<< TILLBAKA TILL DI.SE

ANNONSInnehåll från Hjärt-Lungfonden

Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkter

Hjärt- och kärlsjukdomar är de vanligaste orsakerna till insjuknande och död i Sverige i dag, och många kan vara i riskzonen utan att veta om det.
Men en ny studie kan göra det möjligt att i god tid upptäcka vem som riskerar att drabbas.
– Det är en helt unik satsning som görs. Mer än 40 procent av alla vi har undersökt har förändringar i kärlen som kan göra att man drabbas av en hjärtinfarkt. Inom några år hoppas vi på att minska antalet drabbade radikalt, säger Göran Bergström, som är vetenskapligt ansvarig för studien.

Omkring 8000 personer under 70 år drabbas varje år av en förstagångsinfarkt och mer än 1000 av dem avlider.

– Vi siktar på att minska gruppen som drabbas med 20-30%, säger Göran Bergström, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Göran Bergström, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Världens största studie på hjärtat

Göran Bergström är inte bara överläkare och professor vid Göteborgs universitet, han är också vetenskapligt ansvarig för innehållet i SCAPIS, som är världens av sitt slag största studie inom hjärta, kärl och lungor. I studien, som är ett svenskt initiativ, har sex universitet och universitetssjukhus gått samman och undersökt 30 000 invånare med målet att på sikt kunna förutse och förhindra hjärt-lungsjukdom.

– Mitt fokus är att försöka identifiera fullt friska människor som går runt utan symptom, men som har en överhängande risk att själva få hjärtinfarkt – utan att de själva vet om det. De personerna vill jag väldigt gärna hitta verktyg för att identifiera. Då är SCAPIS superintressant, säger Göran Bergström.

30 000 har undersökts

Hos personerna som undersökts i studien tittar man till exempel efter om det finns förändringar i hjärtats blodkärl, som tyder på att det finns risk för en hjärtinfarkt. Hos de 30 000 som undersöktes hittade man sådana förändringar hos mer än 40 procent. De flesta hade små förändringar, men en av 20 hade större förändringar utan att själva veta om det. Att hitta dem på det här viset är väldigt kostsamt, men nu forskar man på teknik för exempelvis hitta de som är i riskzonen med hjälp av ett enkelt blodprov.

– Hittar vi dem kan vi ge förebyggande hjälp så att de inte får hjärtinfarkt. Det handlar till stor del om att göra livsstilsförändringar, men det finns också fantastiska läkemedel. Vi har många hjälpmedel för folk som lever med risk, men vi måste ju först hitta personerna, säger Göran Bergström och lägger till:

– Det som kan bli en revolution är om vi hittar enkla vägar att identifiera personer med hög risk. Kanske att vi kan mäta något i blodet, som blir ett test som inte är jättedyrt. Kommer man genom SCAPIS fram till någon form av screeningmetod som är smart och kostnadseffektiv skulle jag sikta på att det kan ta bort 20-30 procent av de som är i riskzonen.

Varje krona räknas

En så omfattande studie som SCAPIS kostar mycket pengar att genomföra. Hjärt-Lungfonden är huvudfinansiär och för att forskningen ska kunna nå nya framsteg räknas varenda krona.

– Vi kan mäta mängder av saker i blodet på de här personerna, men ännu har vi inte råd att mäta allt som vi vill mäta. Jag tänker att snart kommer idéerna till en lösning, och det är finansiering som möjliggör om vi kan ta det steget, avslutar Göran Bergström.

Vill du också vara med och stoppa hjärtinfarkten innan den kommer?

Stöd isåfall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Alla artiklar

”Deras död kunde kanske ha undvikits”

”Deras död kunde kanske ha undvikits”

”Deras död kunde kanske ha undvikits”Att Jessica Almenäs löptränar är inget ovanligt, men den här gången gör hon det på allvar – för att rädda liv.Hjärt- och kärlsjukdomar är våra vanligaste dödsorsaker. Samtidigt står svenska forskare för världsunik forskning på...

Forskare: ”KOL-drabbade skulle uppleva en livsförbättring”

Forskare: ”KOL-drabbade skulle uppleva en livsförbättring”

Forskare: ”KOL-drabbade skulle uppleva en livsförbättring”Hundratusentals människor i Sverige är drabbade av lungsjukdomen KOL. En stor del av dem har stora besvär, samtidigt som många är drabbade utan att veta om det. En vanlig missuppfattning är att det är en...

Högt blodtryck behöver inte vara farligt – med bättre mediciner

Högt blodtryck behöver inte vara farligt – med bättre mediciner

Högt blodtryck behöver inte vara farligt – med bättre medicinerEnligt professor Olle Melander tar högt blodtryck fler liv, globalt sett, än fetma och diabetes tillsammans. Ofta handlar det då om att man inte får rätt medicin. Samtidigt är svenska forskare nära att få...

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”Han är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsprofiler någonsin. År 2021 tog Henrik Lundqvists karriär slut på grund av ett hjärtfel. Nu väljer han att starta sin egen insamling för den livsviktiga forskningen,...

Artikeln är producerad av Brand Studio, en del av Bonnier News, i samarbete med Hjärt-Lungfonden och ej en artikel av Dagens industri