Smartare laddhybrider
när tekniken utvecklas

SE

Nya laddhybrider lanseras nu på löpande band.

Många av dem är byggda enligt samma grundkoncept och har inte sällan liknande design.

Spelar det då någon roll vilken man väljer?

Svaret är ja. Under skalet kan skillnaderna vara enorma.

De senaste åren har laddhybrider, som också kallas plug-in hybrider, blivit alltmer populära. En av de stora fördelarna med tekniken är att de har både el- och förbränningsmotorer. På så sätt kan de kombinera det bästa av två världar: Bilarna går på batteri och laddas både under körning samt med kabel på samma sätt som rena elbilar, men när strömmen är slut tar förbränningsmotorn automatiskt över – utan att den som sitter bakom ratten behöver göra något. Det innebär att föraren inte behöver kalkylera sina körsträckor eller oroa sig för att inte komma fram till sitt mål.

LÄNK: Allt du behöver veta om laddhybriderna från BMW

Stora skillnader

I dag finns många olika alternativ för den som vill köpa eller leasa en laddhybrid. Vid en första anblick kan olika modeller från olika tillverkare se lika ut, men under skalet kan det finnas stora skillnader. Det finns biltillverkare som har kommit betydligt längre än sina konkurrenter i den tekniska utvecklingen och därför kan erbjuda mer avancerade modeller med funktioner som får stor betydelse för upplevelsen bakom ratten.

En av dessa är BMW, som är en av marknadsledarna i Europa när det gäller elektrifierade bilar. Redan idag är cirka 40 procent av BMWs försäljning i Sverige laddbara bilar.

Om tre år har den tyska biltillverkaren lanserat 25 laddbara modeller och målet är att en tredjedel av de sålda bilarna globalt ska vara elektrifierade 2025.

Bonnier-530e-sedan-2-NY.jpg
bildspel-bilar.jpg
BMW-530e-xDrive-Touring-LCI-G31---1-NY.jpg
BMW-5-series-Touring-LCI-G31--NY.jpg
BMW-530e-xDrive-Touring-LCI-G31--NY.jpg
Bonnier-530e-sedan-NY.jpg

Körsträckan analyseras 

BMWs höga ambitioner och tätposition inom teknikutvecklingen är tydlig när det gäller laddhybrider. Ett exempel är funktionen ”Active Route Guidance” där föraren först ställer in aktuell körsträcka. Därefter analyserar bilen körsträckan och väljer på egen hand om el- eller förbränningsmotor är bäst lämpad, till exempel genom att gå över till el i stadsmiljöer. Bilen kan också fungera som en förarcoach genom att efteråt ge feedback om hur körningen kan optimeras nästa gång. 

En annan smart funktion är att BMWs laddhybrider gör det enkelt att spara på värdefull batteritid. Med hjälp av en app på telefonen kan föraren redan under laddningen förbereda bilen för en så effektiv körning som möjligt genom att ställa in klimatisering till avfärd. Det innebär att batteriet inte i samma utsträckning behöver användas till klimatanläggningen under själva körningen, eftersom denna energi tas ifrån laddstationen innan avresa. Om föraren till exempel åker till och från jobbet samma tid varje vardag kan denna funktion förinställas så att det alltid är perfekt temperatur i bilen måndag-fredag klockan åtta på morgonen när det är dags att ge sig av till arbetet.

I BMWs bilar finns också en funktion som gör att man kan ställa in laddningen utifrån när man har planerat att använda bilen nästa gång. Tack vare att batteriet värms upp när det laddas får man då ett batteri med rätt temperatur som presterar bättre än om det laddas långt i förväg och är kallt när det är dags att köra iväg.

Sparar kapacitet 

En tredje funktion som har stort värde är ”Hybrid Eco Pro”. Där kan bilen tack vare kameror och sensorer analysera körningen och hjälpa föraren med mjuka inbromsningar inför till exempel en rondell eller vägkorsning. Bilen hjälper på samma sätt till när farten ska ökas, till exempel när föraren kör av från en mindre väg och ut på en större. 

Nyligen lanserade BMW också en ny funktion som bygger på geofencing, ”BMW eDrive Zones” som innebär att vissa laddhybridmodeller automatiskt kan gå över till elmotorn när de åker in i miljözoner. Det är ett sätt att bidra till ett bättre i städerna. Tekniken fungerar nu i 80 europeiska städer och systemet byggs löpande ut och fler städer adderas.

Fokus på körningen – inte tekniken

Att tekniken under motorhuven blir alltmer avancerad i BMWs laddhybrider betyder inte att det ställer högre krav på förarens kunskap om detaljerna. Tvärtom. Tekniken gör det i stället enklare och innebär att den som sitter bakom ratten kan lägga sin energi på det viktigaste – att njuta av bilkörningen.

LÄNK: Allt du behöver veta om laddhybriderna från BMW

Annons — innehåll från BMW