för ett brott i en domstol, vilket inte visar sig i en kreditupplysning.

Om man inte använder sig av den här typen av kontroller som InfoTorg erbjuder – vilka risker utsätter man sig för?
– Risken är ju såklart jättestor att du får in oseriösa företag eller personer vars syfte oftast är att lura dig på pengar.

Kostnadsfri kurs: Lär dig tolka varningssignaler

FAKTA: InfoTorg

– Är Sveriges ledade informationsportal som sedan 1977 samlar in kvalitativa och användbara data från över 100 källor.

– Samlar, sammanställer och analyserar data om 9,5 miljoner personer. 7,8 miljoner företag, 7,6 miljoner fordon och 3,5 miljoner fastigheter.

– Tar fram relevant information från officiella källor som underlättar beslut, undviker risker, ger nya affärsmöjligheter och är compliant.

Ger tillgång till data inom företagsinformation, personinformation, fordonsinformation, fastighetsinformation och juridisk information.

– Finns som app till Apple och Andriod.

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.