Single post hero

Därför ska du rengöra dig med vatten efter toalettbesöket

Skulle du torka hundens smutsiga tassar med torrt toalettpapper? Eller rengöra din mountainbike med torrt papper efter cykelturen? ”Att använda papper efter toalettbesöket är en riktigt dålig idé”, säger den schweiziske designern Christoph Behling.

Framtidens toalett är redan här

För många uppväxta på 1970-talet var bidén i badrummet ett lika naturligt inslag som det orangeblommiga väggkaklet i köket eller gillestugan med obligatoriskt pingisbord i källaren. Men idén att tvätta sig med vatten efter toalettbesöket var egentligen inte bara en tillfällig trend som sedan plötsligt ebbade ut, utan något helt självklart för oss människor under många, många sekler. Faktiskt ända fram till pesten under medeltiden när europeiska läkare plötsligt rekommenderade kungligheter och överklass att börja använda papper istället.

Duschtoaletten – en högteknologisk designdröm

2018 har tekniken att använda vatten som alternativ till torrt toalettpapper förvandlats och förädlats till en högteknologisk designdröm. Fyra år tog det den schweiziske industridesignern Christoph Behling och hans team att utveckla duschtoaletten Geberit AquaClean Mera, en elegant diskret toalett som rengör med en kroppstempererad vattenstråle, torkar med varmluft och kan styras med fjärrkontroll eller smartphone.

Den Londonbaserade designern förälskade sig i idén kring duschtoaletten när han bodde i Tokyo för 20 år sedan där duschtoaletten dominerar marknaden. Sedan dess har han helt vant sig av med att använda toalettpapper:

– För mig var det lite som att checka in på hotell och upptäcka att det inte fanns dusch i badrummet, men att istället bli erbjuden pappersservetter. Jag ser paralleller till dagens badrum som inte längre bara har en dusch, utan ofta har en härlig regnskogsdusch istället. Men viktigast är att plötsligt inse vilken dålig idé det är att använda toalettpapper, baserat på några medeltida doktorers felaktiga rekommendationer.

 35 procent känner sig inte tillräckligt rena

I en nyligen genomförd undersökning i tidningen Expressen säger sig 35 procent, drygt en tredjedel av alla drygt 20 000 svarande, att de inte känner sig tillräckligt rena av att använda enbart toalettpapper. Det lyfts också fram att torrt toalettpapper kan ha mindre trevliga effekter, som att leda till sår och hemorrojder i ändtarmsöppningen.

– Det märkliga är att många i Europa fortfarande tycker att det inte är särskilt hygieniskt att rengöra sig med vatten. Därför var det extra spännande och intressant att arbeta med en produkt som förför folk med ett: Prova, du kommer att ändra åsikt! säger Christoph Behling.

Framtidens toalett är redan här

 

Geberit grundades 1874 av Caspar Gebert i den schweiziska staden Rapperswil vid Zürichsjön. 90 år senare, 1964, lanserade Geberit världens första vägghängda toalettstol med dold cistern.
Företaget har blivit ett signum för schweizisk premiumdesign, bland annat tack vare den revolutionerande duschtoaletten Geberit AquaClean.
Modellen AquaClean Mera är uppkallad efter den fem mil långa bergsfloden Mera som slingrar sig fram från källan i södra Schweiz genom Malojapasset i Alperna för att mynna ut i Comosjön i norra Italien.