Single post hero

Så blev hotellet i Åhus en destination för designintresserade

Hon skapade de mysiga miljöerna i tv-succén Så mycket bättre. Nu har inredningsdesignern Lena Nyholm förvandlat Åhus Gästgivaregård till ett personligt hotell med hemmakänsla. – Jag vill skapa wow-upplevelser och hoppas att hotellet ska bli som en egen härlig och hållbar destination för inredningsintresserade, säger Lena Nyholm.

Mer om Geberit AquaClean Mera

Inredningsdesignern Lena Nyholm har ett starkt signum – att skapa originella miljöer som människor både minns och vill vara i. Det lyckas hon med säsong efter säsong i TV4:s succéserie Så mycket bättre, där Lena Nyholm i åtta år nu har designat och skapat hemma hos-känsla i det mysiga pensionatet på södra Gotland.

Lena Nyholm är också en flitigt anlitad föredragshållare. Bland annat talade hon inredningstrender när duschtoaletten Geberit AquaClean Sela presenterades på Stockholmsmässan. Hennes senaste uppdrag: Att gjuta modern nu-känsla och individualitet i ett anrikt gästgiveri från 1700-talet på den skånska landsbygden.

Önskemålet: Gå loss!

– Jag fick uppdraget av Ateljé Lyktan att skapa åtta helt olika rum, en korridor och ett terum på vindsvåningen till Åhus Gästis. Jag har jobbat med belysningsföretaget i många år och bland annat designat en lampa som varit med i Så mycket bättre. Deras önskemål med hotellet var kort och kärnfullt: Gå loss, håll inte tillbaka, säger Lena Nyholm.

Ett drömuppdrag för en kreatör, förstås. En av förändringarna innebar att riva ut och skapa helt nya badrum. Och även om hotellrummen har fått en helt individuell touch, var det viktigt att ändå hitta en gemensam linje.

– Jag vill alltid skapa något annorlunda och spännande, samtidigt som det ska kännas välkomnande. En wow-upplevelse utan att skrämmas! Gästen ska vilja stanna kvar på hotellrummet.

Valet föll på badrumsmöbler, duschar och badrumsporslin av varumärket Ifö som tillverkas ett stenkast från Åhus – i Bromölla.

Mjuka material skapar trivsel

Korridoren in till rummen, vars dörrar för övrigt har samma färg som rummen, för tankarna till Alice i Underlandet med sina magiska världar. Lena Nyholm kallar sin egen stil för allt annat än stramt skandinavisk. Hon använder gärna mjuka material och en hel del svärta i kulörerna för att skapa trivsel. Bröllops-sviten har till exempel tapetserats  som en bröllopsbukett.

Utmaningen med projektet var bland annat de små rummen (det minsta är på 9 kvm), fönstren, och takbjälkarna. Dessutom var badrummen inte mer än en meter breda och tre meter långa …

– Jag gillar klurigheter och att jobba med, och inte mot, förutsättningar. I minsta rummet valde jag knallrosa kakel på badrumsgolvet. Hotellgästen ska inte känna sig besviken för att det är minsta rummet, tvärtom.

Badrum designat med duschtoalett

Ett annat badrum har fått kakel i sex olika färger. Och i ett av badrummen har Lena Nyholm också valt att installera duschtoaletten AquaClean Mera från Geberit. En duschtoalett rengör användaren med en behaglig, kroppstempererad vattenstråle som ger en långvarig känsla av fräschhet, som efter en dusch. Den  torkar med varmluft, vilket gör att man slipper använda toalettpapper.

– Rosa och blått är lite barnsligt pojke och flicka, men tillsammans blir det supercoolt. Först blev jag faktiskt lite osäker när de började kakla, men när allt kom på plats blev badrummet verkligen häftigt – och väldigt modernt. Första gången jag testade duschtoaletten satt jag bara och skrattade. Sedan efter att ha använt den några gånger har det blivit svårt och ohygieniskt att gå tillbaka till en ”vanlig” toalett utan duschstråle.

Inspirera sina inre rum

Hav, skog, mat och människor är sådant Lena Nyholm fyller sina egna inre rum med för att få inspiration. Nu hoppas hon att fler vågar gå hem och ta steget till förändring.

– Mitt mål är att Åhus Gästis ska bli som en egen härlig och hållbar nära destination för inredningsintresserade. Och jag vill gärna inspirera folk att våga mer, som att måla nya kulörer på väggarna. Helt enkelt göra sådant som man vet att man mår bra av.

Mer om Geberit AquaClean

FAKTA

Företaget Geberit grundades 1874 av Caspar Gebert i den schweiziska staden Rapperswil. Drygt ett sekel senare, 1978, introducerade Geberit sin första vägghängda toalett med duschfunktion. Företaget har blivit ett signum för schweizisk premiumdesign bland annat tack vare den revolutionerande duschtoaletten Geberit AquaClean, som lanserades 2009. Alla modeller har namn som associerar till schweiziskt vatten. Modellen AquaClean Mera är uppkallad efter bergsfloden Mera som slingrar sig fram från södra Schweiz genom Malojapasset i Alperna för att mynna ut i Comosjön i norra Italien.