Demex siktar på säkerhet 

Demex är en av landets största producenter av områdesskydd och avspärrningar. Företaget, baserat i Smålandsstenar, ser en allt större efterfrågan på sina produkter.
– Vi satsade tidigt på att bli ISO-certifierade, säger Demex vd David Malmström.    

LÄS MER: www.demex.se

För 25 år sedan var det svårt för svenska företag att få tag i stolpar och grindar av hög kvalitet och till rätt pris. Det förstod David Malmström i Smålandsstenar i vars landskap man hittar en stor del av landets stålindustri. Han gjorde slag i saken och började fylla upp behovet på marknaden. Idag är Demex en av Skandinaviens ledande tillverkare och erbjuder helhetslösningar inom stängsel, grindar, avspärrningsprodukter med mera. 

– Alla produkter har sin funktion. Vi har 60 procent av marknaden och arbetar mycket som leverantörer till lokala montörer. Dessutom säljer vi flyttbara staket, som den mobila vikgrinden Jetgate, till byggarbetsplatser, säger David Malmström, grundare och vd för Demex. 

Krav på ISO-standard

Dagens krav på kvalitetssäkrad ISO 9001-standard på byggarbetsplatser är en anledning till att efterfrågan på Demex produkter snabbt skjutit i höjden. 

– Numera krävs ett passersystem på alla sådana grindar, och det är något vi också säljer. Man kan säga att vi är en komplett leverantör av stängel och områdesskydd, och där hittar vi kanske också vår framgång. 

Marknaden för Demex är hela norra Europa, med särskilt fokus på Skandinavien. Staketen används bland annat mycket för offentliga anläggningar – runt vägar, skolor, flygplatser, hamnar. 

Ny pulverlackering 2019

Från att Demex grundades med David Malmström som enda anställd, har företaget på 24 år vuxit till ett drygt 70-tal anställda i Sverige och Polen. 

– De första åren byggde jag upp lager och skötte om kunderna. Sedan, mellan 2005 och 2010, brukar jag säga att vi blev organiserade. Vi satsade på ISO-certifiering och lade ut mer arbete och gav friare händer till våra teamledare. Därifrån har vi ökat omsättningen från 15 miljoner till dagens 278 miljoner. 

– I år investerar vi i en ny pulverlackering, med planerad start 29 april. Detta blir den största power and free-anläggningen i Norden.

Demex har också arbetat upp en omfattande support, som annars inte är helt självklar i branschen. 

– Vi har numera en automatiksupport för alla som köper grindar av oss. Det tror jag är unikt, säger David Malmström. 

Demex har under senare år haft en tydlig idé om att nå ut med digital marknadsföring, så att kunden ska få större insyn och insikt i företagets produkter. 

– Vi arbetar mycket med nyhetsbrev och social media. Hemsidan uppdateras hela tiden och vi jobbar mycket med Youtube-filmer. Demex syns på många fronter, det är nog inte speciellt vanligt i vår bransch att arbeta såhär. 

LÄS MER: www.demex.se

FAKTA

Demex AB

En av Skandinaviens ledande tillverkare som erbjuder helhetslösningar inom stängsel, grindar, avspärrningsprodukter med mera. 

OMSÄTTNING 2017: 238 mkr

OMSÄTTNING 2018: 278 mkr 

ÖKNING I PROCENT: Ca 17 %

ANTAL ANSTÄLLDA: Ca 70 st

Flygbild över Demex produktionsanläggning i Smålandsstenar, där verksamheten en gång började.