Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Så kan du optimera risken – och få bättre lönsamhet

Du kan öka antalet affärer – utan att öka risken. Här är expertens bästa råd hur ditt företag kan lyckas. – Med rätt lösningar vågar man tacka ja till fler kunder och kan snabbt se förändringar i kundbeteendet, säger Malin Höök, Group Director för Risk & Kredit hos Dun & Bradstreet.

Kom igång med kreditkontroll – prova gratis

Alltför generös inställning till befintliga kunder med svag kreditvärdighet, eller för den delen hårda bedömningar som skrämmer bort potentiella affärspartners. En vanlig situation hos många företag – där resultatet kan bli såväl lägre tillväxt som onödiga risker.

– Historiskt har företagens kreditbedömningar bara tittat på låg risk, utan att titta på de individuella möjligheterna hos varje kund, säger Malin Höök och fortsätter:

– Ungefär 80 procent av kreditrisken ligger hos ens befintliga kunder. Samtidigt är man ofta mer överseende med dessa, trots att förutsättningarna helt kan ändras på kort tid.

Hitta nya kunder och segment

Det finns metoder att komma runt problemen. Med kreditövervakning av kunder i realtid, exempelvis genom analysverktyget Risk Guardian Suite, går det att öka försäljningen – samtidigt som man hanterar risken.

– Det kan handla om att man höjer risken ytterst lite, kanske en halv procent, och ökar potentiell vinst.

Enligt Malin Höök ger analyser Dun & Bradstreet ytterligare en positiv effekt:

– Man lyckas hitta nya kunder och nya segment. Våra modeller ger så pass bra underlag att man även kan titta tillbaka historiskt på vad man har sagt nej till, vilket ofta ger en annan slutsats än första gången.

”Våga agera och ta beslut grundade på data”

Hur ska man då hitta ett effektivt sätt att balansera lönsamhet kontra risk? Framförallt gäller det att hålla koll på kunderna och våga ta beslut – trots ett osäkert läge i pandemins spår:

– I grund och botten ska man ha tillit till sina kunder och göra affärer. När finanskrisen 2008 slog till satt alla och bara väntade på varandra, det är dåligt för företagen och ekonomin, säger Höök och lägger till:

– Man brukar säga ”when in doubt, move” och det tror jag är helt rätt. Ha koll på dina kunders resa, våga agera och ta beslut grundade på data.

Läs mer om vårt heltäckande erbjudande inom risk & kredit

Lönsamhet kontra risk – så gör du

Analysera kundportföljen

– Genom datadriven analys, baserat på tillförlitliga kreditrapporter, ser du var din risk och dina möjligheter ligger i dag. Med tanke på världsläget är det ett utmärkt tillfälle att titta över sin portfölj och lita på den data som framkommer tillsammans med din egna data.

Automatisera kreditbesluten – men inte helt

– Vi rekommenderar generellt kunderna att ha automatiserade processer, men att ha manuella kontroller i ”gråzonerna”. Det är ofta där man kan hitta lönsamma kunder.

Sprid kunskap om kreditpolicyn – och se över den

– Min bestämda uppfattning är att så många som möjligt ska känna till policyn och komma nära ”hjärtat” i besluten. Det är i policyn man sätter nivån på hur företaget ska agera närmaste tiden. Har man inte sett över sin kreditpolicy på ett tag är det absolut läge nu.

Se upp för bedrägerier

– I osäkra tider ökar bedrägerierna, både mot privatpersoner och företag. Vi kan snabbt identifiera beteenden som innebär en ökad risk för bedrägerier mot ditt företag. Med hjälp av oss och genom mönsterigenkänningsalgoritmer ger vi dig varningssignaler för högriskbolag.

Läs mer om vårt heltäckande erbjudande inom risk & kredit

Lönsamhet kontra risk – så gör du

Analysera kundportföljen

– Genom datadriven analys, baserat på tillförlitliga kreditrapporter, ser du vart din risk och dina möjligheter ligger idag. Med tanke på världsläget är det ett utmärkt tillfälle att titta över sin portfölj och lita på den data som framkommer tillsammans med din egna data.

Automatisera kreditbesluten – men inte helt
– Vi rekommenderar generellt kunderna att ha automatiserade processer, men att ha manuella kontroller i ”gråzonerna”. Det är ofta där man kan hitta lönsamma kunder.

Sprid kunskap om kreditpolicyn – och se över den
– Min bestämda uppfattning är att så många som möjligt ska känna till policyn och komma nära ”hjärtat” i besluten. Det är i policyn man sätter nivån på hur företaget ska agera närmaste tiden. Har man inte sett över sin kreditpolicy på ett tag är det absolut läge nu.

Se upp för bedrägerier
– I osäkra tider ökar bedrägerierna, både mot privatpersoner och företag. Vi kan snabbt identifiera beteenden som innebär en ökad risk för bedrägerier mot ditt företag. Med hjälp av oss och genom mönsterigenkänningsalgoritmer ger vi dig varningssignaler för högriskbolag.

Varför behöver du ett riskhanteringsverktyg?

Lösningarna som Dun & Bradstreet erbjuder bygger på tillförlitliga kreditdata, skarpa analyser och skräddarsydda policies & scoringmodeller. Tillsammans skapar det en helhetsbild som hjälper dig att optimera din risk- och kredithantering.

– Bevaka och analysera nya som befintliga kunder genom aktuell kreditinformation. Skapa en helhetsbild av företags- och privatpersoners kreditvärdighet genom betalningsindex och marknadens ledande kreditvärderingssystemet AAA.

– Möjliggör automatiserade kreditbeslut väl underbyggda av kreditinformation som uppdateras löpande. Administrativa kostnader minskar medan lönsamheten optimeras genom att säga ja till fler säkra kunder.

– Förhindra bedrägeri och upptäck företag med förhöjd risk genom mönsterigenkänning och analys av riskbeteenden. Undvik på så sätt oväntade kreditförluster.

– Kan integreras i önskat gränssnitt och täcker alla nordiska marknader.

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.