Annons
Innehåll från Dun & Bradstreet

Så kan penningtvätten fortgå – trots ökade kontroller

Trots betydligt tuffare lagstiftning avslöjas nya härvor av penningtvätt. 
Men det går att stoppa brottslig verksamhet – med rätt verktyg. – Gör det till en vana att göra företagskontroller, både på nya och befintliga kunder, säger Erica Olivius, produktansvarig inom affärsinformation hos data- och analysföretaget Bisnode – A Dun & Bradstreet Company

Hitta verktyget för att upptäcka, förutse och skydda ditt företag mot olagliga aktiviteter

Så sent som 1 januari 2020 skärptes EU:s penningtvättsdirektiv, som är lag i Sverige, ytterligare. Men trots myndigheternas utökade befogenheter och ökande krav på företagen kvarstår problematiken.
– Det tar längre tid än förväntat att uppnå medvetenhet om hur man ska skydda sig. Det gäller också länder som inte är lika digitalt utvecklade som Sverige. Sedan måste man tänka på att storbanker som är mest drabbade är enormt stora organisationer med enorma plattformar som ska synkas. Så det tar tid att bygga om och bygga nytt. Det som brister är dels kundkännedom, dels kunskap om transaktionernas syfte och art. Men framför allt har man inte rätt verktyg, säger Erica Olivius.

Snabbar upp beslut – och säkerhet

Just verktygen är vägen framåt för att stävja penningtvätten, anser Olivius. Hon pekar på att lagstiftningen ställer hårda krav på att företag ska säkra att kunderna är legitima – samtidigt har många svårt att hinna med de förväntade kontrollerna:

– Arbetet för företag för att kontrollera sina kunder och leverantörer tar för lång tid. När vi talat med våra kunder kan tiden att godkänna en ny kund ta allt från 30 minuter till tre dagar. Genom att använda automatiserade kontroller kan ett företag kontrollera ett företag och se koncernkopplingar med några knapptryckningar, säger Erica Olivius och fortsätter:

– Vi kan erbjuda kreditupplysningstjänster där kontroller av företaget, dess historik, betalningsförmåga, kreditvärdighet och bedömning av styrelsen ingår. Det snabbar upp besluten men framför allt säkerheten, säger hon.

”Drabbar hela samhället”

Även om kampen mot penningtvätt intensifierats på senare år tror inte Olivius att den typen av kriminalitet kan utrotas helt – men det går att begränsa skadorna:

– Man kan minska företeelsen och göra det svårare genom myndighetssamverkan. Mitt förslag är också att utöka vandelsprövning av personer som söker tillstånd från myndigheter inom fler områden. Sedan behöver lagstiftningen och straffen skärpas.

Varför är det viktigt att ta denna fråga på allvar?

– För att det drabbar hela samhället. Hederliga företag drabbas av illojal konkurrens. Skattemedel som behövs i vårt samhälle betalas inte in. Människors förtroende för rättssamhället och tryggheten skadas.

Läs mer och hitta en lösning som passar dig här

Förenkla kundkännedom och granskning av lagstiftning 

Få tillgång till ett verktyg som snabbt och smidigt håller dina system uppdaterade och lagenliga. Våra compliance & AML- lösningar används av banker, kreditinstitut och privata industrier världen över. Vi har verktyget för att upptäcka, förutse och skydda ditt företag mot olagliga aktiviteter.

  • Automatiserad screening och bevakning i realtid
  • Eliminerar tidskonsumerande manuella kontroller
  • Globala PEP- och sanktionslistor och svarta listor
  • Korrekt, ren och dupliceringsfri data
  • GDPR-kompatibel data
  • Enlighet med AML-lagar och standarder

Läs mer och hitta en lösning som passar dig här

Mest läst

Dun & Bradstreet

Hur ökar du takten på din datadrivna resa?
Vad kommer efter digitaliseringen?
Inspireras av Europas ledande talare inom AI, smart data och analys. Power of Data anordnas av Dun & Bradstreet, ett marknadsledande globalt data- och analysföretag.

Mer information hittar du här.