Snabbväxare tar hänsyn till medarbetarna

Bjäre Entreprenad gräver grunden för framtiden. Som ett av Sveriges snabbväxande företag tar den skånska entreprenören totalansvar för exploateringsarbeten – stora som små.
– Vi arbetar hela tiden med våra medarbetare för att skapa en värdestyrd organisation, säger företagets vd Urban Jansson.     

LÄS MER: www.bjareentreprenad.se

För exakt 20 år sedan satte Jonas Börjesson spaden i den skånska jorden till vad som idag är ett företag med 57 anställda. Jonas jobbade extra som anläggare under helger på Bjärehalvön, och 2002 hade han byggt upp ett kontaktnät som tillät honom att våga ta språnget att bli företagare på fulltid. 2008 ombildades Bjäre Entreprenad till aktiebolag, Jonas Börjesson tog in första medarbetaren – och bollen var i rullning.  

 – Jag kom själv in för åtta år sedan. Då var vi fyra medarbetare. Sedan dess har även omsättningen gasat på: från 20 miljoner till 146 miljoner i år. Det har gått fort, säger Urban Jansson, vd för Bjäre Entreprenad från huvudkontoret i Ängelholm. 

Transparens, ordning och reda

En faktor bakom den snabba klättringen är läget. Företaget verkar huvudsakligen i den mycket expansiva Öresundsregionen, som har haft hög tillväxt parallellt med Bjäre Entreprenads utveckling. 

 – Samtidigt är vår grundare Jonas en ”doer” som är ute i verksamheten hela tiden. Helst skulle han nog vilja stå i en grop med en grävmaskin. Jonas har hela tiden haft en idé om att driva entreprenad med hög kvalitet och ordning och reda. Har vi en beställare som börjar pruta för mycket och vi känner att vi inte kan utföra jobbet på ett bra sätt, ja då säger vi hellre nej till uppdraget.

Information och transparens i förhållandet till kunderna är nyckelord för Bjäre Entreprenad. Inte minst för att beställaren hela tiden ska kunna hålla koll på ekonomin. Urban Jansson har själv en bakgrund från kundsidan, som anläggningschef på Skistar i Sälen.  

– Byggbranschen kan generellt vara ganska hierarkisk med mycket stuprör i organisationen och vattentäta skott. Vi jobbar med våra medarbetare för att skapa en värdestyrd organisation. Under den här resan har det kommit in många medarbetare och det har varit viktigt att behålla vår företagskultur. 

Tillväxt med 10 %

2012 fick Bjäre Entreprenad Erik Paulssons pris Årets Entreprenör och både 2013 och 2014 nominerades de av DI till ett av landets Gasellföretag. Nu är ett av de närmaste målen att stärka verksamheten med en större organisation i Malmö, samtidigt som man sneglar uppåt landet. 

– Vår ambition är att framåt ha en organisk tillväxt med åtminstone en 10-procentig ökning.

LÄS MER: www.bjareentreprenad.se

FAKTA

Bjäre Entreprenad

Utför markentreprenader: Grundläggning av byggnader, yttre va, exploateringsområden, finplanering av yttre miljöer etc.

OMSÄTTNING 2017: 130 mkr

OMSÄTTNING 2018: 146 mkr (prognos)

ÖKNING I PROCENT: Ca 10 %

ANTAL ANSTÄLLDA: 57

Vd Urban Jansson och Bjäre Entreprenads grundare Jonas Börjesson.