Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Siffrorna avslöjar: Så mår ekonomin – egentligen

Coronapandemin påverkar alla delar av näringslivet. Nu finns ett nytt index som avslöjar hur företagen mår – vecka för vecka. – Genom detta kan vi skapa en unik och bred bild av hur affärsklimatet påverkats – och påverkas – av krisen, säger Tomas Hedenius, marknads- och kommunikationschef hos analysföretaget Bisnode.

EXTERN LÄNK: Håll koll på den senaste konkursstatistiken

Röda siffror och krisrubriker har följt i coronavirusets spår. Men hur mår de svenska företagen egentligen? Bisnode, som hjälper företagen med smart affärsdata och analys, samlar de viktigaste nyckeltalen i nylanserade Corona Index.

– Vi sitter på en mängd data som i realtid säger något om det svenska affärsklimatet. Här ser vi, förutom konkurser, även viktiga mått som rör konkurser, rekonstruktioner, betalningsanmärkningar, antal anställda och startups, berättar Tomas Hedenius och fortsätter:

– Vi kommer att redovisa alla typer av intressanta förändringar, man kommer därigenom även att tidigt få positiva signaler när vi ser att krisen börjar att avta inom olika segment.

Stort behov att tänka framåt

Corona Index uppdateras varje tisdag och Hedenius hoppas att det hjälper företagen att få en väl underbyggd ögonblicksbild av marknaden – men också fungera som underlag för beslut framåt:

–  Vi vill dra vårt strå till stacken för att bidra till att hålla hjulen snurrande mitt i denna kris. Men behovet är också stort av att tänka framåt – vad händer när krisen är över? De som är proaktiva och har förmågan att ställa om och hitta nya vägar framåt har större chans att klara sig genom krisen, tills marknaden fungerar normalt igen och samtidigt plocka marknadsandelar från konkurrenter, säger han.

Konkurserna ökade med 300 procent

I veckans index framgår att konkurserna bland klädbutikerna ökat med 300 procent vecka 13 till 18 – detta jämfört med samma period förra året.

– Många företag och vissa branscher har en väldigt tuff situation genom att de drabbats av kraftiga intäktsbortfall, säger Henrik Hargéus, produktansvarig hos Bisnode för Risk & Kredit.

Samtidigt pekar han på att läget generellt inte helt nattsvart:

– Utifrån vår statistik kan vi se att överlag är kreditvärdigheten fortsatt på en hög nivå även om konkurserna totalt har ökat med cirka 50 procent sedan vecka 13. Samtidigt ska man ha i åtanke att vi krisen hade historiskt låga konkurstal i Sverige med en konkursrisk på cirka 1 procent bland aktiebolagen.

EXTERN LÄNK: Se statistik över hur affärsklimatet utvecklas under coronakrisen

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.