Arom-dekor Kemi etablerar sig i Finland 

Kemibranschen är tuff och de små bolagen lever ofta på marginalen. Arom-dekor Kemi är väl medvetna om den hårda konkurrensen, men de har valt att inte ge upp. De går mot strömmen genom en stark tillväxt – och nya förvärv. 

LÄS MER om Arom-dekor Kemi och företagets produkter

Det är ingen underdrift att säga att Arom-dekor Kemi har varit med om en spännande resa sedan Christian Lundell bestämde sig för att bygga upp bolaget från grunden 2008. Idag är de en ledande totalleverantör av det kväveoxidreducerande AdBlue® och andra fordonskemikalier till den nordiska transportsektorn. 

– Vi kontrollerar hela kedjan från produktion till förpackning och leverans. Det innebär att vi alltid kan garantera en jämn och hög kvalitet. Vi erbjuder även utvalda kemikaliesortiment till industrin och konsumentmarknaden, säger Christian Lundell som har en lång erfarenhet av kemibranschen. 

Nybyggd Borås-fabrik

I princip all produktion och förpackning sker i deras nybyggda fabrik utanför Borås. Arom-dekor Kemi växer kraftigt och idag hanterar de mer än 35 000 kubikmeter kemikalieprodukter varje år. 2016 förvärvade Vilokan 80 procent av aktierna i Arom-dekor Kemi, en positiv utveckling enligt Christian Lundell. 

– De har starka ägare. Det är bra eftersom kemibranschen är tuff. Idag satsar vi stora delar av vår vinst på marknad och sälj. Vi är mer fokuserade på tillväxt och långsiktig lönsamhet än att tjäna pengar på kort sikt. För oss handlar det om att alltid försöka leverera lite bättre produkter än våra konkurrenter. Och framförallt sätta kunden i fokus, säger han. 

”Vi satsar på mångfald”

Christian Lundell förklarar att det är farligt att ta sina kunder för givna. I värsta fall kan tillväxten avta, eller tappar farten. 

– Det är även viktigt att ha en bra företagskultur för att kunna växa. Vi vill att vår personal ska trivas och må bra. Det innebär bland annat att vi har satsat på att skapa mångfald genom att anställa personal med till exempel utländsk bakgrund, människor med funktionsnedsättningar samt äldre personer, säger han. 

Vann upphandling hos oljebolag

I dag har Arom-dekor Kemi cirka 50 anställda mellan 18 till 70 år. För några år sedan etablerade de sig i Norge och i början av året tog de steget in på den finska marknaden när de förvärvade 70 procent av aktierna i AdChemicals OY.

– Det känns jättespännande. Vi har byggt en ny anläggning och precis vunnit en upphandling hos ett oljebolag. Nu satsar vi på fortsatt tillväxt i alla delar av bolaget. 

LÄS MER om Arom-dekor Kemi och företagets produkter

FAKTA

Arom-dekor Kemi 

Arom-dekor Kemi AB är en ledande totalleverantör av det kväveoxidreducerande AdBlue® och andra fordonskemikalier till den nordiska transportsektorn. 


OMSÄTTNING 2018 (SVERIGE): 
188 miljoner kronor. 

OMSÄTTNING 2019: 
225 miljoner kronor. 

ÖKNING I PROCENT: 20 procent. 

ANTAL ANSTÄLLDA: Cirka 50. 

Svenska Arom-dekor Kemi etablerade sig i Norge för några år sedan, och i år har det snabbväxande företaget tagit steget till Finland. Christian Lundell, vd: ”Vi fokuserar på långsiktighet snarare än att tjäna pengar kortsiktigt.”