Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Familjeföretag – därför lyckas de så bra

Visste du att familjeföretag oftare har bättre kreditbetyg än andra? Nu berättar experten vad det kan bero på. – Det är ordning och reda, de kan sköta sin ekonomi, säger Tomas Nylander, senior analytiker hos Bisnode.

Se aktuell kreditvärdighet i Bisnode RiskGuardian Suite

Ungefär tre procent av de svenska företagen har högst kreditvärdighet – AAA – enligt Bisnodes modell med samma namn. AAA ges till bolag som funnits i minst tio år med en omsättning på över två miljoner kronor. Nyckeltalen ska ligga över branschsnittet. Betyget är en sorts kvalitetsstämpel som visar att det är tryggt att göra affärer med dessa bolag.

Men utöver den kategorin finns Diamantföretag med AAA aktiebolag – som under 20 år har haft en obruten kedja av AAA i ratinghistorik. De utgör i dag några hundra företag, flera av dessa Diamantföretag är också familjeföretag.

”Ett livsverk”
Vad är det då som utmärker ett Diamantföretag? Nylander pekar på en avgörande faktor: långsiktigheten och att många företag har drivits historiskt av samma familj i flera generationer.

– Man sätter upp planer med längre tidsramar, fokuserar på stabilitet och är lite försiktiga. Lite skämtsamt kan man säga att de ofta kör den småländska stilen och gnetar på, säger han och lyfter fram ofta deras specifika affärsidé:

– Många har riktat in sig på en nisch och på så sätt lyckats bibehålla en kontinuitet. De har kanske inte som mål att expandera över hela världen utan istället ett livsverk, med en speciell värdekultur och lojala anställda.

Klarar sig i sämre tider
Gnetande eller ej, enligt Nylander innebär Diamantföretagens riskreducerande inställning att de ofta klarar sig även i en osäker omvärld:

– De klarar sig förvånansvärt bra även i lågkonjunktur och tappar inte i kreditvärdighet. En anledning till det är att man inte använt lånade pengar för att expandera, pengarna ska finns där innan man kan bli större. De växer ofta lite långsammare, men det behöver inte alls vara fel. För sysselsättningen är dessa företag jättebra, de anses som stabila arbetsgivare.

Vad tycker du andra företagare kan lära sig av denna kategori företag?
– Långsiktigheten, definitivt. Och att inte låna så mycket, utan växa av egen kraft. Det kanske tar lite längre tid att bli större, men det skapar en bättre grund för att bli ett riktigt framgångsrikt företag.

Läs hur du kan öka lönsamheten och optimera din risk med Bisnode RiskGuardian Suite 

FAKTA: Ökad lönsamhet med optimerad risk
Bisnodes lösningar bygger på tillförlitliga kreditdata, skarpa analyser och skräddarsydda policies & scoringmodeller. Tillsammans skapar det en helhetsbild som hjälper dig att optimera din risk- och kredithantering.

– Bevaka och analysera nya som befintliga kunder genom aktuell kreditinformation. Skapa en helhetsbild av företags- och privatpersoners kreditvärdighet genom betalningsindex och marknadens ledande kreditvärderingssystemet AAA.

– Möjliggör automatiserade kreditbeslut väl underbyggda av kreditinformation som uppdateras löpande. Administrativa kostnader minskar medan lönsamheten optimeras genom att säga ja till fler säkra kunder. 

– Förhindra bedrägeri och upptäck företag med förhöjd risk genom mönsterigenkänning och analys av riskbeteenden. Undvik på så sätt oväntade kreditförluster.

Bisnodes lösningar kan integreras i önskat gränssnitt.

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.