Single post hero

Så skapas Sveriges mest moderna ekohus

I Vallentuna utanför Stockholm byggs just nu landets mest moderna och hållbara ekohus. Bakom den totalrenoverade 1960-talsvillan står grundaren till Eco Now, Anders Hallström: – Vi gör en helt ny planlösning och väljer samtidigt den absolut mest moderna designen och tekniken. Bland annat har vi installerat en innovativ duschtoalett, säger Anders Hallström.

Mer om Geberit AquaClean

Anders Hallström är grundare och vd för Eco Now. Det tioårsjubilerande miljö- och konsultbolaget har bland annat tagit fram en guide för hur man ska göra bättre klimatsmarta val inom hem och inredning. 2015 började Anders Hallström renovera sitt eget radhus i Vallentuna från 1968 kring en idé om att skapa Sveriges mest moderna ekohus. Renoveringen tog tre år och gick att följa digitalt, och när huset var klart bokfördes hela familjens klimatavtryck under ett år .

Hållbara innovationer

Projektet fick mycket uppmärksamhet och en mängd spännande personligheter har besökt huset för att lära sig mer om hur man bygger och renoverar sundare, från armbryterskan Heidi Andersson till skådespelaren Alexander Skarsgård.

Nu går Anders Hallström ett steg längre och bygger om en 270 kvadratmeter stor 1960-talsvilla i originalskick, även denna gång i Vallentuna.

– Vi gör om hela planlösningen, inklusive avloppsstammar och el. Allt ska stå klart våren 2020. Jag gillar spännande innovationer men tycker att den hållbart fokuserade delen av byggbranschen varit dåliga på att anamma just de lösningarna. Många vill helst se en enda Professor Balthazar-lösning för allting.

Även denna gång mäts hela renoveringsresan ur ett klimatperspektiv, en jämförelse mellan hur man byggde 1960 mot framtidens 2020.

När det gäller ekohus har mycket kring så kallade klimatsmarta hus tidigare handlat framför allt om hur mycket el huset förbrukar, menar Anders Hallström.

Moderna miljövänliga designprodukter

– Miljö handlar om så mycket mer än energiförbrukning. Just hus från 1960- och 1970-talet var ganska oförsiktigt tillverkade. Så villan var ett spännande objekt att utgå ifrån. Men jag ville också visa att det miljövänliga går att göra snyggt. Jag har länge störts av att den hållbara utvecklingen har hämmats eftersom produkterna blivit så övertydligt och avskalat eko-märkta – ofta på bekostnad av spännande design. Men det går att skapa miljövänliga produkter i modern design.

Ur det behovet föddes också idén om hur badrummet skulle kläs i de senaste hållbara lösningarna inom design och teknik.

Duschtoalett och specialbyggd pool

–  Vi ville ha material som ska hålla under väldigt lång tid, vara lättskötta och som kräver lite underhåll. Poängen med duschtoaletten är att den är snygg, hållbar, har den senaste tekniken – och att man sparar in på toalettpapper. I Sverige toppar vi för övrigt listan kring förbrukning av toalettpapper i Europa.

Den energisnåla duschtoaletten rengör användaren med en kroppstempererad behaglig stråle av färskvatten och torkar med varmluft, vilket drastiskt minskar behovet av toalettpapper.

Fräscht och rent

I ambitionen att skapa Sveriges mest moderna ekohus ingår bland annat att gräva ner en regnvattentank. Vattnet kommer sedan att återanvändas till att både spola toaletter och fylla vad Anders Hallström hoppas blir Sveriges mest klimatsmarta, specialbyggda pool.

– Jag tror på att skapa snygga och tilltalande hus med modern design. Duschtoaletten Geberit AquaClean är en häftig produkt, som känns väldigt mycket fräschare och renare att använda. I dag får jag nästan panik om jag måste gå på en ”vanlig” toalett.

Mer om Geberit AquaClean

Fakta:

Företaget Geberit grundades 1874 av Caspar Gebert i den schweiziska staden Rapperswil. Drygt ett sekel senare, 1978, introducerade Geberit sin första vägghängda toalett med duschfunktion. Företaget har blivit ett signum för schweizisk premiumdesign bland annat tack vare den revolutionerande duschtoaletten Geberit AquaClean, som lanserades 2009. Alla modeller har namn som associerar till schweiziskt vatten.