Single post hero

Schweiziske stjärnformgivaren: ”Geberit AquaClean är höjden av lågmäld lyx”

Våra hem och personliga prylar blir allt smartare och mer långlivade. Den schweiziske designern Christoph Behling skapar solcellsdrivna båtar, sofistikerade lyxklockor – och högteknologiska duschtoaletter:
”I framtiden kommer toalettpapper att vara en parentes i historien.”

Mer om bakgrunden till AquaClean Mera och arkitekten Christoph Behling

Fyra år tog det schweizaren Christoph Behling och hans team på industridesignbyrån Christoph Behling Design Studio i London att skapa den fulländade toaletten. Form och funktion stod i första rummet när designbyrån fick i uppdrag av schweiziska premiumtillverkaren Geberit att designa duschtoaletten AquaClean Mera.

– Det var något av en slump, men Schweiz är ett litet land och jag är även chefsdesigner för klocktillverkaren Tag Heuer. Tillfälligt hemma i Schweiz besökte jag Geberits högkvarter och kände genast att vi hade mycket gemensamt: Ett schweiziskt fokus på perfektion, som gäller lika mycket för toaletter som klockor. Mitt uppdrag var enkelt: Att skapa världens bästa duschtoalett. Filosofin fanns redan, jag behövde bara förena idén med designen, berättar Christoph Behling.

Högteknologisk duschtoalett

Geberit har tillverkat sanitetsprodukter i långt över ett sekel och är idag marknadsledande i Europa. Man var först med att lansera den vägghängda toaletten på 1960-talet. Men med den högteknologiska duschtoaletten AquaClean Mera, för övrigt uppkallad efter en flod i Alperna, tog Geberit det stora språnget rakt in i framtiden.

– Jag kände framför allt till Geberit för vad de hade skapat bakom badrumsväggarna. Det finns något väldigt schweiziskt i idén kring valen av naturliga material och ambitionen att skapa något nästintill evigt – ett kvalitetstänk som kännetecknar både schweiziska klockor och Geberit. Vem vill ha en toalett som går sönder efter fem år? Det helt speciella med Geberits kvalitet är att den också inkluderar så mycket inbyggd teknologi.

AquaClean

Att rengöra med vatten istället för papper är fortfarande något ganska nytt i Europa, medan trenden länge varit tydlig i framför allt Japan. Något som designern Christoph Behling noterade redan för 20 år sedan när han bodde i Tokyo.

– Det var första gången jag upplevde en duschtoalett. Det var helt fantastiskt. Kanske låter det lite märkligt, men när du väl provat finns ingen återvändo, säger han och ler.

Christoph Behling är övertygad om att utvecklingen i Europa kommer att följa den i Asien. Frågan är inte om utan när duschtoaletten på allvar slår igenom på bred front i Europa.

– 75 procent av all nyproduktion i Europa har installerat vägghängda toaletter. Och därifrån är steget inte lika långt till en duschtoalett. I Japan introducerades denna typ av toaletter på 1960-talet, och i dag står de för runt 70 procent i alla nybyggen. Min gissning är att nästan hälften av nyproduktionen i Europa inom 20 år kommer att ha duschtoaletter. Det är en innovation som definitivt är här för att stanna.

Duschtoalettens genombrott

För Christoph Behling är AquaClean Mera allt annat än ännu en trendig premiumprodukt som man skaffar för att visa upp för sina vänner. Här handlar det mer om en sorts tidlös, personlig lyx.

– Om jag tvingas välja bort mina lyxklockor eller duschtoaletten skulle jag definitivt välja bort klockorna. Jag älskar dem av en mängd olika känslomässiga anledningar, men för den dagliga livskvaliteten väljer jag självklart duschtoaletten. Du hör, jag är fullständigt beroende, säger Christoph Behling skrattande.

Vilken ser du som den viktigaste anledningen att skaffa duschtoalett?
– För mig är det enkelt. När jag vaknar mitt i natten och måste gå på toaletten behöver jag inte tända lampan. Belysningen lyser upp badrumsgolvet. Jag sätter mig, gör vad jag ska och kan spola utan att väcka min fru. Och jag kan enkelt somna om, utan att bli bryskt väckt av ett starkt ljus. Bara detta är skäl nog för mig att välja en duschtoalett.

Läs mer om Geberits tidlöst eleganta AquaClean Mera

Geberit grundades 1874 av Caspar Gebert i den schweiziska staden Rapperswil vid Zürichsjön. 90 år senare, 1964, lanserade Geberit världens första vägghängda toalettstol med dold cistern. Företaget har blivit ett signum för schweizisk premiumdesign, bland annat tack vare den revolutionerande duschtoaletten Geberit AquaClean.

 

Modellen AquaClean Mera är uppkallad efter den fem mil långa bergsflod som slingrar sig fram från källan i södra Schweiz genom Malojapasset i Alperna för att mynna ut i Comosjön i norra Italien.