Framtidens företag kör på förnybar el

Resan från fossilt till förnybart har börjat.
Men om vi ska kunna nå våra klimatmål måste alla hjälpa till och där är våra transporter en viktig del.
– Företag måste se sig själva som möjliggörare och ta steget, vi hjälper dem gärna med det, säger Karin Waldén, ansvarig för e-mobility på E.ON.

Läs mer om elbilar för företag

 

Senast 2025 ska all E.ON:s energi komma från förnybara eller återvunna källor. En viktig del i det är satsningen på e-mobility där E.ON bland annat hjälper till att bygga ut laddinfrastrukturen för elbilar i Sverige. Det görs bland annat med laddplatser längs de största vägarna och i våra städer.

 

Men för att nå målen måste även alla företag ta ansvar för sin egen klimatpåverkan. Ett konkret sätt är att skifta sin egen fordonsflotta från bensin till el och fylla sina batterier i stället för bensintanken.

– Många kommuner och företag har ju klimatmål. Transportsektorn är den absolut viktigaste sektorn att ta tag i om man ska komma i mål med de klimatmål som är uppsatta. I dag är fortfarande transportsektorn 95 procent fossil, säger Karin Waldén.

 

”Än så länge har vi inte sett ett enda företag som har ett laddbehov vi inte kan förutse”

Som företagare bör man se sig som en möjliggörare snarare än ett hinder och att bygga laddinfrastruktur drivs av ett behov hos medarbetare och kunder.

– E.ON är en möjliggörare genom att bygga infrastruktur publikt och för våra egna medarbetare men vi kommer inte kunna göra allt. Vi hjälper gärna företagen att ta steget.

 

På E.ONs kontor i Malmö har man byggt laddplatser i garaget så att alla medarbetare kan plugga i sin elbil på morgonen. Det är ett exempel på hur företag kan se till att deras medarbetare kan köra elbil och ta den till jobbet.

– Möjligheten att kunna ladda på arbetsplatsen är jätteviktig. Med dagens elbilar kommer man mellan 15 och 30 mil på en laddning, så beroende på hur långt du har till jobbet och vad du ska göra efteråt så kan en laddplats på arbetsplatsen vara helt avgörande för att våga ta steget.

 

Billigare att köra på el

E.ON har behovsanpassade lösningar för företag i alla storlekar och hjälper till i alla steg.

– Vi erbjuder helhetslösningar där vi hjälper till med allt från rådgivning, vilken typ av laddstation som passar, hantering av betallösning och så vidare. Behovet styr och vi har en anpassad lösning efter varje kund. Än så länge har vi inte sett ett företag som har ett laddbehov som vi inte kan tillgodose, säger Karin Waldén.

– Förutom att man tar ansvar för sin klimatpåverkan är det mycket billigare att köra på el. Tittar du på driftskostnader så är de betydligt lägre eftersom du inte måste serva en elbil på samma sätt som en vanlig bil. Sedan får man en trevligare inomhus- och närmiljö och en trevligare körupplevelse, säger Karin Waldén.

 

Läs mer om hållbara transporter

 

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies