Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Siffrorna avslöjar: Nu slår krisen mot större företag

Pandemin har slagit hårt mot många småföretag. Nu visar nya siffror att även större bolag drabbas. – Bolag med en omsättning mellan 25 och 50 miljoner är extra utsatta, säger Henrik Hargéus, produktansvarig för Kredit & Risk hos Bisnode.

EXTERN LÄNK: Håll koll på den senaste konkursstatistiken

Varje vecka presenterar data- och analysföretaget Bisnode siffror över hur de svenska företagen klarar av coronapandemin. I Corona Index samlas de viktigaste nyckeltalen kring bland annat konkurser, rekonstruktioner och betalningsanmärkningar. Nu  har analytikerna undersökt hur krisen påverkat de lite större företagen (se faktaruta nedan).

– Det är klart fler antal konkurser än i fjol och bland dessa kan vi se en del större bolag, framförallt halvstora sådana. Samtidigt ska man komma ihåg att bolag med omsättning över 50 miljoner har klart lägre risk att gå i konkurs, 0,68 procent mot 0,87 procent för mindre bolag, säger Henrik Hargéus.

E-handeln räddar en del

Inom rese- och besöksnäringen har dock även stora, i flera fall internationella, bolag drabbats riktigt hårt. Såväl flygbolag och hotellkedjor har tvingats säga upp personal för att överleva.

– Generellt har dock dessa bolag bättre reserver och större möjligheter att kapa kostnader, en del har även fått stora stöd från staten. Stora företag kan också få större effekter på sin verksamhet genom att permittera personal.

Även detaljhandeln har sett företag gå omkull. En klädkedja gick nyss i konkurs och bara häromdagen aviserade ytterligare en klädkedja att slutet kan vara nära.
– Här ser vi snarare att corona påskyndat processen, flera mellanstora aktörer hade förmodligen inte klarat sig året ut ändå. De som lyckats ställa om mot e-handel har däremot klarat sig hyfsat.

Varnar för fördröjd konkursvåg

Utöver detaljhandeln har personaluthyrning också gått ner kraftigt, även det en bransch som är beroende av flöden och rörlighet, något som försvåras av pandemin. Däremot har den så för Sverige viktiga exportnäringen inte påverkats – ännu.

– Det är förmodligen för tidigt att se detta i konkursstatistiken, men många exportberoende företag har tappat enormt i omsättning. Här är det mer fråga om vilken uthållighet företagen har, vi kan få se en fördröjd konkursvåg här. En stor lastbilstillverkare har ju aviserat stora neddragningar och det kan bero på minskad efterfrågan.

Vilka större företag har gått bättre än väntat?
– Vägtransport och gods har klarat sig mycket bättre mot fjolåret, de aktörerna står starka. Det är mycket tack vare digitaliseringen och e-handeln, folk har ju valt att stanna hemma och handla.

Chans till återhämtning i sommar

Dryg tre månader in i krisen ser dock Hargéus tecken på små ljusningar i ekonomin. Antalet konkurser har planat ut och de nyligen lättade reserestriktionerna inför sommaren kommer betyda mycket, tror han:

– Bara detta att campingplatser och hotell nu kan ta emot gäster kommer påverka massa branscher. Omsättningen kanske inte kommer öka dramatiskt, men när resandet sätter igång ger det en viss återhämtning i flera led, säger han och fortsätter:

– Det som skiljer denna kris mot andra kriser är att det inte var plånboken som satte stopp, utan det var pandemin. Det drabbade branscher där folk träffas, som restauranger. Samtidigt visar den hur illa det kan bli när allt tar tvärstopp.

Konkurser v 13-22

Omsättning över 50 miljoner kronor
2019: 28 stycken
2020:
22 stycken

Förändring: -22 %

 

Omsättning 25-50 miljoner kronor
2019: 17 stycken
2020:
46 stycken

Förändring: +170 %

 

Omsättning under 25 miljoner kronor
2019: 768 st
2020:
1030 st

Förändring: +34 %

EXTERN LÄNK: Se statistik över hur affärsklimatet utvecklas under coronakrisen

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.