Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Svarta listan: Länderna som kan skada ditt företag

Affärer med utländska företag kan vara lönsamma – men är också förenade med risker. Här är listan på länder som du ska vara extra försiktig att jobba med. – Gemensamt är att det finns en stor risk för korruption, är svårt att uppnå full kundkännedom och att det finns stora brister i myndigheternas kontroller, säger Erica Olivius, produktansvarig inom affärsinformation hos Bisnode.

Hur hittar vi rätt balans mellan digital integritet och penningtvätt?

Högriskländer eller skatteparadis. Så benämns de 35 nationer som återfinns på EU-kommissionens samt G7-ländernas Financial Action Task Forces ”svarta listor”. Bland annat märks såväl Island och Bosnien-Hercegovina på dessa.

– Vissa länder är säkert upprörda att de är på listan, som exempelvis Island. Men där har man gjort bedömningen att de brister i sina finansiella kontroller. Ett land som Serbien har däremot tagits bort då de numera har förbättrat sig, berättar Erica Olivius och fortsätter:

– Sedan har vi Iran och Nordkorea, som båda omfattas av handelssanktioner. Det går att göra affärer i dessa länder, men det är väldigt krångligt.

Kan förlora tid och pengar
Utifrån listorna har Bisnode i detalj sammanställt vilka svenska företag som ingår i internationella koncerner där det finns bolag med säte i dessa länder. Vid intresse kontakta Bisnode för att ta del av listan.

– Vi har kunnat göra en egen lista eftersom vi har vi väldigt bra datakällor som vi kan samköra. Det visar på vilken kapacitet vi har på våra system och analyser.

Vid affärer med företag som har kopplingar till exempelvis Nordkorea väntar en utdragen process – framförallt hos banken, som är skyldig att kontrollera allt utifrån penningtvättslagen (se faktaruta).

– Man får en varningsflagga i bankens system, den betyder att så fort du vill låna pengar kommer du drabbas lång handläggning och risk att få ett nej. Risken är alltså stor att man förlorar tid och pengar, det blir en jobbig process att ens försöka.

”Bidrar till transparens”
Om företaget ändå väljer att handla med högriskländer och skatteparadis rekommenderar Olivius att man är väl förberedd – och har tillgång till system av typen InfoTorg och D&B (se faktaruta).

– Affärer utomlands är alltid förknippade med viss risk, men i dessa fall är risken förhöjd. Därför gäller det att kontrollera sina affärspartners hårdare, man bör ta reda så mycket det bara är möjligt om företaget, säger Olivius och fortsätter:

– Det finns stora möjligheter att göra relevanta sökningar och analyser inom våra system, att verifiera att företaget verkligen finns och hur mycket det omsätter är grundläggande.
En annan pusselbit för lyckade affärer utomlands är att följa riktlinjerna i KYC (Know Your Customer), som har till syfte att begränsa penningtvätt och finansiering av terror.

– Det handlar om processen för verksamhetsutövare som lyder under penningtvättslagen att lära känna sina kunder. Genom InfoTorg finns möjlighet att göra kontroller och bevaka kunderna. Har man systemen är det lätt att göra detta, vilket bidrar till transparens och säkrare affärer.

Rätt data och riskbedömning – så hjälper Bisnode dig

Högriskländer (lista inom parentes)
Afghanistan (EU)
Bahamas (G7)
Bosnien och Hercegovina (EU)
Botswana (G7)
Etiopien (EU & G7)
Ghana (G7)
Guyana (EU)
Island (G7)
Irak (EU
Jemen (EU & G7)
Laos (EU)
Pakistan (EU & G7)
Sri Lanka (EU & G7)
Syrien (EU & G7)
Trinidad och Tobago (EU & G7)
Tunisien (EU & G7)
Uganda (EU
Vanuatu (EU

Skatteparadis (lista inom parentes)
Amerikanska Jungfruöarna (EU & G7)
Amerikanska Samoa (EU & G7)
Belize (EU)
Dominikanska republiken (EU)
Fiji (EU)
Förenade Arabemiraten (EU)
Guam (EU & G7)
Marshallöarna (EU)
Oman (EU)
Samoa (EU & G7)
Trinidad och Tobago (EU & G7)
Vanuatu (EU

Sanktioner och handelshinder
Iran (EU & G7)
Nordkorea (EU & G7)
Om penningtvättslagen
Penningtvättslagen bygger på EU-direktiv som tillkommit för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Lagen trädde i kraft augusti 2017 och har skärpts i omgångar, senast 1 januari 2020. Lagen kräver att företag inom framförallt den finansiella sektorn, som banker, tvingas kontrollera sina kunder ännu hårdare än tidigare.

InfoTorg

– Är Sveriges ledade informationsportal som sedan 1977 samlar in kvalitativa och användbara data från över 100 källor.

– Samlar, sammanställer och analyserar data om 9,5 miljoner personer. 8,7 miljoner företag, 7,6 miljoner fordon och 3,5 miljoner fastigheter.

– Kompletterar med 350 miljoner utländska företag och deras koncernkopplingar i integrerade tjänsten Dun & Bradstreet

– Tar fram relevant information från officiella källor som underlättar beslut, undviker risker, ger nya affärsmöjligheter och är compliant.

– Ger tillgång till data inom företagsinformation, personinformation, fordonsinformation, fastighetsinformation och juridisk information.

– Finns som app till Apple och Andriod.

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.