chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från Ica

Nytt pris hyllar entreprenörer:

De bygger och enar landet

Från malmbrytning till Minecraft. Sveriges entreprenörer förverkligar inte bara sina drömmar – de gör också hela landet rikare och skapar nya arbetstillfällen. Därför instiftas nu ICAs Entreprenörspris på 100 000 kronor.

Utan ett nyfiket företagande hade Sverige varit ett fattigare land. Ta bara Wilhelmina Skogh, som växte upp på 1850-talet med sin mormor på karga Fårö. Som 12-åring flyttade hon till Stockholm för att skapa sig ett bättre liv.

Nyanländ skötte Wilhelmina snart disken i köket på restaurang Strömparterren nära Norrbro, men tack vare sitt läshuvud började hon studera språk och bokföring på kvällarna. Efter att ha drivit en framgångsrik järnvägsrestaurang och hotell i Gävle och Bollnäs återvände Wilhelmina till huvudstaden inför den internationella Stockholmsutställningen år 1897. Uppdraget: Att förvandla pampiga våningar på Strandvägen till hotellrum för utländska gäster.

LÄS MER: Rösta fram ICAs Entreprenörspris till 17 april. Vinnarna presenteras den 3 maj.

Vd för Grand Hôtel

Snart värvades Wilhelmina som vd till Grand Hôtel, där hon som en av landets första kvinnliga företagsledare år 1909 skapade Grand Hôtel Royal med sin undersköna vinterträdgård. Längre fram i livet byggde Wilhelmina Skogh det storslagna riddarslottet Villa Foresta på Lidingö till privatbostad. En eldriven hiss tog henne upp till borgen på berget. Utsikten mot havet påminde Wilhelmina om uppväxtens Fårö. Den drivna hotelldirektrisen hann till och med konstruera en elektrisk mangel på sin fritid.

Originalfasaden från byggnadsåret 1874. Foto: Grand Hôtel

”Gemensamt för näringar som malmbrytning och Minecraft är den ständiga längtan efter att skapa ett bättre Sverige”

Den svenska historien är fylld av entusiastiska entreprenörer; från paret Ericsson, krutgubben Nobel, en klädtokig Erling Persson och snickarsmart Ingvar Kamprad till samtida fixstjärnor som Skype-skaparen Niklas Zennström och Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Hakon Swenson – pionjären bakom ICA.

Idén till ICA

Pionjäranda kännetecknade även Hakon Swenson när han redan år 1917 grundade grossiströrelsen AB Hakon Swenson i Västerås, vad som 22 år senare skulle bli Inköpscentralernas Aktiebolag: ICA – i dag ett av Nordens största detaljhandelsföretag. Hakons lika enkla som briljanta idé var att låta enskilda handlare gå samman centralt för att göra gemensamma inköp och andra fördelaktiga samarbeten.

LÄS MER: Rösta fram ICAs Entreprenörspris till 17 april. Vinnarna presenteras den 3 maj.

Tidsspannet mellan malmbrytning och Minecraft kan tyckas evighetslångt, men gemensamt för de olika näringarna är den ständiga längtan efter att skapa ett bättre och starkare Sverige. Vad entreprenörerna betytt för Sverige kan inte beskrivas i ord. Det räcker att stanna upp i vardagen, se sig om och tänka till i några sekunder.

– Ekonomen Schumpeter satte likhetstecken mellan entreprenör och inspiratör. När det kommer till arbetstillfällen vänds blicken ofta mot större företag, men både forskning och vår egen erfarenhet talar för att det framförallt är små och medelstora företag som spelar en avgörande roll, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen.

Drottning Silvia på studiebesök i ICA Provkök på Odengatan i Stockholm år 1981.

Entreprenören Prins Daniel i juryn

Men det finns alltid mer att göra. Antalet nya företag i Sverige ligger just nu under genomsnittet för innovationsdrivna länder. Och Sverige står inför utmaningar med avgörande betydelse för utvecklingen framåt, som till exempel integration och klyftan mellan stad och glesbygd.

I ljuset av detta har ICA skapat ICAs Entreprenörspris, vilket delas ut som två stipendier på 100 000 kronor vardera: Årets lokala hjälte och Årets nystartare.

Per Strömberg, vd för ICA Gruppen.

Den lokala hjälten är en person som starkt har bidragit till utvecklingen i sitt närområde. Nystartaren är någon som har invandrat till Sverige under 2000-talet och startat en verksamhet som skapat möjligheter, både för sig själv och andra.

LÄS MER: Rösta fram ICAs Entreprenörspris till 17 april. Vinnarna presenteras den 3 maj.

Pristagaren utses genom en omröstning tillsammans med en namnkunnig jury: Prins Daniel, Aida Hadzialic, före detta gymnasie- och kunskapslyftsminister, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Anders Källström, vd Lantbrukarnas Riksförbund, Ahmed Abdirahman, initiativtagare till Järvaveckan, ICA-handlaren Grete Tuven i Hemavan och Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

Nyanlända – framtidens arbetsgivare

– Entreprenörskap handlar om att individens inneboende kreativitet och driv omvandlas till företagande, både med ekonomiska och sociala värden. Många som kommer till Sverige har arbetat som företagare i sina tidigare hemländer, och vill gärna fortsätta med den gärningen i Sverige. Andra ser säkert att Sverige är landet där de äntligen kan förverkliga sina drömmar om att skapa eget företag, säger Aida Hadzialic som själv kom till Sverige från inbördeskrigets Bosnien som femåring.

Aida Hadzialic menar att vi, både formellt och kulturellt, bör uppmuntra fler nyanlända att ta steget till att bli företagare. Nyanlända är framtidens arbetskraft, men också framtidens arbetsgivare.

Jurykollegan Per Strömberg, vd för ICA Gruppen, delar Aida Hadzialic tankegångar:

– De utmaningar Sverige står inför är också möjligheter. Lyckas vi ta tillvara på talang i hela vårt land kommer vi att stå starkt rustade. För att skapa förändring måste alla göra sitt, om det så gäller utbildning, kortade väntetider, regelförenklingar, lägre avgifter samt en tillåtande attityd till risktagande och misslyckande. Nu är det upp till oss, och entreprenörer över hela Sverige, att gå från tanke till handling, säger han.

Vinnaren av ICAs Entreprenörspris presenteras på Framtidsmötet den 3 maj i Stockholm.

Stolt ägare bredvid den öppna kyldisken i moderniserade ICA-butiken Georg Andersson Eftr i småländska Sävsjö (1965-1970). Foto: Allan Lagerqvist

Sveriges 10 främsta entreprenörer:

  1. Ingvar Kamprad,grundare av Ikea
  2. Ayad al-Saffar, grundare av Klockgrossisten
  3. Göran Fredrik Göransson,grundare av Högbo Stål- och Jernverks AB, numera Sandvik
  4. Lars Magnus och Hilda Ericsson, grundare av Ericsson
  5. Alfred Nobel, uppfinnare
  6. Sten-Åke Lindholm, grundare av Biltema
  7. Ragnar Sellberg, grundare av Ragn-Sells
  8. Wilhelmina Skogh, en av Sveriges första kvinnliga företagsledare inom hotellnäringen
  9. Jan Stenbeck, MTG, Kinnevik
  10. Gudrun Abascal, initiativtagare till BB Stockholm

(Källa: SvD Näringsliv. Omröstningen Alla tiders entreprenör bestod av 12 388 läsarröster)