Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Fusket inom välfärden stoppas med rätt data

47 miljoner skattekronor. Så mycket sparade Södertälje kommun redan första året genom bättre beslut baserade på data. – Tyvärr har fusket inom välfärden ökat och därför blev vi tvungna att bli bättre på att kontrollera vem som har rätt till stöd, säger Evalena Asp Ahlinder, enhetschef för verksamhetsstöd hos Södertälje kommun.

Hur hittar vi rätt balans mellan digital integritet och penningtvätt?

Kostnaderna för försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, hade under flera år ökat inom Södertälje kommun. Manuell handläggning och avsaknad av gemensamma processer gjorde dessutom att hanteringen av varje ärende blev dyr och tidskrävande.

– Våra socialsekreterare fick ägna sin tid till administration och kontroller istället för sociala arbetet som de är utbildade för. Vi insåg att sättet vi arbetade på inte var hållbart, berättar Evalena Asp Ahlinder.

Därför stöptes arbetssättet om hos kommunens socialtjänst. Ett särskilt team fick ansvar för kontroller av varje ansökan samtidigt som de tog hjälp av Bisnode InfoTorg.

– Vi hade haft InfoTorg i många år men inte använt det på samma sätt som vi gör idag. Tillsammans med våra administratörer utvecklades rapportmallar där vi snabbt kan se ”hushållsbilden” med eventuella fordonsinnehav, fastigheter och företag. Med rapportmallen får vi allt på en gång, allt sådant behövs som underlag för att kunna utreda rätten till stöd.

”Ligger steget före”
Och resultatet har inte låtit vänta på sig. Redan första året sparades 47 miljoner kronor tack vare de nya metoderna. Enligt Evalena Asp Ahlinder har trenden fortsatt:

– 2014 betalde vi ut 188 miljoner kronor i försörjningsstöd, medan vi förra året landade på 160 miljoner. Det är delvis tack vare bättre kontroller, säger hon och fortsätter:
– Vi har också handläggare som utreder felaktiga utbetalningar bakåt i tiden och där tar vi också hjälp av InfoTorg. Totalt handlar det om tiotals miljoner vi krävt tillbaka.

Hur skulle du vilja beskriva skillnaden mellan hur ni jobbade tidigare jämfört med nu?
– Innan arbetade man mycket på ”känsla”, hade vi tur kom det en anonym anmälan om fusk eller att vi själva upptäckte det efter ett tag. Nu är det vi som ligger steget före.

”Handlar om våra gemensamma pengar i välfärden”
Kommunens arbetsmetod har inte bara gett önskad effekt i form av bättre kontroller och sparade skattepengar. Målsättningen att hjälpa socialsekreterarna i sin arbetsvardag har också uppnåtts:

– Hela vårt interna verksamhetsstöd jobbar för att underlätta för handläggarna, de ska inte behöva lägga extra tid på att leta information eller skicka brev, utan allt sådant sköter teamet. Då kan handläggarna istället fokusera på att hjälpa personen med det som behövs, som att tex komma ut i arbetslivet.

Trots framgångarna med metoden, där ett team sköter alla kontroller medan socialsekreterarna fokuserar på annat, har Enligt Evalena Asp Ahlinder inte hört att andra kommuner arbetar på ett liknande sätt:

– Nej, jag tror vi är ensamma om att jobba så här. Jag skulle definitivt rekommendera vårt sätt. Visst kostar InfoTorg en del, men vi ser det som en investering och inte som en kostnad. Man måste våga ta tag i de här frågorna, det handlar om våra gemensamma pengar i välfärden som ska gå till de som har rätt till stöd och ingen annan.

Rätt data och riskbedömning – så hjälper Bisnode dig

FAKTA: InfoTorg

– Är Sveriges ledade informationsportal som sedan 1977 samlar in kvalitativa och användbara data från över 100 källor.

– Samlar, sammanställer och analyserar data om 9,5 miljoner personer. 7,8 miljoner företag, 7,6 miljoner fordon och 3,5 miljoner fastigheter.

– Tar fram relevant information från officiella källor som underlättar beslut, undviker risker, ger nya affärsmöjligheter och är compliant.

Ger tillgång till data inom företagsinformation, personinformation, fordonsinformation, fastighetsinformation och juridisk information.

– Finns som app till Apple och Andriod.

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.