Framtidens digitala plånbok är redan här

Lämna plånboken hemma, snart betalar vi allt via mobilen.
Det spår e-handelsexperten Patrik Müller.
– Genombrottet för digitala plånböcker kommer när folk upptäcker hur enkelt det är, säger han.

Enklare shopping online med Masterpass

 

Du surfar på mobilen, ser en vara värd att köpas, klickar ner den i varukorgen för att betala – och möts av en sida där du tvingas skriva namn, adress och kortuppgifter. Du blir stressad, tröttnar och stänger ner sidan.

– Så ser det tyvärr ofta ut. Vår årliga konsumentundersökning visar att enkelhet är en viktig faktor för att handla online. Men många köptillfällen försvinner eftersom folk tycker att det är för krångligt, säger Patrik Müller, expert på e-handel hos betalningsleverantören DIBS.

 

I dag finns förvisso möjligheten att spara personlig info och kortuppgifter på varje enskild sajt. Men en digital plånbok fungerar på mängder av sajter:

– I stället för att förvara dina plastkort i ett läderfodral förvarar du dem i ett digitalt fodral med hög säkerhet. Därmed blir det en digital plånbok som sparar alla uppgifter du behöver för inköp, säger Müller.

 

Du gör ett nytt försök att handla den önskade varan online, men denna gång har du den digitala plånboken Masterpass och handlaren är också kopplad dit:

– Då blir hela köpet mycket enklare och går på några ögonblick. Allt du behöver är BankID, som du identifierar dig med. Den digitala plånboken sköter resten, du slipper därmed att knappa in alla uppgifter vid varje köp.

 

Hur säkra är de digitala plånböckerna?

– Säkerheten är jättehög. Masterpass är kopplat till BankID, som konsumenterna har högt förtroende för. Vi använder BankID i stort sett varje dag, i kontakten med vår internetbank och identifiering mot myndigheter. I det systemet är våra uppgifter skyddade.

 

Redan idag är 340 000 handlare världen över kopplade till Masterpass och antalet växer stadigt. Enligt Müller är ett genombrott för den digitala plånboken bara en tidsfråga:

– Det handlar framför allt om att konsumenterna ska upptäcka hur enkelt betalsättet är. Ju fler ställen som har det, desto fler kommer att använda det. Den riktigt stora förändringen kommer när det fungerar i alla fysiska butiker.

 

Så skaffar du Masterpass – läs mer

 

 

Detta är Masterpass


· Masterpass är en digital plånbok för köp online.

 

· Du behöver enbart fylla i dina kort- och leveransuppgifter digitalt en enda gång. Därefter kan du handla online och i appar genom att identifiera dig med Mobilt BankID.

 

· Masterpass fungerar med betal- och kreditkort oavsett varumärke hos över 340 000 handlare världen över.

 

Så kommer du igång

1) Registrera dig för Masterpass via din bank eller på masterpass.com.

 

2) Lägg in dina kort- och leveransadresseruppgifter i Masterpass enbart vid registrering.

 

3) Använd Masterpass hos de onlineshoppar som erbjuder betal­tjänsten Masterpass.

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies