7 tips för smartare nätshopping

Svenskarna älskar nätshoppning – men många oroar sig över säkerheten.
Här är knepen som gör shoppingen på nätet ännu tryggare.

Så enkelt får du Masterpass

 

Var fjärde svensk handlar online en gång i veckan, visar siffror från Masterindex, Mastercards europeiska undersökning inriktad på e-handel. En stor del av shoppingen sker via utländska sajter, samtidigt visar undersökningen att många är extra försiktiga när det kommer till näthandeln: 56 procent oroar sig över bedrägerier.

 

Med det går att höja säkerheten vid nätköp genom att beakta några enkla steg:

 

Sajtens utseende
Ger sajten ett proffsigt intryck? Är texten rättstavad och har bilderna bra upplösning? Oseriösa sajter har ofta dåligt formulerade texter och oskarpa bilder.

 

Kontrollera identiteten
Stämmer kontaktuppgifterna? Har de en kundtjänst dit du kan vända dig? Utan dessa uppgifter på sajten är det läge att dra öronen åt sig.

 

Säkra betalningsmetoder
En tumregel är att endast handla från sajter som erbjuder köp via de stora kortföretagen. Köper du med kort ger en extra trygghet då du kan få pengarna tillbaka om du inte får varan, om den är skadad eller om försäljaren går i konkurs. Inträffar detta, kontakta den bank som du har fått ditt kort av. Kortföretagen och bankerna har dessutom säkerhetssystem som larmar om kortanvändarens beteende avviker.

 

Leta efter kundomdömen
Vad skriver andra om sajten? Gör en sökning på nätet. Om kritiken är omfattande finns anledningar att avstå köp.

 

Kolla upp trygghetsmärkning
Seriösa nätbutiker skyltar tydligt och gärna om de tilldelats särskilda märkningar för säkra nätköp av oberoende aktörer. Var dock noga med att kontrollera att märkningen är äkta.

 

Betalning via Masterpass
Du kan också välja att betala med Masterpass från Mastercard. En digital betalningslösning där dina kort- och leveransuppgifter säkert sparas hos din bank. Vid köpögonblicket väljer du Masterpass, loggar in med Mobilt BankID och godkänner köpet. Ditt kortnummer och leveransadresser fylls automatiskt i via Masterpass och du behöver inte oroa dig om att rensa cachen för att känna dig trygg när du nätshoppar.

 

Avvänd ditt sunda förnuft
Kom ihåg att aldrig lämna ut kort- eller personuppgifter om du blir osäker på om sajten är trygg att handla på. Bättre då att hitta en tryggare sajt att handla dina varor på.

 

Allt om Masterpass – läs mer här

 

Detta är Masterpass

• Masterpass är en digital plånbok för köp online.

• Du behöver enbart fylla i dina kort- och leveransuppgifter digitalt en enda gång. Därefter kan du handla online och i appar genom att identifiera dig med Mobilt BankID.

• Masterpass fungerar med betal- och kreditkort oavsett varumärke hos över 340 000 handlare världen över.

 

Så kommer du igång:

1) Registrera dig för Masterpass via din bank eller på masterpass.com.

2) Lägg in dina kort- och leveransadresseruppgifter i Masterpass enbart vid registrering.

3) Använd Masterpass hos de onlineshoppar som erbjuder betal­tjänsten Masterpass.

 

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies