Titania vill vara med och utveckla Stockholm 

Titania har gått från att vara ett enmansföretag som renoverade badrum åt privatpersoner till att arbeta med nyproduktion av fastigheter i egen regi över hela Stockholm.
– Vi började med två tomma händer. Det är en klyscha, men i vårt fall är det faktiskt sant, säger Einar Janson, vd.

LÄS MER: www.titania.se/

100 miljoner kronor i omsättning. Det är inte en liten summa för ett enmansföretag, men Einar Janson har aldrig tvivlat på sin förmåga att skapa nya affärer. Men vi backar bandet till 2002. 

– Jag startade Titania som en enskild firma och tanken var att jag skulle ägna mig åt badrumsrenoveringar åt privatpersoner. Tillgångarna bestod till en början av en verktygslåda och en 15 år gammal personbil, säger Einar Janson, vd.

Det dröjde inte länge förrän efterfrågan på deras tjänster började växa. 

– Vi började bland annat att renovera flerbostadshus åt bostadsrättsföreningar. Nästa steg blev att totalrenovera och bygga om hela bostadsbestånd åt större fastighetsbolag, säger Einar Janson. 

Har aldrig tappat entreprenörsandan 

2009 redovisade Titania en omsättning på över 100 miljoner kronor. Idag kan den summan verka liten om man jämför med de kapital som de brukar hanterar i sina projekt. Men för 10 år sedan var det en dröm som blev verklighet. 

– Vi lärde oss mycket genom att utföra entreprenader åt externa beställare. Under 10-talet bestämde vi oss för att själva agera fastighetsutvecklingsbolag. Nu består merparten av vår verksamhet att förvärva råmark och befintliga byggnader, säger Einar Janson. 

Han betonar att trots att Titania är ett helt annat företag idag än de var i början av 2000-talet har de aldrig tappat sitt driv – eller entreprenörsanda. Målet är att fortsätta att växa och att vara en attraktiv samarbetspart i Stockholm i utvecklandet av nya bostadsområden. 

– Vi växer organiskt, genom vanliga lån och vårt egna kapital. Det som är en utmaning för oss, förutom kapital, är arbetskraft, säger Einar Janson. 

Importerade arbetskraft 

Idag är arbetskraft från Polen är naturlig del av byggbranschen i Sverige, men när Titania började leta hantverkare utomlands för cirka 15 år fanns det ingen som riktigt visste hur man skulle integrera dem på marknaden. 

– Vi anlitade tolkar och anordnade kurser för att göra processen så smidig som möjligt. Idag arbetar flera av våra polska hantverkare kvar hos oss, bland annat som platschefer, säger han och betonar att det lönar sig att vara modig och okonventiell.

LÄS MER: http://tingstorget.nu/ 

FAKTA

Titania

Titania utvecklar egna bostadsområden från råmark till nyckelfärdiga byggnader. Titania har de senaste 2,5 åren byggt området Tingstorget i Alby i Botkyrka med 730 lägenheter.


OMSÄTTNING 2018:
530 miljoner kronor

OMSÄTTNING 2019:
Cirka 600 miljoner kronor

ÖKNING I PROCENT: 13 procent 

ANTAL ANSTÄLLDA: 130 

Einar Janson, vd på Titania.