Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Viktigt med risk för att maximera vinsten

Upp till 40 procent. Så mycket har antalet affärer ökat för vissa företag som använder Dun & Bradstreet och dess lösningar inom Risk & Kredit. – Målet med våra verktyg är att skapa maximal lönsamhet med så låg risk som möjligt, säger Emelie Hultqvist, Head of Core Credit Nordics hos företaget.

Läs mer om vårt heltäckande erbjudande inom risk & kredit

Minimera riskerna. Så lyder ett klassiskt råd för att driva framgångsrika företag, men det kan löna sig att tänka – nästan – tvärtom.

– Om man som företagare gjort allt rätt ligger man på en risknivå som är optimerad gentemot intäkterna, där siffrorna på sista raden är svarta och så bra som det bara är möjligt, säger Emelie Hultqvist.

Ett område där företag generellt kan bli bättre på är kreditrisker. En för hård kreditpolicy riskerar i förlängningen att stå i vägen för nya affärer:

– Många företag vet inte vilken risknivå man bör ligga på och det är ganska vanligt att företagens kreditpolicy faktiskt gör att man tar för lite risk, säger hon och fortsätter:

– Man jobbar bara med att minimera risk och tänker inte på att det faktiskt går att optimera risk.

Kan förlora affärer helt i onödan

Hur ska man då som företag optimera risken? Enligt Emelie Hultqvist gäller det att förstå sin data, jobba datadrivet – och införa en automatiserad kreditprövning:

– Ofta har man en manuell prövning med handläggare, vilket i de allra flesta fall är helt onödigt. Det försenar bara hela processen och man riskerar både att säga nej i onödan och att förlora hela affären. Där kan vi tala om att ta för lite risk i förhållande till situationen. I vissa fall kan även personliga åsikter om en kund avgöra ett beslut.

Med ett automatiserat system frigörs även tid till annat, menar Emelie Hultqvist:

– Man slipper sitta med de självklara kunderna som man ändå skulle sagt ja till utan kan fokusera på de fall som är lite klurigare. Jobbet blir både effektivare och roligare.

Lösningen tar hand om allt

Genom RiskGuardian Suite, där automatiserade kreditprövningar ingår, får man en snabb överblick på både företag och privatpersoner.

Systemet hämtar information från flera datakällor samt sammanväger kreditupplysning, kreditvärdighet, riskscore och betalningsförmåga. RiskGuardian Suite kan även implementera företagets kreditpolicy – och vikta den mot datan vi har tillgänglig.

– Det kan ju vara så att en kund har en bra kreditvärdighet men missköter fakturorna, vilket systemet då kan se. Därför är det oerhört viktigt att man ser helhetssituationen och inte bara tittar på enskilda delar.

Det finns även möjlighet att använda sig av RiskGuardian Suite i en fysisk butik:

– Allt man behöver göra är att knappa in ett personnummer eller ett organisationsnummer, personalen gör en snabb koll och får ett ja eller nej om kunden ska beviljas krediten.

En halv procents ökning kan räcka

I några fall har företag kunnat tacka ja till 40 procent fler affärer tack vare RiskGuardian Suite och de flesta bolag kan automatisera åtta av tio kreditprövningar genom samarbetet:

– 40 procent är en hög och jättebra siffra, men den beror också på vilka förutsättningar företaget har. Om man tidigare inte arbetat automatiserat alls finns det ju stora möjligheter till förbättring. I många fall kan det räcka med en ökning av antalet beviljade affärer på en halv procent för att det ska löna sig rejält att automatisera processerna och då har vi inte räknat in den interna tidsbesparingen.

Läs mer om automatiserade kreditbeslut

Varför behöver du ett riskhanteringsverktyg?

Dun & Bradstreets lösningar bygger på tillförlitliga kreditdata, skarpa analyser och skräddarsydda policies & scoringmodeller. Tillsammans skapar det en helhetsbild som hjälper dig att optimera din risk- och kredithantering.

– Bevaka och analysera nya som befintliga kunder genom aktuell kreditinformation. Skapa en helhetsbild av företags- och privatpersoners kreditvärdighet genom betalningsindex och marknadens ledande kreditvärderingssystemet AAA.

– Möjliggör automatiserade kreditbeslut väl underbyggda av kreditinformation som uppdateras löpande. Administrativa kostnader minskar medan lönsamheten optimeras genom att säga ja till fler säkra kunder.

– Förhindra bedrägeri och upptäck företag med förhöjd risk genom mönsterigenkänning och analys av riskbeteenden. Undvik på så sätt oväntade kreditförluster.

– Dun & Bradstreets lösningar kan integreras i önskat gränssnitt.

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.