7 av 10 shoppar helst med mobilen

Har kontanterna snart gjort sitt i vår vardag?
Sju av tio svenskar vill helst betala med sin smartphone, visar siffror från studien Mastercard Impact of Innovation.
– Vi kommer att få se användandet av kontanter minska till ett minimum här i Sverige, säger Sasha Krstic, regionschef Mastercard för Norden och Baltikum.

Så får du också Masterpass

 

För varje år som går minskar svenskarnas användning av kontanter. Allt fler ställen accepterar endast kortbetalningar – och trenden ser ut att fortsätta.

– När man promenerar på stan ser man allt från fik, möbelaffärer och klädaffärer som säger ”vi är kontantlösa”. Det är en kraftfull signal på vad som håller på att hända, säger Sasha Krstic.

 

Hon har bott i Sverige i snart två år och märker skillnader mot hemlandet Kanada när det kommer till betalningsvanor:

– I Kanada, som generellt anses vara utvecklat digitalt och kontantlöst, måste jag gå till bankomaten minst en gång i månaden. Om inte ännu oftare. När jag kom till Sverige tog det ett halvår innan jag behövde ta ut kontanter. Tittar man globalt finns det länder där kontanter kommer att behövas inom en överskådlig framtid, även om Mastercard jobbar för att digitalisera betalningarna så mycket det går.

 

Vad kommer då att ersätta kontanterna här i Sverige? I nuläget dominerar fortfarande plastkortet – men digitala betalningslösningar, exempelvis Mastercards lösning Masterpass, spås ta allt större andelar i Sverige de närmaste åren:

– Vi kommer att ha plastkorten kvar en tid, men självklart kommer folk betala allt mer digitalt. I Sverige har vi ett momentum med Masterpass, där allt fler upptäcker hur det kan hjälpa till i vardagen.

 

En fingervisning om vad som komma skall kan skönjas i den globala studien Mastercard Impact of Innovation från 2016, som undersökte en rad frågor kring digitala betalningar. I undersökningen var 70 procent av svenskarna villiga att sköta betalningarna via sin telefon, bland norrmännen var motsvarande siffra 50 procent.

– Det är inte så överraskande statistik om man ser till vad som ligger bakom den. Svenskarna är väldigt vana vid att betala med kort och på andra digitala sätt. Tack vare en stark utbredning av internet har Sverige blivit ett land som ligger i framkant tekniskt, vilket även syns inom betalningsområdet.

 

Masterpass – en digital plånbok för dina kort

 

Detta är Masterpass

• Masterpass är en digital plånbok för köp online.

• Du behöver enbart fylla i dina kort- och leveransuppgifter digitalt en enda gång. Därefter kan du handla online och i appar genom att identifiera dig med Mobilt BankID.

• Masterpass fungerar med betal- och kreditkort oavsett varumärke hos över 340 000 handlare världen över.

 

Så kommer du igång:

1) Registrera dig för Masterpass via din bank eller på masterpass.com.

2) Lägg in dina kort- och leveransadresseruppgifter i Masterpass enbart vid registrering.

3) Använd Masterpass hos de onlineshoppar som erbjuder betal­tjänsten Masterpass.

 

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies