Emil Johansson, vd på Skrotfrag, vill att bolaget fortsätter att växa men i en lugnare takt.

Skrotfrag återvinner för framtiden

Återvinningsföretaget Skrotfrag har haft en stadig tillväxt sedan starten 1972, men de har aldrig haft bråttom. För dem är det viktigare att återinvestera i verksamheten – och att tänka långsiktigt.
– Vi väntar hellre med att göra investeringar än att belåna oss, säger Emil Johansson, vd. 

LÄS MER: skrotfrag.se

Återvinningsföretaget Skrotfrag grundades 1972 av Lars Johansson. Han började med att åka runt och pressa skrotbilar för att sedan utvidga med egna gårdar för mottagning av skrotbilar i Västsverige. Hans två söner har växt upp i företaget – och idag är det de som driver verksamheten framåt. 

– Vår pappa har byggt upp hela bolaget från grunden. Men det var inte något som hände över en natt. Han har alltid haft en långsiktigt plan, men han har samtidigt inte varit rädd för att investera i till exempel nya maskiner, säger Emil Johansson, vd. 

Återvinner järn 

Skrotfrag är en av de största svenska aktörerna inom återvinning av skrot och metall. De har cirka 20 anläggningar som tar emot och sorterar skrot för vidare transport till någon av deras två fragmenteringsanläggningar. 

– Vi tar hand om allt från bilar och tunga fordon till vitvaror och elektronik. Vi tar även emot järn i alla former och ser till att det återvinns, säger Emil Johansson. 

I början på 1970-talet var miljön inte lika omdiskuterad som idag, men Skrotfrag har alltid haft respekt och fokus på hållbarhet. Emil Johansson förklarar att det är viktigt för dem att deras kunder vet vart den inlämnade bilen tar vägen efter skrotning. 

– Vi håller själva i hela kedjan och all återvunnen råvara skickas till stålverk. Vi arbetar även för att förebygga föroreningar av mark, vatten och luft genom uppföljning och åtgärder, säger han.  

En stark tillväxt 

Emil Johansson berättar att de återvinner för framtiden och att de strävar efter minimal miljöpåverkan genom maximal återvinning. 

– Alla pratar om att cirkulära affärsmodeller är nyckeln till en hållbar värld. Det stämmer, vi kan inte fortsätta att utarma våra resurser, säger han. 

Och kunderna verkar uppskatta Skrotfrags miljötänk, erfarenhet och stabila verksamhet. 2017 låg deras omsättning på 748 miljoner kronor och det senaste bokslut skvallrar om en stark tillväxt. 

– Vår omsättning 2018 landar på cirka 915 miljoner. Fast vi hade inte kunnat växa utan våra duktiga medarbetare. Nu vill vi fortsätta att expandera, men vi har inte bråttom. Vi kommer att fortsätta att tänka långsiktigt precis som vår pappa har gjort sedan starten. 

LÄS MER: skrotfrag.se

FAKTA

Skrotfrag

Skrotfrag har 20 filialer i södra och mellersta Sverige som tar emot, fragmenterar och återvinner skrot. De tar hand om allt från bilar och tunga fordon till vitvaror och elektronik.

OMSÄTTNING 2017: 748 MKR

OMSÄTTNING 2018: 915 MKR

ÖKNING I PROCENT: 22 procent 

ANTAL ANSTÄLLDA: 101



Hela denna sida är en annons