Glöm plastkortet – så betalar vi i framtiden

Snart betalar vi med klockan, ringen eller bilnyckeln.
Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef hos Mastercard för Norden och Baltikum, ser den digitala plånboken Masterpass som ett första steg i nästa digitala era.
– Vi kommer snart att kunna lämna plånboken hemma, säger han.

Så kopplar du på Masterpass redan idag

 

Plötsligt piper Mats Taraldssons (bilden) ena klocka till, han har en på varje arm. Klockan,som är kopplad till hans mobil, påminner om nästa möte. Han brukar även betala lunchen genom att hålla klockan mot lunchrestaurangens kortterminal.

– Jag är teknikintresserad och ny teknik är en viktig del av mitt jobb. Vi arbetar ju med betaltjänster. Plötsligt kommer nya metoder, nya sätt att kommunicera och då måste vi ha koll, säger han.

 

Med ”vi” syftar Taraldsson på Mastercard, företaget han varit trogen sedan 1997. Men hans erfarenheter av betalbranschen sträcker sig längre än så. I början av 1980-talet, direkt efter att Taraldsson tagit examen i teknisk fysik på KTH, började han arbeta med det då sprillans nya Bankomatsystemet.

– När jag gick i skolan tyckte jag det var spännande med stora operationer, komplexa system som samtidigt ska vara anpassade till en bred publik. På Mastercard har vi alltid med oss det perspektivet, att förenkla för konsumenten och handlarna. Allt som vi gör ska göra det enkelt, snabbt och säkert att betala.

 

När betalkortet lanserades i början av 1950-talet var det gjort av visitkortspapper, ett decennium senare kom plastvarianten och under årens lopp har även magnetremsan, chipet och pinkoden tillkommit. Nu är plastkorten på väg att ersättas av Masterpass, en digital plånbok som lagrar samtliga kort – oavsett leverantör – för enklare e-handel. Själva tjänsten hanteras av din bank:

– Masterpass är absolut nästa steg i utvecklingen, vardagen ska bli ännu enklare för konsumenten. Det är en global tjänst anpassad efter lokala behov, i Sverige använder vi Mobilt BankID, en identifieringsmetod de flesta här känner till och känner sig trygga med.

 

I nuläget fungerar Masterpass i 37 länder, 340 000 handlare är anslutna. Här hemma är Masterpass, än så länge, riktad mot e-handeln. Taraldsson målar upp en framtid där svenskarna snart kommer att kunna betala även fysiskt med bankernas Masterpass-plånböcker – allt som behövs är en mobiltelefon:

– En kollega i London gör faktiskt så redan. När hon ska åka tunnelbana eller buss köpa en kaffe eller en lunch betalar hon med sin telefon, som har Masterpass. Den digitala plånboken ska bli plånboken för alla kanaler, både online, i appar och i butiker.

 

När försvinner plastkortet i Sverige?

– Jag tror inte att det är så långt bort, inom ett par år kommer de flesta av oss gå runt med en digital plånbok i mobilen.

 

Införandet av Masterpass är en tydlig signal om att Mastercard nu tar steget från kortföretag till ett mer tekniskt inriktat sådant, menar Taraldsson:

– Vi är ett innovativt teknikbolag som jobbar inom betalningar, ett stort fintechbolag. Det är ju det vi gör, hittar nya lösningar för konsumenter, handlare men även myndigheter.

 

Om du får sia lite, hur ser framtidens betalning ut?

– Vi har en vision bortom plastkortet, digitaliseringen av köpen är bara i sin linda. Redan nu ser vi ”payment with things”, som att betala med klockan. Jag gör det själv och snart kommer vi att se andra saker som aktiveras och blir betalningsmedel. I framtiden kanske du använder ringen på fingret för att passera spärren i tunnelbanan eller bilnyckeln när du handlar.

 

Och då är exempelvis bilnyckeln kopplad till Masterpass?

– Absolut! Masterpass, som du kopplar på via din bank, kommer att bli kontrollpanelen där du lägger in dina kort och med vilka prylar de ska fungera med. Det är en extremt spännande framtid vi går till mötes!

 

Titta, så enkelt kommer du igång med Masterpass

 

Detta är Masterpass


· Masterpass är en digital plånbok för köp online.

 

· Du behöver enbart fylla i dina kort- och leveransuppgifter digitalt en enda gång. Därefter kan du handla online och i appar genom att identifiera dig med Mobilt BankID.

 

· Masterpass fungerar med betal- och kreditkort oavsett varumärke hos över 340 000 handlare världen över.

 

Så kommer du igång

1) Registrera dig för Masterpass via din bank eller på masterpass.com.

 

2) Lägg in dina kort- och leveransadresseruppgifter i Masterpass enbart vid registrering.

 

3) Använd Masterpass hos de onlineshoppar som erbjuder betal­tjänsten Masterpass.

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies