Annons – innehåll från Lexus

Ny teknik i fokus när
svenskar väljer bil

Klicka på playknappen nedan för att ta del av artikeln även med ljud.

E
z
Ny teknik och spännande funktioner – många svenska bilköpare är nyfikna på den utveckling som nu sker i bilvärlden.
Det visar en panelundersökning som genomförts av Bonnier News på uppdrag från Lexus Sverige.
Hela 80 procent av deltagarna uppger att tekniken är en viktig eller mycket viktig faktor när de ska köpa en bil.

Utvecklingen inom bilindustrin har accelererat kraftigt under de senaste åren.

Inte minst handlar det om den pågående elektrifieringen och om hur moderna hybriddrivlinor ständigt blir mer effektiva, kraftfulla och användarvänliga. Säkerheten är ett annat område som varit tydligt prioriterat hos vissa tillverkare, nu finns ett antal modeller som standardutrustats med system som för bara några år sedan bara fanns i fantasivärlden.

Även inuti bilarna är framstegen påtagliga: Förfinade tekniska lösningar ger bättre fjädrings- och ljudkomfort, uppkopplade funktioner både underlättar och underhåller under resorna och enheter som ljud- och klimatanläggningar fortsätter att bli både smartare och bättre.

Allt du behöver veta om Nya Lexus ES 300h

En upplevelse
styrd av AI


Lexus har skapat en emotionell upplevelse styrd av AI. En upplevelse som precis som nya ES anpassar sig efter dig.

Ny teknik och traditionellt hantverk

Samtidigt som många är intresserade av den tekniska utvecklingen visar panelundersökningen att många bilförare samtidigt lägger stor vikt vid traditionella upplevelser, bland annat handlar det om hur man sitter, hur bra ljudisoleringen är och hur bilen upplevs att köra.

Det kan tyckas vara mycket för en biltillverkare att leva upp till, men det finns de som har lyckats med konststycket att kombinera den klassiska premiumupplevelsen med den senaste teknologin.

Ett exempel på detta är Lexus. Biltillverkaren har under decennier haft som ledstjärna att kombinera traditionellt japanskt hantverk med den senaste spjutspetsteknologin när de utvecklar sina modeller. Det här är en filosofi som genomsyrar märkets alla modeller och som bland annat blir mycket tydlig nu när den uppdaterade premiumsedanen Lexus ES 300h nu lanseras i Sverige.

Självladdande elhybrid

Lexus ES 300h är en självladdande elhybrid. Det betyder att den drivs av en elmotor som kombineras med en effektiv bensinmotor.

Att modellen är självladdande innebär att man inte behöver eller kan ladda med sladd. Istället återvinner Lexus ES 300h den energi som frigörs under inbromsningar och laddar då själv batteriet.

Allt du behöver veta om Nya Lexus ES 300h

Energin används för att driva bilen och Lexus ES 300h kan sedan köras omkring 50 procent av tiden på eldrift.

Det intelligenta systemet hjälper föraren genom att sömlöst växla mellan el och hybriddrift och optimerar hela tiden framdrivningen för högsta möjliga effektivitet utifrån de förutsättningar som råder vid varje givet ögonblick. Föraren kan också – när han eller hon själv vill – ta över kontrollen och köra bilen i det helt elektriska EV-läget.

Klassiskt hantverk

Att Lexus ES 300h är ett resultat av klassiskt hantverk är tydligt. Tillverkningen av varje exemplar av modellen har övervakats av Takumi – Lexus hantverksmästare – som säkerställt att varje detalj håller högsta möjliga klass. Till exempel lyssnar de på motorerna med stetoskop för att därmed kunna avslöja minsta lilla obalans. De kontrollerar också lacken under olika typer av belysning för att säkerställa att det inte finns några oönskade skiftningar och de känner med känsliga fingrar på karosserna för att detektera minsta möjliga avvikelse.

FAKTA

Namn: Lexus ES 300h – en självladdande elhybrid och premiumsedan.
Grundades: 1989 som Lexus ES 250 under bilmässan i Detroit.
Vikt: 1680 kg (tjänstevikt)
Längd: 497,5 cm
Bakgrund: Har sålts i sammanlagt 2,75 miljoner exemplar i över 80 länder.
Aktuell: 8:e generationen av Nya Lexus ES 300h har Sverigepremiär under hösten 2021.

Smartare klimatanläggning

Takumis har också varit delaktiga i processen att utveckla den avancerade klimatanläggningen Lexus Climate Concierge som finns i Lexus ES 300h. Systemet är framtaget för att kunna detektera behoven hos alla som reser i bilen och anpassar sig sömlöst efter ändrade förutsättningar. Om en person behöver mer värme uppfattar tekniken detta och riktar varm luft i rätt riktning, samtidigt som systemet kan erbjuda svalka till den som behöver kyla ner sig.

Lexus Climate Concierge släpper också ut små nano-X-partiklar som har till syfte att hämma virus och bakterier i kupén. Dessutom återfuktar systemet håret och huden så att passagerare ombord ska känna sig så fräscha som möjligt efter bilturen.

Ytterligare ett exempel på tekniken i Lexus ES 300h är Mark Levinson Premium Surround Sound-systemet. Här har 17 högtalare implementerats för att skapa en extraordinär ljudupplevelse, oavsett musiksmak.

SJU NYHETER I UPPDATERADE LEXUS ES 300h

Avancerad och utvecklad adaptiv fjädring
Den adaptiva fjädringen är nu responsiv vid lägre dämpkrafter och ger därmed högre rullkomfort. Dessutom bidrar den till förbättrad styrrespons och stabilitet.

Den adaptiva variabla fjädringen (AVS) ingår när du väljer utrustningsnivån F SPORT.

Bakvagnsupphängning med ökad vridstyvhet
Genom att byta från enkel till dubbel plåtstruktur har Lexus ökat vridstyvheten i bakvagnsupphängningen. Det ger nya Lexus ES bättre komfort och bidrar till en mer direkt körkänsla vid till exempel snabba kursändringar.

Uppdaterat bromssystem
Den regenererande och elektroniska bromskontrollen har förfinats. Genom att ändra formen på bromspedalen har fotens kontaktyta också blivit betydligt större, vilket förbättrar känslan av stabilitet när man bromsar. Vibrationerna från bromspedalen har också minskats genom en ny metod i monteringen.

Ny grill
En ny grill ger Lexus ES ett nytt utseende. Färre vertikala ribbor och istället en ensemble av L-formade komponenter som både ger intryck av horisontellt ”flow” och en starkare utbuktning framåt.

Nya strålkastare
Strålkastarna har fått ny design. Versioner med monokulära lampor har en ny kompakt form, medan det aktiva helljussystemet är utrustat med Bladescan-teknik samtidigt som strålkastarna har en slankare design för förbättrad funktion och förhöjt utseende.

Uppdaterat multimediasystem
Lexus ES multimediasystem är numera utrustat med en pekskärm som är anpassad efter Lexus förarfokuserade design. Detta innebär att den nya pekskärmen har flyttats närmare föraren och dessutom vinklats cirka fem grader, vilket gör att de yttre hörnen på skärmen ligger inom bättre räckhåll för föraren.

Den nya pekskärmen består av en glasskiva, vilket förbättrar användarvänligheten.

Förbättrade digitala speglar
Prestandan hos de digitala backspeglarna har förbättrats. Genom störningsreduktion ger de nu en klarare bild i situationer där ljus och skuggor blandas. Dessutom har LED-flimmer näst intill eliminerats.

Allt du behöver veta om Nya Lexus ES 300h

Takumi – hantverksmästare

  • Varumärket Lexus bygger på modern teknik och traditionellt japanskt hantverk. För att bevara och utveckla den filosofin har Lexus utbildat speciella medarbetare till den uråldriga japanska titeln Takumi – hantverksmästare.
  • Takumis är noggrant utvalda för att driva utvecklingen framåt och för att föra samman de tekniska innovationerna med det traditionella hantverket. Dessa mästare har också till uppgift att säkerställa att varje detalj i en Lexus håller högsta möjliga kvalitet.
  • Av cirka 7 700 anställda på fabriken Miyata i japanska Kyushu är det bara 19 personer som har lyckats nå målet att bli Takumi.
  • För att ha en möjlighet att få titeln Takumi behöver de ha arbetat ett kvarts sekel inom sina specialområden. Takumis har också genomgått avancerade utbildningar och klarat tuffa tester för att bevisa att de har det som krävs.
  • Varje Takumi fokuserar på ett visst element i processen och säkerställer därmed att Lexus filosofi och kvalitet integreras i varje del av produktionen. De är kända för att vara extremt noggranna när de granskar detaljer, ofta är händerna de viktigaste verktygen när de med känsliga fingrar letar efter möjliga avvikelser i materialen.
  • En Takumi brukar också vara med och programmera fabrikens robotar för att ytterligare föra samman det tekniska med känslan för hantverket.

Omotenashi – omtanke på japanska

Omotenashi brukar beskrivas som det japanska ordet för gästfrihet. Men innebörden är mycket mer än så, omotenashi är en känsla och livsinställning som genomsyrar hela det japanska samhället och landets kultur.

För Lexus är omotenashi en ständigt pågående påminnelse om att se till kundens behov – och att alltid leverera något extra utöver det förväntade. En respekt för omtanke om kunden på samma sätt som en omsorg om kvaliteten på varje bil.

I Lexus bilar fungerar omotenashi som ett sätt att skapa användarupplevelse efter de behov som kunden har. Lexus skapar helt enkelt bilar som vet vilka behov kunderna har, innan kunderna själva visste att behovet skulle uppstå.