Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

De trotsar krisen – så många startar nya företag

Varsel, arbetslöshet och konkurserna stiger i pandemins spår. Här är siffrorna som går emot den dystra trenden – antalet nystartade företag ökar rejält. – Jämfört med samma period förra året är ökningen ungefär 6,8 procent, säger Henrik Hargéus, produktansvarig för Kredit & Risk hos Bisnode.

EXTERN LÄNK: Se statistik över hur affärsklimatet utvecklas under coronakrisen

Varje vecka presenterar data- och analysföretaget Bisnode de svenska företagens viktigaste nyckeltal i Corona Index. Efter några tuffa veckor verkar situationen ha stabiliserat sig vad gäller såväl företagskonkurser som betalningsanmärkningar:

– Vi har kommit över den första vågen, konkurstalen har gått ner. Det är förstås en ökning jämfört med förra året, men överlag ser det klart bättre ut än för några veckor sedan, säger Henrik Hargéus.

Starkare än i fjol – trots pandemin

I en tid där de svarta rubrikerna kring Sveriges ekonomi avlöst varandra sticker en siffra ut positivt – den över antalet nystartade företag (se faktaruta).

– Årets trend är klart positiv, innan pandemin slog till låg ökningen på 34 procent. Sedan ser vi en nedgång runt vecka 13 innan siffrorna vänder uppåt igen. Även om ökningen inte är lika stor som innan är vi åter förbi fjolåret.

Vad beror ökningen på, tror du?
– En generell anledning till den stora ökningen i år beror på att myndigheterna sänkt kraven på aktiekapital från 50 000 kronor till 25 000 kronor.

Tre branscher ökar

De branscher som ser en ökning av antalet startups är IT-konsulter, bygg och kanske något överraskande restaurang. Flest nya företag startas i Stockholm:

– Där har det ökat mest, sedan ligger de andra storstadsregionerna strax bakom.

De nystartade företagen under coronakrisen löper dock ingen högre risk att gå i konkurs än andra startups:

– Inget tyder på det. Nystartade företag har på ett års sikt 0,61 procents risk att gå i konkurs, vilket är ungefär dubbelt så högt som ett kreditvärdigt bolag. Risken är alltså förhöjd, men den absoluta majoriteten överlever.

Antal nystartade företag vecka 1-12

2019: I snitt 912 företag i veckan

2020: I snitt 1222 företag i veckan

Ökning: Cirka 34 %

 

Antal nystartade företag vecka 13-21

2019: I snitt 801 företag i veckan
2020: I snitt 856 företag i veckan

Ökning: Cirka 6,8 procent

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.