Laddad med klassisk BMW M-känsla

Maximal körglädje och sportkänsla – och dessutom fri från lokala utsläpp.

Nya BMW i4 M50 visar att hög prestanda kan förenas med ett seriöst hållbarhetstänk.

Det här är den första helt elektriska modellen laddad med den mytomspunna bokstaven  ”M” i namnet.

EXTERN LÄNK: Läs mer om helt nya BMW i4 M50

Den ultimata kombinationen av lyx och prestanda – så har BMW:s bilar i M-klassen beskrivits alltsedan den första modellen BMW M1 lanserades 1978.

M-modellerna utvecklades utifrån att BMW ville överföra uttrycket och känslan från racingvärlden till vanliga gatbilar. Sedan starten har ett flertal uppskattade och uppmärksammade modeller lanserats: M1, M2, M3, M4, M5, M6 samt BMW Z4M.

Filosofin och känslan bakom bokstaven M har också överförts på den tyska biltillverkarens övriga modeller. Det handlar om att kunderna har möjlighet att satsa på mer prestanda, sportigare design och ännu vassare vägegenskaper när de väljer sina bilar.

Och nu har den första helt elektriska modellen med ett M i beteckningen presenterats – BMW i4 M50.

Två motorer och fyrhjulsdrift

BMW i4 M50 är utrustad med två eDrive-motorer, en på framaxeln och en på bakaxeln, vilket gör bilen  fyrhjulsdriven. Den maximala effekten är på 544 hästkrafter och 0–100 km/h går på 3,9 sekunder. Den som vill addera ytterligare sportkänsla kan lägga till BMW M IconicSounds Electric vilket skapar ett artificiellt motorljud på både insidan och utsidan av bilen.

Laddtiden från 10–80 procent tar 31 minuter vid optimala laddförhållanden och att ladda kapacitet för 140 kilometers räckvidd tar då 10 minuter.

Land vehicle, Automotive lighting, Wheel, Car, Hood, Tire, Toy

Extra mycket körglädje

Kördynamik och körglädje har alltid varit i fokus när BMW utvecklar nya bilar – och helelektriska BMW i4 M50 är inget undantag. Här bidrar faktorer som en bred spårvidd, stora hjul, hög vridstyvhet och en låg tyngdpunkt till en stark körupplevelse.

Modellen är också utrustad med sportbromsar som är specialanpassade för att leva upp till bilens kördynamiska potential.

BMW i4 M50, som är en fyradörrars Gran Coupé, har samtidigt konstruerats för att vara rymlig och bekväm. Här finns fem sittplatser och ett bagageutrymme på upp till 470 liter (1 290 liter med fällda ryggstöd) bakom en stor och bred bagagelucka av halvkombityp.

Design med M-detaljer

BMW i4 M50 är utrustad med M-specifika detaljer, till exempel är frontspoilern och bakspoilern i karossens färg och sidokjolarna i svart högglans. En mängd tillval finns också för de som vill förstärka M-känslan ytterligare.

De vertikala njurarna i fronten är en annan anledning till att BMW i4 M50 drar blickarna till sig. Den är delvis stängd för att minska luftmotståndet men förser också kylaren med kylluft för att kyla batteri och elmotorer. I fronten finns även kamera och radar.

Automotive lighting, Tire, Wheel, Cloud, Sky, Vehicle, Car, Grille, Blue, Hood

Sportkänsla även i kupén

M-känslan är även påtaglig interiört. Kupén är utrustad med sportstolar för både förare och passagerare samt lädersportratt med kontrastsömmar med M-modellernas specifika färger.

Interiören präglas också BMW Curved Display som förenar den 12,3 tums breda kombiinstrumentdisplayen med den 14,9 tums breda Control Display till en stor böjd skärm i ett stycke som är vänd mot föraren.

Utöver detta tillkommer en helt ny generation av infotainment- och operativsystemet BMW iDrive samt de senaste innovationerna inom autonom körning och parkeringsassistans.

BMW iDrive har utvecklats med fokus på funktionaliteten i touchskärmen samt röststyrning via en utförlig uppgradering av BMW Intelligent Personal Assistant.

Efter att systemet aktiverats kan du exempelvis fråga vilket väder det blir, få sidorutorna nedvevade eller din favoritmusik spelad. Den personliga assistenten använder artificiell intelligens och kan förstå upp till tusen olika kommandon.

Med BMW iDrive kan du även be din BMW föreslå en ledig parkeringsplats och sedan automatiskt utföra fickparkeringen.

Avancerade säkerhetsfunktioner

Det viktigaste med BMW iDrive är kanske säkerhetsfunktionerna: Att din BMW i4 M50 exempelvis ser till att du alltid håller dig på vägbanan, har automatisk distans till framförvarande bil samt rekommenderar dig att ta en paus när du har kört länge eller nödbromsar om en fara kommer tillräckligt nära.

Uppdateringar kan ske Over The Air – en funktion som gör att BMW i4 M50 och andra nya BMW-modeller nu kan uppdateras lika enkelt som våra smartphones.

Genuint hållbarhetstänk

Men om körglädje och premiumkänsla är två delar som utmärker nya BMW i4 M50, är det genuina hållbarhetstänket bakom produktionen ett tredje.

Den nylanserade modellen är inte bara fri från lokala koldioxidutsläpp vid körning, den produceras dessutom på BMW Group Plant i München, där hundra procent grön el används. BMW Group står numera själv för upphandlingen av kobolt och litium från kvalitetssäkrade källor där vi kan garantera att mänskliga rättigheter och miljökrav efterlevs för att sedan leverera det till battericellstillverkarna.

Nu är målet för BMW att ha 13 helt elektriska modeller på vägarna redan till 2023. Det betyder minst en helelektrisk modell i omkring 90 procent av BMW:s modellgrupper inom två år. Några exempel är BMW 7-serie, BMW X1 och BMW 5-serie som kommer att lanseras inom kort.

I M-klassen planerar BMW under 2022 ytterligare en lansering av en helt elektrisk modell – BMW iX M60 ska tillföra ytterligare sportkänsla och prestanda till iX-modellen som nyligen presenterats.

Ett av världens största laddnätverk

Alla kunder som beställer en ny BMW i4 M50 får även tillgång till BMW Charging – ett av världens största publika laddnätverk med över 450 000 laddstationer över hela världen. 160 000 av dessa ligger i Europa och i Sverige finns det i dagsläget cirka 3 300 laddpunkter anslutna till nätverket, och fler planeras det att bli.  

Laddpunkterna finns utmärkta i BMW i4:s navigationssystem, på BMWs webbplats eller i BMW-appen så att föraren enkelt kan planera sin rutt och hitta den bästa och mest effektiva resplanen.

BMW i4 M50. Strömförbr. kWh/100 km: 18-22,5. Utsläpp CO2 g/km: 0.

EXTERN LÄNK: Läs mer om helt nya BMW i4 M50

Motor vehicle, Automotive design, Steering wheel, Car, Sky, Hood, Speedometer
Annons — innehåll från BMW