Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Region för region: Så slår krisen där du bor

Taxibranschen går på knäna söderut – medan restaurangerna har det tufft i huvudstaden. Här är siffrorna som avslöjar det ekonomiska läget i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. – Det är framförallt i storstadsregionerna vi ser de största ökningarna av konkurser, säger Henrik Hargéus, produktansvarig för Kredit & Risk hos Bisnode.

EXTERN LÄNK: Håll koll på den senaste konkursstatistiken

Data- och analysföretaget Bisnode undersöker hur svenska företag mår under coronapandemin och presenterar de viktigaste nyckeltalen i Corona Index. Denna vecka har analytikerna fokuserat extra på de tre storstadsregionerna (se faktaruta nedan).

– Både i antal och procent är det där vi ser flest konkursökningar. Stockholm har flest konkurser sett till antal, men ökningarna ligger trots det under genomsnittet om man ser till procentuell ökning, säger Henrik Hargéus.

Hur kommer det sig, tror du?
– Som största region har Stockholm också flest antal företag, därför ser inte ökningen lika dramatisk ut. Ju minde region och färre företag, desto mer påverkar varenda konkurs.

Konkurser från en låg nivå

Även specifika branscher drabbas olika beroende på region. I Skåne har krisen slagit hårt mot mindre taxibolag. I Stockholm är det istället restaurangerna som tvingas kasta in handduken.

– I början av krisen var taxibranschen i Skåne mest drabbad, då var skillnaderna ganska stora. Nu ser vi ändå att samtliga storstadslän drabbats, och även lite större bolag. Men konkursökningen sker från en väldigt låg nivå. I Stockholm är det restaurangerna som driver risken.

Mindre orter klarar sig bättre

Utanför ”storstadsbubblan” är läget inte alls lika dramatiskt. Flera län har klarat sig relativt bra, enligt Hargéus:

– Generellt är storstäderna mer drabbade än mindre orter. Till de regioner som har drabbats minst hör Dalarna, Gävleborg och Östergötland.

Och de dramatiska siffrorna till trots verkar läget i landet överlag ha stabiliserat sig:

– Det är bra att antalet konkurser inte skenar iväg, generellt ser det relativt positivt ut. Man ska ha i åtanke att konkursökningarna har skett från en extremt låg nivå.

Jämförelse antal konkurser vecka 13-20

Stockholm
2019:
419
2020: 528
Ökning: 26 %

 

Västra Götaland
2019: 119
2020:
202
Ökning:
69,7 %

 

Skåne
2019: 129
2020:
209
Ökning:
62 %

EXTERN LÄNK: Se statistik över hur affärsklimatet utvecklas under coronakrisen

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.