Single post hero

Här möts funktion och form i finaste förening

Internationellt prisvinnande Ross Arkitektur & Design installerade duschtoalett på kontoret. Den innovativa schweiziska toaletten som rengör med en kroppstempererad vattenstråle har gjort arbetsplatsen ännu mer attraktiv – och skapat en snackis hos anställda och kunder.
”Duschtoaletten är en perfekt kombination av form och funktion”, säger Pål Ross.

Läs mer om Geberit AquaClean Mera

Hertigarnas stall byggdes på 1780-talet och är arbetsplats åt Pål Ross arkitektkontor. I den anrika miljön nära Drottningholms slott ritas framtidens hus med en filosofi som genomsyras av en harmonisk, mycket mänsklig stil utan hårda hörn eller kanter.

Ross tankar om att förena form och funktion har bland annat resulterat i utnämningen ”Sveriges vackraste villa” år 2009, året därefter Byggnadsvårdspriset för ”Bästa nybyggnad” och 2013 det internationella priset ”Best Architecture Single Residence Sweden” av International Property Award.

I mars fick de möjlighet att som ett av de första företagen i Sverige installera den futuristiska duschtoaletten Geberit AquaClean Mera. En vardagslyx som rengör med en kroppstempererad vattenstråle och torkar med varm luft. Den blev snabbt populär bland både anställda och kunder.

– Vad som är kul är att alla nya och presumtiva kunder som kommer hit tar del av den. Och inser att det är spännande. Vi är ju många som gillar ny teknik; som fjärrkontrollen och det här självlyftande locket, säger Pål Ross och fortsätter:

– Många kunder vill känna trygghet kring långsiktig kvalitet. Här får duschtoaletten användas mer än vad den skulle gjort i en vanlig familj.


Vi är ju många som gillar ny teknik; som fjärrkontrollen och det här självlyftande locket.

Vad har den tillfört?
– En lösning varje dag för oss alla, på ett lite roligare sätt. Att våra kunder tagit del av den är ett sätt att få ut budskapet. Vi har redan rekommenderat den i samtliga projekt som ligger på ritbordet. Vi gillar att vara tidiga med sådant som är innovativt och som skapar ekonomiskt mervärde.

Yteffektiv design

Trots allt som händer i våra hem och inte minst i våra allt mer spa-inspirerade badrum, har just den urgamla vattentoaletten levt kvar länge. Dessutom står den fortfarande ofta kvar på golvet och tar plats.

– Det är en väldigt dålig lösning, inte minst ur städsynpunkt. Under våra 22 år har vi vägghängt våra kunders toaletter. Merparten av kunderna inser att om vi kan rita bort en kvadratmeter onödig korridor, kan de få en sådan här toalett för motsvarande summa.

Arkitekterna på Ross är ytterst noggranna med att kunna erbjuda så yteffektiva lösningar som möjligt. Detta samtidigt som de aldrig vill rucka på samspelet mellan design och funktion.

– Det här sammanträdesrummet för sex personer har en lite annorlunda form och val av material. Men framför allt är det bara 10 kvadratmeter stort, och inte på 25-30 kvadrat. Faktum är att här sitter vi i ett vackert rum som med sin runda form gör att vi inte behöver tränga ihop oss. Fyrkantiga hörn behövs inte härinne. Materialvalen gör att vi har ovanligt mycket frihetskänsla, säger Pål Ross och tittar ut genom glas på glas tills blicken landar på Mälarens glittrande yta och Drottningholms slott.

Långsiktig investering

Ett halverat mötesrum sparade samtidigt stora summor. På samma sätt arbetar de gentemot sina kunder, ofta med rådet att lägga mellanskillnaden på en långsiktig investering – som duschtoaletten från Geberit AquaClean.

– Det som händer när vi gör mindre ytor är inte att vi drar ner på kvaliteten, utan att vi behåller högre kvalitet på mindre yta. Vi gjuter våra hus så att de kommer att stå i 300 år. Samtidigt är de extremt energieffektiva. Det blir bra investeringar, både i livskvalitet för dem som beställer husen och sedan när de eventuellt en dag säljer dem.

Pål Ross och hans kollegor på arkitektfirman finner mycket inspiration till sina idéer genom att vara ute i naturen.

– Gå i en skog eller följ en stig och se hur naturen jobbar organiskt. Det är väldigt sällan man hittar raka linjer. Det här kan man ta med sig när man studerar arkitektur. Och även kring hur vatten rör sig i en toalett; genom att hitta sätt som är effektivare, gör bättre rent och använder mindre vatten. Svaren finns helt enkelt runt omkring oss – och allt är sprunget ur en önskan att göra saker som väcker längtan.

Här kan du prova Geberit AquaClean Mera

Geberit grundades 1874 av Caspar Gebert i den schweiziska staden Rapperswil vid Zürichsjön. 90 år senare, 1964, lanserade Geberit världens första vägghängda toalettstol med dold cistern.
Företaget har blivit ett signum för schweizisk premiumdesign, bland annat tack vare den revolutionerande duschtoaletten Geberit AquaClean.
Modellen AquaClean Mera är uppkallad efter den fem mil långa bergsfloden Mera som slingrar sig fram från källan i södra Schweiz genom Malojapasset i Alperna för att mynna ut i Comosjön i norra Italien.