Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

”Värsta perioden av konkurser verkar vara över”

För fjärde veckan i rad sjunker antalet nya konkurser i Sverige. Det visar Bisnode i sitt Corona Index som uppdateras varje tisdag. – Det kan komma en ny konkursvåg i höst, men den värsta perioden verkar faktiskt vara över, säger Henrik Hargéus, produktansvarig för Kredit & Risk på Bisnode.

Färsk statistik: Så påverkas affärsklimatet under coronakrisen

Vårens tuffa affärsklimat har bidragit till ett stort antal konkurser av svenska bolag, inte minst i utsatta branscher som restaurang, resor och retail. Men takten i kurserna minskar nu för fjärde veckan i rad enligt Bisnodes Corona index. Under vecka 13 i mars gick 232 bolag i konkurs. Vecka 23 var siffran 143. Möjligen är det ett trendbrott vi ser.

– Det ligger fortfarande på ganska höga nivåer, men jag tror man kan säga att vi passerat den första peaken, säger Henrik Hargéus.

Han poängterar att sommaren alltid brukar vara något lugnare när det gäller konkursstatistiken. Men många bolag, framförallt inom besöksnäringen, håller nu tummarna för att sommaren blir räddningen för kassaflödet. Annars riskerar vi att se en ny konkursvåg under hösten.

– Jag tror att det kan spela in om man som bolag befinner sig i en storstadsmiljö med brett kundunderlag. I mindre orter kan det bli tufft, inte minst i de områden som förlitar sig på gränshandeln.

Dialog för att klara krisen

I början av 2020 låg nyföretagandet på höga nivåer. Med regeringens tröskelsänkningar har antalet nystartade aktiebolag nu ökat ytterligare under de senaste veckorna, vilket också är en indikation på att situationen håller på att vända.

En generell oro och försiktighet riskerar dock att bli självuppfyllande och kan bromsa in den ekonomiska återhämtningen. Henrik Hargéus tycker att man ska försöka vara så transparent som möjligt för att säkerställa att alla kan överleva.

– Man kan föra en dialog med sina leverantörer och partners så att det går att överbrygga tillfälliga likviditetsproblem genom exempelvis ökad kredittid. Det kan också vara bra att backa bandet och se hur bolaget såg ut i februari, innan den värsta krisen bröt ut. Var bolagen bärkraftiga då kan de sannolikt hitta tillbaka till en stabil nivå igen.

Betalningsförmågan registreras

Bisnode, som hanterar ett stort antal kreditupplysningar och fakturor varje månad, får en god överblick av det svenska näringslivets mående. Men det kan vara svårt att veta hur ens egen leverantörs kassaflöde ser ut.

– Vi har ett betalningsindex, som samlar data på hur bolagen betalar sina fakturor. När du tar en kreditupplysning kan du få ut den informationen. Betalningsanmärkningar har en eftersläpning, så det kan kännas extra tryggt att få en tidig indikation på en leverantörs betalningsförmåga.

Färsk statistik: Så påverkas affärsklimatet under coronakrisen

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.