Single post hero

Trendspanaren Stefan Nilsson: ”Badrummet är vår nya mötesplats”

Trenden är tydlig när det gäller badrummet. Trendspanaren Stefan Nilsson ser en mycket mjukare och rundare framtid ta form, kryddad med spännande interaktiv teknik.

Luktfri toalett? Duschtoaletten Geberit AquaClean rengör dig med vatten och har luktutsugning.

Trendspanaren Stefan Nilsson besöker regelbundet mängder av mässor. Och den stora badrumsmässan ISH i tyska Frankfurt talade sitt tydliga språk: Nu har allt tal om badrummet som det nya sociala badrummet verkligen ha fastnat och funnit sin form. För badrummet är numera platsen där vi ska vakna, duscha, skratta, göra oss fina för dagen och varva ner inför natten. En av de mest tydliga trenderna för badrummet är, enligt Stefan Nilsson, att vi ska ha två handfat. Vi ska stå där och raka oss, prata och dricka kaffe – eller vad man nu väljer att göra.

Här är Stefan Nilssons sex hetaste spaningar för badrummet:

1. Rundade former
– Kanske är det behovet av att få vakna lite mjukare och rundare, men nästan alla nyheter som lanseras har rundade former. Speglar blir runda, och gärna två. Skålar och badkar blir också runda, nästan som kärl. Även toastolarna blir rundade. Ännu mer än tidigare. Titta bara på Geberits nya rundade toastolar.

2. Koniskt
– En förlängning på den här runda formen blir så klart konen, eller om man så vill, timglasformen. Det är fortsatt runt och mjukt men där också benet förstärks i sin mjuka form. Nästan lite sensuellt.

3. Badkar för njutning
– Under flera år har vi städat ut badkaret, men nu kommer det tillbaka. Så klart i runda former, och vi har lämnat 90-talets bubbelbadkar. Istället är det ett verktyg för att varva ner och njuta. Det mest avancerade badkaret är kanske varianten med klädda och stoppade sidor av textilier. Som ett badkar och soffa i en gemensam möbel. Till detta hedonistiska badkar kommer så klart småmöbler så att du kan ligga i vattnet och enkelt lägga ifrån dig en bok eller greppa ett glas juice. Se fram emot höga småbord och liknande.

4. Svart
– Vi har länge haft mörka badrum med sten och klinkers i mörka nyanser. Detta mörka rum blir ännu mörkare. Blandare och sanitetsporslin blir svart. Allra helst kolsvart och matt. Och visst finns det så klart en massa svart kakel man vill ha. Om du nu ändå vill ha ett ljust badrum, komplettera gärna med så många svarta detaljer som möjligt. Varför inte svart fog?

5. Par i speglar
– Visst händer det mycket nytt på spegelfronten. Vi har redan konstaterat att man ska ha runda speglar. Inte fyrkantiga helkroppsvarianter utan runda. Helst två, men det går att ha flera mindre varianter. I detta sociala rum måste vi se till att alla får plats att fixa sig.

6. Teknik och vatten
– Visst kommer tekniken in i badrummet. Redan för några år sen tog man fram badrumsinredning som kunde spela din favoritlista från Spotify. Räkna med att vi snart kommer ha interaktiva speglar som kan tala om ditt hälsotillstånd. Men tekniken kommer också när det gäller vattnet, eller din upplevelse av vatten. Personifiering och upplevelse. Vill du duscha med varmt vatten och fall som om det kommer från ett vattenfall? Eller simma i en ljum svensk insjö? Allt går att styra. Vackert ringlat vatten när du tvättar händerna? Det finns också. Och så kommer duschtoaletten Geberit AquaClean, som rengör dig med kroppstempererat vatten, torkar med varmluft, är luktfri och kan styras från din smartphone. I början är detta, precis som de interaktiva speglarna, framför allt för för en smal, välbärgad och designintresserad målgrupp, men sprider sig så klart vidare ju längre tiden går.

Framtidens toalett är här. Duschtoaletten Geberit AquaClean styrs med en fjärrkontroll eller app.

Geberit grundades 1874 av Caspar Gebert i den schweiziska staden Rapperswil vid Zürichsjön. 90 år senare, 1964, lanserade Geberit världens första vägghängda toalettstol med dold cistern.
Företaget har blivit ett signum för schweizisk premiumdesign, bland annat tack vare den revolutionerande duschtoaletten Geberit AquaClean.
Modellen AquaClean Mera är uppkallad efter den fem mil långa bergsfloden Mera som slingrar sig fram från källan i södra Schweiz genom Malojapasset i Alperna för att mynna ut i Comosjön i norra Italien.